Mijn genezing van borstkanker

Op 49 jarige leeftijd, op 8 maart 2011 ontdekte ik een harde knobbel in mijn linker borst. Het bleek borstkanker te zijn. Drie weken later kreeg ik de uitslag van de operatie en op dezelfde dag hoorde ik dat bij mijn oudste broer ook kanker was geconstateerd. Bij hem was alles al uitgezaaid en hij is drie weken later overleden. Zijn ziekte en overlijden hadden een enorme impact op mijn genezingsproces, zowel op de keuzes voor de behandelingen als op het verloop ervan. Ik leerde dat verdriet en vreugde, dood en leven heel dicht bij elkaar liggen.

Chemo- en hormoontherapie afgeslagen

De zoektocht naar de voor mij beste behandelmethode van mijn borstkanker, was een lang en moeilijk proces. Opgeleid in de reguliere zorg en veel ervaring met kankerpatiënten, bleek deze kennis ineens niet afdoende te zijn toen ik zelf patiënt werd. Ik ervoer duidelijk dat genezing van kanker verder ging dan het beter maken van een defect lichaamsdeel. Ik wilde zelf invloed uitoefenen op mijn genezingsproces en voelde dat ik mijn borstkanker alleen maar vanuit liefde kon benaderen. Liefde heelt.

Ik ging met mezelf aan de slag en heb op een bijzondere manier mijn tumoren energetisch verwijderd. Ik heb gekozen voor een borstparende operatie en bestraling maar heb chemo- en hormoontherapie afgeslagen. Ik heb geluisterd naar mijn innerlijke stem en gezocht  naar natuurlijke vormen van genezing en ondersteuning die beter bij mij pasten. In de documentaire van VPRO-thema op 13 november 2011 kun je zien en horen wat mij bewogen heeft in het maken van mijn keuzes.

Prachtige levenslessen

Uiteindelijk heeft mijn genezingsproces me naast verdriet en angstige momenten ook vreugde en prachtige levenslessen gegeven. Deze integreer ik nog iedere dag in mijn leven en nog steeds ben ik verrast over het effect ervan. De weg er naar toe heb ik gedeeld met de wereld via Twitter en via mijn blogs. Steeds opnieuw kreeg ik te horen dat ik mensen inspireerde met mijn schrijfsels, ook hen die zelf niet ziek waren. Zo ontstond het idee van een gratis e-book en zo is deze website ontstaan.

