relatie

leiderschap

spiritueel

De relatie-burnout – ten gronde gaan in je relatie en weer herstellen

Symptomen van een relatie-burnout

De meeste mensen kennen een burn-out in de werksfeer. Je kunt echter ook in een relatie-burnout terecht komen. Veel mensen hebben het niet door omdat de sympomen geleidelijk aan ontstaan en ze de situatie lang hebben geprobeerd te veranderen, echter zonder resultaat. Hieronder vind je een lijstje van symptomen die kunnen duiden op een relatie-burnout.

  1. Gevoel van uitputting
  2. Een cynische en gedistantieerde houding ten opzichte van de partner
  3. Het gevoel een incompetente partner te zijn
  4. Ontwijken van de partner en van samen dingen doen
  5. Toenemend verschil ervaren tussen de binnenwereld en buitenwereld: aan de buitenwereld toe een ‘gelukkig stel’ laten zien, in de huiselijke sfeer draait het zich om en wordt de schaduw zichtbaar
  6. Geen zin meer om te vrijen, of zelfs weerstand voelen tegen seks en intimiteit met de partner
  7. In aparte kamers slapen
  8. Moeite hebben met uit bed komen en veel willen slapen
  9. Emotie-eten: gaan snoepen, overmatig eten of juist stoppen met eten
  10. Weinig tot geen interesse meer hebben in andere contacten en deze vermijden
  11. Verlies van levenslust
  12. Depressieve gevoelens, slaapstoornissen, psychosomatische klachten en angst
  13. Paniekaanvallen*
  14. Gedachten aan moord of zelfdoding*

Wat zijn de oorzaken en gevolgen?

Relatieproblemen zijn niet ongewoon. Mensen veranderen in de loop van de tijd en/of hun relatiebehoeften veranderen. In een gezonde relatie ben je in staat om te communiceren over je onvrede of veranderingen in de relatie. Je kunt luisteren naar elkaar en horen of zelfs voelen wat de ander bedoelt. Je bent in staat om voor jezelf op te komen en om samen overeenstemming te bereiken. Als dit allemaal niet lukt, en spanningen nemen toe ligt dat ten grondslag aan A) de relatie die je hebt met jezelf en B) de manier van relateren met de partner. Onderstaande lijst is een opsomming van zaken die destructief zijn voor je relatie en mogelijk kunnen leiden tot een relatie-burnout:

  1. Onmogelijke of onrealistische eisen stellen aan de relatie en/of aan zichzelf
  2. Er is een al dan niet bewuste machtsstrijd tussen de partners die zich uit in controle houden en krijgen over de situatie. Soms gebeurt dit over de rug van de kinderen. 
  3. Herhaaldelijke incongruentie in de communicatie (A zeggen en B doen)
  4. Liegen of belangrijke dingen verzwijgen
  5. Niet vertrouwen op je intuïtie. Je buikgevoel zegt dat je partner liegt, maar je besluit zijn of haar mooie verhaal te geloven. Je voelt dat er iets niet klopt, maar je slaat er geen acht op en overtuigt jezelf met redenen die logisch klinken.
  6. Gaslighting technieken toepassen – bewust de partner of jezelf naar beneden halen en (laten) twijfelen aan zichzelf
  7. Laag gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld
  8. Niet meer in staat zijn op een positieve manier te kunnen denken over de partner
  9. Geen positieve feedback of waardering meer kunnen uiten naar de partner
  10. Weinig tot geen contact met zelfliefde
  11. Identificatie met de negatieve emoties en de beschuldigingen van de partner
  12. Verlies van autonomie. Je bent vooral bezig met de gedachte hoe je het beter kunt doen voor je partner, hoe je hem of haar kunt pleasen, hoe je voor de ander kunt zorgen. Je weet niet meer wat jouw mening is, want die durf je sowieso al niet meer te uiten uit angst voor ruzie.
  13. Zich bevinden in een neerwaartse, emotionele spiraal die gevoed wordt door negatieve gedachten en gevoelens over de relatie
  14. Negatieve emoties uitleven op de ander, de ander verantwoordelijk houden voor jouw geluk
  15. Verbale of fysieke agressie laten zien en/of fysiek geweld tonen – gevolgd door intense spijtbetuigingen. Deze spiraal herhalen.
  16. Agressie ontvangen en geen gezonde grenzen durven stellen. Geen hulp durven zoeken en het niemand durven vertellen.

