Kracht en bewustwording na heling rond narcisme

Narcistische ouders en een narcistische ex

Vrouw, 6 maanden na de Trauma Bevrijding Intensive

Narcisme dynamiek die als een rode draad in mijn leven loopt was de reden om bij Leonie aan te kloppen. Ik ben opgegroeid met een narcistische moeder waar ik het contact 3 jaar lang mee had verbroken, tot een half jaar terug. Mijn vader, ook narcistisch, was vanaf kleins af aan buiten beeld. Na het verbreken van mijn 12 jarige relatie, kwam mijn tweelingziel op mijn pad. Een zeer intense, korte paar maanden volgden waarin de narcistische dynamiek op pijnlijke wijze naar voren kwam.

Het begrijpen van deze ingewikkelde dans

Mijn verwachtingen over de Trauma Bevrijding Intensive waren dat ik bij Leonie aan het juiste adres zou zijn omdat ik voelde dat dit allemaal niet zomaar gebeurde. Er gebeurde ontzettend veel heftige dingen in een hele korte tijd. Ik heb mij veel verdiept in het thema narcisme. Mijn geloof dat niemand zo geboren is, maar zo geworden is door trauma(s), bleef altijd aan mij knagen dat het ook weer deels af te leren of te genezen moet zijn. 

Ik heb met mijn tweelingziel van dichtbij zijn worstelingen meegemaakt en gezien rondom zijn diepe onzekerheid die achter zijn masker schuilt. Hij sprak zichzelf hier zelfs regelmatig hierover uit, dat ik hem een grote spiegel voor hield en hij geconfronteerd werd met zijn donkere stukken. Dit was voor mij een grote bevestiging van mijn gevoel en dat ik een helende invloed had op deze dynamiek. 

Leonie voelde mij haarfijn aan hierin. Zij kon mijn ervaringen (h)erkennen wat al een stuk heling op zich was voor mij. Iemand die je begrijpt. Die de diepere lagen voelt en ziet van deze hele ingewikkelde dans, die maar weinig mensen echt werkelijk begrijpen vanuit zielsniveau. De begeleiding van Leonie en haar soulteam heb ik als erg prettig en verhelderend ervaren. Leonie heeft een fijne energie waarbij ik mij meteen veilig voelde.

De kracht van vergeving

Tijdens de begeleiding van Leonie kon ik vergeving voelen voor mijn tweelingziel, maar daardoor ook voor het eerst naar mijn moeder toe. Het was bijna eng hoeveel mijn tweelingziel leek op mijn moeder, zelfs de blikken zijn ogen. Doordat ik zo intens zijn worstelingen voelde en zag, nu als bewuste volwassene, van zo dichtbij begreep ik de worstelingen van mijn moeder ook beter. Het is een hele diepe zielswond. Ik voelde dat de moederwond was geheeld. De inzichten, de heling die heel diep energetisch heeft doorgewerkt in mijzelf en om mij heen. De kracht en de wijsheid rondom deze hele dynamiek die door de begeleiding weer is ontwaakt in mij.

Kracht en bewustwording als resultaat 

Kracht. Vooral dat. Maar ook heel veel bewustwording. Ik ben mijn relatie van 12 jaar met mijn ex gaan analyseren en als ik terugkijk zie ik dat niet alleen mijn ex-partner, maar ook ik echt wel narcistische trekken had. Ook ik ben dader geweest. Het was een dynamiek waarin we van rol wisselden. Een dynamiek van zowel narcisme als codependency die we beide afwisselden. Het heeft dus ook mijn kijk daarop veranderd en dat ik niemand wil labelen of vastzetten als dader en/of slachtoffer. We zijn vaak beide. En allemaal gewond. Ik geloof echt dat bewustwording, in je kracht staan en onvoorwaardelijke (zelf)liefde deze dynamiek kan helen uiteindelijk. Als diegene er voor openstaat natuurlijk. It takes two to tango.  

Contact met moeder nu gelijkwaardig vanuit liefde

Kort na de begeleiding van Leonie raakte ik op een hele natuurlijke (wonderlijke) wijze weer in contact met moeder. Het contact met mijn moeder is nu gelijkwaardig, vanuit liefde. De knuffels zijn niet langer koud en kil, maar warm en oprecht. Uiteraard kom ik nog zo nu en dan dingetjes tegen in het contact waarin ik manipulatieve gedragingen opmerk, maar die weet ik gelijk te neutraliseren doordat ik in mijn kracht ga staan. Ik maak er zogezegd meteen korte metten mee door het niet te voeden, er niet in mee te gaan en eigen persoonlijke macht niet uit handen te geven. 

Doorbreken narcistische dynamieken

En of dat niet genoeg was ontmoette ik in de afgelopen maanden een man, waarin de narcistische dynamiek ook weer intens naar voren kwam. Ik had het gelijk al in de gaten en hierdoor kon ik veel bewuster met deze dynamiek omgaan zonder mezelf te verliezen. Doordat ik dicht bij mezelf bleef, mijn grenzen aangaf, maar tegelijkertijd ook in liefde bleef kreeg de connectie tussen ons een bijzondere wending. Hij stelde zich wat vaker kwetsbaarder op over zijn onzekerheid en gaf aan zich veilig en vertrouwd te voelen bij mij om dit te delen. Ik heb ontzettend veel geleerd ook over mezelf hoe ik deze dynamiek in stand houd, hoe ik deze kan doorbreken. Bewust worden van de signalen, grenzen aangeven, het gedrag niet voeden, spiegelen, teruggeven en soms is het nodig om (tijdelijk) het contact te verbreken. Het vraagt van mij om volledig in mijn kracht te staan en niet terug te vallen in codependency patronen.

De waarde van de Trauma Bevrijding Intensive…

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het wel wat prijzig vond, maar dat komt ook door mijn financiële situatie momenteel. De investering is het zeker waard. Ik heb geen tips voor Leonie ter verbetering. Blijf vooral wie je bent. Ik zou er zeker opnieuw voor kiezen als ik het mocht overdoen.

Eindelijk Vrij! – 77 na dato…

Eindelijk Vrij! – 77 na dato…

Artikel van Leonie Linssen over de herinneringen van een cliënt aan zijn vorig leven in de Tweede Wereldoorlog en hoe deze zijn huidige relatie en leven onbewust dwarsboomden.

Lees meer

blijf op de hoogte

Lees als eerste de laatste artikelen van Leonie. Over spirituele groei, een carrière zonder stress of relaties vanuit het hart.