In de maatschappij is momenteel een tweedeling gaande: voor gevaccineerden gelden andere regels dan voor niet gevaccineerden of geteste mensen. Dat zorgt bij veel mensen voor boosheid. Onder degenen die geloven in vaccinatie en testbewijzen, zijn er mensen die boos zijn op de in hun ogen verregaande standpunten van hen die als complotdenkers worden weggezet. Onder de mensen die zich niet willen laten vaccineren of testen, is er boosheid richting de andere groep omdat ze in hun ogen niet wakker zijn en door hebben wat er werkelijk gaande is in de wereld.
Boosheid is een vorm van levensenergie die er op een vaak gekanaliseerde wijze naar buiten komt. Ook in relaties ervaren we boosheid, als mensen over onze grenzen gaan of dingen doen die in hun ogen niet kloppen. Wat is de functie van boosheid? Wat is er goed aan en hoe kunnen we komen naar een houding van empathie, begrip en vertrouwen? Hoe kun je jouw vuur op een constructieve manier aanwenden? In dit artikel lees je er over.
Wat is er goed aan boosheid?
Boosheid is levensenergie die ontstaat vanuit onze passie voor het leven en voor de wijze waarop wij het leven of de liefde willen ervaren. Het geeft ons een levensdoel. Boosheid nodigt uit tot actie en vechten, wat ons een gevoel van kracht en vitaliteit geeft. Niet alleen door de kracht ervan, maar ook door de hormonen die er bij vrijkomen. Als we boos zijn gaat ons hart sneller kloppen en wordt er adrenaline aangemaakt. Dat verhoogt onze alertheid en dat is soms nodig als we inderdaad moeten vechten voor ons behoud van leven. Wie vechten leuk vindt, omdat het opwindend is en ons een gevoel van macht geeft, zal boosheid niet zomaar willen opgeven. Het geeft ons het gevoel dat we leven!
Dit is míjn mening!
Wie boos is, heeft een mening over hoe iets hoort te zijn. Er is een doel en dat willen we bereiken. Als we dat doel niet bereiken omdat een ander in de weg staat, zijn we geneigd ons hier op te richten en wijzen we de ander als de foute of schuldige aan. Daarmee geven we onszelf een goed gevoel: die ander is niet goed bezig, ík ben goed bezig en ik sta in mijn recht om op deze manier te handelen. Het is het mannelijke in ons als mens die passie voelt en in actie wil komen. Veel mensen blijven daarom liever boos, dan dat ze zich afvragen of het wellicht verstandiger is om de terugkerende boosheid los te laten en zich te focussen op iets wat hen meer levensvreugde geeft. Daarbij helpt het niet te ver in de toekomst te kijken, maar het klein te houden: hoe kun je van vandaag een mooie dag maken die jou vreugde schenkt?
Het gevaar van aanhoudende boosheid
Boosheid kan namelijk ook verslavend werken. Het snel vrijkomen van grote hoeveelheden adrenaline maakt deel uit van de vecht- vlucht- of bevries-reactie. Deze mechanismen komen voort uit angst. Als dit langdurig aanhoudt, is het zelfs schadelijk voor ons lichaam. Dan is het tijd om te onderzoeken wat deze emotie ons wil zeggen en hoe we naar een andere belevingswereld kunnen gaan. Sommige mensen uiten zich niet en kroppen hun boosheid, onvervuld verlangen of irritatie op. Dat kan er dan op een bepaald moment middels een ontploffing uit komen. Daarmee reset je de verbinding met jezelf. Constructief is het echter niet. Een van de dingen die je kunt doen is onderzoeken hoe jouw gezin van herkomst omging met emoties. Was ruzie maken en bekvechten een ‘normale manier’ uitingsvorm om te krijgen wat je wilde of aan te geven wat je niet wilde? Of heb je geleerd hoe je kon zoeken naar oplossingen of hoe je tot verzoening kon komen? Ben je gezien en gehoord in jouw emoties of mochten ze er simpelweg niet zijn?