Mijn levenslessen van borstkanker

 1. Hou onvoorwaardelijk van jezelf, in alle facetten en situaties.  
  Voor mij betekent het volledig in verbinding zijn met mezelf, mezelf als centrum van het universum zien en van hieruit vanuit liefde delen en in verbinding zijn met de wereld. In het verleden stelde ik het belang van de ander vaak boven mijn eigen belang. Nu waak ik voor een juiste balans hierin.
 2. Luister naar de boodschappen van je lijf, het geeft je alles aan. 
  Mijn lichaam is een fantastische graadmeter gebleken. Ik sta meer in contact met mijn lichaam. Het geeft aan waar ik behoefte aan heb qua eten en drinken, wat gezond voor me is. Het zegt me wanneer wil bewegen, rusten of oefeningen wil doen. Ik hoef er alleen maar naar te luisteren.
 3. Leef niet vanuit angst maar vanuit liefde. 
  Angst is een enorme energievreter. Angst voor ziekte, voor pijn, voor dood, voor verlies, voor alles. Als reactie op angst proberen we het leven te controleren. Angst nodigt je uit om naar binnen te gaan om te doorvoelen wat de boodschap van verlangen is, en dat te voeden. Wat zou liefde doen? Liefde verbindt en geeft compassie. Zo heb ik geleerd te leven vanuit liefde en vertrouwen, waarbij ik steeds meer gebruik maak van mijn intuïtie. Het opent nieuwe wegen.
 4. Ontdek het cadeau in je ziekte of lastige situatie en ga je angst aan.  
  De enige manier om jezelf te bevrijden van angsten, is deze volledig aan te gaan. Waar zit de spanning of de pijn in je lichaam? Duik er als het ware in en voel. Ga het gesprek aan met jouw ziekte, angst of pijn. Ga met alle aandacht in het gevoel zitten en adem er zachtjes doorheen. blijf er met alle aandacht bij, als het te heftig wordt. Mediteren hierbij helpt. Vind je het te lastig om het alleen te doen, vraag gerust hulp, je bent het waard!
 5. Geloof in het zelfhelend vermogen van je lichaam. Door het lezen van vele boeken en artikelen is een ding me duidelijk geworden: je lichaam kan meer dan je denkt. Zorg goed voor je lichaam, beweeg voldoende, ontspan op tijd, eet gezond. Kies de behandelwijze waar jij in gelooft en waar jij op vertrouwt. Jij bent degene die tot de dood jou scheidt van je lichaam, die met de keuze voor behandeling moet leven. Denk positief, je wordt wat je gelooft wie je bent.
 6. Geef aandacht aan de mensen die echt belangrijk voor je zijn. 
  De band met mijn familie is tijdens mijn genezingsproces een stuk hechter geworden en de onvoorwaardelijke liefde en steun van mijn vrienden was verpletterend en indrukwekkend. Vaak beschouwen we vriendschappen of geliefden als iets vanzelfsprekends. Dat is het natuurlijk niet. Je hoeft niet te wachten op speciale gelegenheden met het laten weten hoe bijzonder je vrienden voor je zijn. Dat kun je iedere dag doen, te beginnen met vandaag.
 7. Durf groots te zijn en laat jezelf in volle glorie zien. 
  Hoe veilig is het niet om te doen wat iedereen doet, om je aan te passen aan wat je omgeving van je verlangt en om jezelf daarmee klein te houden? Mijn genezingsproces heeft me geleerd dat het belangrijk is dat je jouw missie durft te leven en om dit groots neer te zetten. Mijn missie is mensen te leren leven en liefhebben vanuit liefde en authenticiteit. Dat kan op vele manieren. Wat is jouw missie? Wie ben jij en wat heb jij de wereld te bieden? Laat jezelf zien! De wereld wacht op jouw unieke kwaliteiten. Durf groot te denken en zet een eerste stap die past bij vandaag.
 8. Leef vanuit rust en vertrouwen.  
  Mijn leeftempo is een stuk lager geworden sinds ik leef vanuit rust en vertrouwen. Ik start de dag met een meditatie, een wandeling, een dans gevolgd door een uitgebreid ontbijt in plaats van me te haasten. Ik maak tijd voor sporten, rusten of maak een lekkere verse soep. Alles wat vandaag niet meer lukt is voor morgen. Ik mag nu echt mens zijn van mezelf en nee: ik ben niet perfect (gelukkig). Dus als ik iets mis weet je waarom ?
 9. Zoek contact met de natuur. Het werkt helend. 
  Het in de natuur zijn is voor mij bijzonder helend gebleken. Zeker in de periode rond de ziekte en het overlijden van mijn broer, merkte ik hoe heerlijk en rustgevend het was om in de natuur te zijn. Ook nu geniet ik van de natuur, het inspireert me met schrijven en het plannen van de dag. Mediteren of wandelen in de natuur geeft me vaak bijzondere antwoorden op lastige vragen. Je hoeft er alleen maar tijd voor te maken en het te doen.
 10. Geniet van je reis en leef in het hier en nu. 
  Je weet immers nooit wanneer jouw aardse reis op houdt en iedere dag kan de laatste zijn. Gedurende mijn genezingsproces werd ik min of meer gedwongen om bij de dag te leven. Ik leerde om dankbaar te zijn voor alles wat er is en te genieten van de kleine dingen. Niet het einddoel is belangrijk, maar juist de weg er naar toe. Wat heb je nodig om van vandaag de mooiste dag van je leven te maken? Vergeet niet om te genieten van alles wat je leert op je pad en uit je waardering naar je omgeving. Enne…doe het met Liefde!

©Leonie Linssen, oktober 2011

Maart 2016: na vijf jaar borstkankervrij

Ik hoop met mijn ervaringen veel mensen van steun te mogen zijn en te inspireren om te durven kiezen voor hun eigen weg naar genezing.

Ziekte anders benaderd

Ziekte anders benaderd

Naast coach en counselor ben ik ook mens, en ervaar ik net als ieder, soms ander belemmeringen of beperkingen. In dit artikel beschrijf ik mijn weg naar genezing van chronische, lage rugklachten en bronchitis. Lage rugklachten Al heel jong had ik rugklachten. Een...

Lees meer

blijf op de hoogte

Lees als eerste de laatste artikelen van Leonie. Over spirituele groei, een carrière zonder stress of relaties vanuit het hart.