Weg van daderschap en slachtofferschap
Om boos te kunnen zijn en blijven, is er een schuldige nodig. Een ander als schuldige aanwijzen, is dan het gemakkelijkst. Je bent overtuigd van je gelijk en je hoeft niet naar binnen toe te keren om andere emoties toe te laten zoals bijvoorbeeld verdriet of onvervuld verlangen. Je kunt jezelf hiermee echter ook in een slachtofferpositie plaatsen. Want je kunt pas stoppen met boos zijn als de ander heeft voldaan aan jouw eisen of visie. Daarmee ben je onderdeel van de zogeheten dramadriehoek. Boos zijn op een ander, creëert een uitgaande energetische beweging. Op dat moment staat jouw hart niet open om iets anders binnen te laten komen, stagneert daarmee de situatie. Je vervalt in het oordeel over de ander, die een machtswellusteling is, een schurk, een geldwolf of een idioot (etc). Hoe kun je dit veranderen?
Hier wat vragen die je kunnen helpen:
- Hoe helpt jouw boosheid je?
- Wat zien anderen aan je als je boos bent?
- Hoe zie jij jezelf als je boos bent?
- Wat maakt dat je die boosheid nodig hebt?
- Hoe zou je je voelen als je de boosheid kon loslaten?
- Welke acties zou je dan ondernemen?
De weg van het hart
Je kunt een situatie dus aanschouwen van uit de emotie van boosheid, maar ook vanuit een neutrale positie: die van het hart. De weg van het hart laat je zienswijze verbreden. Wie leeft met een open hart, zal niet alleen open staan voor de eigen emoties, maar ook voor de emoties of gevoelens van de ander. Dan kunnen we compassie ervaren voor het lot van de ander. Ons hart oordeelt niet en heeft in die zin een neutrale houding ten aanzien van het leven. Het hart ziet verschillende lagen: Het ziet niet alleen de emotie of het gedrag van de ander, maar voelt ook de angsten die hem of haar drijven en ziet ook het onderliggende verlangen of de positieve intentie van de ander. Als we dat zien en voelen, kunnen we verbinden.
Wat heb jij nodig voor een open hart?
Transformatie ontstaat door acceptatie. Kun je de liefde, het begrip en de compassie die je hebt voor je eigen ervaringen, ook opbrengen voor de ander? Je kunt jouw boosheid die in wezen levensenergie is, ook op een andere manier aanwenden? Hoe kun je jouw boosheid omvormen naar gepassioneerde, constructieve actie?
- Wat als je liefdevol en neutraal de situatie zou observeren?
- Wat heb je nodig om dit te kunnen?
- Welke kwaliteiten heb je dan nodig?
- Wat als je die kwaliteiten in jezelf zou toelaten?
- Kun je de ander nu zien voor wie hij of zij is?
- Kun je dat accepteren?
- Welke ruimte in jouw leven ontstaat er nu?
De weg naar binnen
Wie anders met de eigen boosheid wil leren omgaan, mag de weg naar binnen toe maken. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Wie het nooit geleerd heeft, en wie het hart voor de ander uit zelfbescherming gesloten heeft, kan altijd uitreiken voor hulp. Onze sisters en hulpverleners van de Open Hearts Academy i.o. hebben allemaal hun eigen methode methode die jou een stukje verder kan helpen. Durf de stilte in te gaan en ontdek de rijkdom van jouw hart. Het klopt voor jou en voor jouw leven, uit liefde, een heel leven lang, tot de dood je ziel van je lichaam scheidt. Wees er daarom niet zuinig op, maar deel de liefde uit aan jezelf en aan de mensen die je liefhebt. Wie de verbinding vanuit het hart met een ander kan voelen, valt vanzelf in een wereld vol vertrouwen.
Hulp nodig bij jouw transformatie?
Heb je hulp nodig om op een andere manier te leren kijken naar bepaalde mensen, situaties of het leven? Misschien is een Trauma Bevrijding Intensive iets voor jou. Samen onderzoeken we wat jouw mechanisme is om met emoties en situaties om te gaan en hoe we dit kunnen veranderen. Neem gerust contact met me op voor een afspraak (06-45550680 (kantooruren) of een verhelderingsgesprek.