De symptomen van een gelukkige relatie

Wat zijn ook alweer de symptomen van een gelukkige relatie en hoe kom je daar? Als je verliefd bent, is het gevoel er automatisch. We kijken als het ware door de roze bril naar onze partner. Er zijn tal van stofjes die hiervoor zorgen en die aangemaakt worden door liefdevolle seks en een emotionele, intieme verbinding.

  1. Er is relatie vitaliteit, een bereidheid zich in te spannen voor de relatie
  2. Er is toewijding – een gevoel van belang, waarde, trots, inspiratie, enthousiasme en uitdaging met betrekking tot de partner
  3. Er is een gevoel van flow
  4. Er zijn positieve gedachten en gevoelens ten aanzien van de relatie
  5. Er wordt een opwaartse spiraal ervaren in elkaars nabijheid
  6. Partners halen het beste in elkaar naar boven of complementeren elkaar
  7. Partners leren van elkaar en staan open voor elkaars anders zijn
  8. Partners zoeken elkaar op in bed
  9. Partners verrassen elkaar met leuke dingen
  10. Partners hebben iets voor elkaar over
  11. Partners moedigen elkaar aan en steunen elkaar op belangrijke momenten
  12. Partners durven autonoom te zijn en zelf keuzes te maken en geven de ander vertrouwen in de eigen kracht
  13. Partners zijn bereid naar elkaar te luisteren
  14. Partners zijn bereid elkaars fouten bespreekbaar te maken en elkaar te vergeven. Niemand is immers perfect.

Hoe kom je uit een relatie-burnout? Elf tips

  1. Accepteer de situatie waar je in zit. Misschien schaam je je ervoor dat je het beeld naar buiten toe niet langer kunt verbloemen. Het is nu tijd om het aan te pakken en het te veranderen. Acceptatie is het eerste begin.
  2. Neem afstand. Letterlijk. Ga een weekje logeren bij een vriendin, een leuk B&B en ga de natuur in. Zorg voor een plek in huis voor jouzelf of creëer tijden waarop jij niet gestoord mag worden.
  3. Zorg voor een goede balans tussen energie-gevers en energie-nemers. Maak een lijstje voor jezelf en vul het dagelijks aan. Waar krijg je energie van? Wat kost energie? Doe iedere dag iets meer wat energie geeft en schrap iets anders van je lijstje.
  4. Maak tijd voor jezelf. Geef bepaalde activiteiten uit handen zodat je meer tijd overhoudt voor jezelf. Stop desnoods even met werken of met zorgen voor anderen.
  5. Durf vaker nee te zeggen tegen verplichtingen en kies eerst even voor de liefde voor jezelf. Als je uitgeput bent, is dat een teken dat je teveel hebt gegeven. Neem een lekker bad, lees een boek, maak een boswandeling.
  6. Tel tot tien als je je wilt uiten naar je partner. Adem rustig in en uit voor je iets gaat zeggen en bedenk wat je wilt zeggen. Slik je beledigingen, beschuldigingen of verwensingen in. Ze zijn destructief en verpesten de sfeer. Spreek vanuit jezelf: ‘Ik zie dat er dit of dat gebeurt, Ik voel me daarbij …. Ik zou het fijn vinden als….’
  7. Geef je partner complimenten voor wat hij of zij wél doet. Geef aandacht aan datgene wat je wilt dat groeit. Schrijf ‘s-avonds op waar je dankbaar voor bent. Oefen met dankbaarheid.
  8. Oefen met geweldloze communicatie. Stop met verwijten maken (je knuffelt me nooit) maar vraag om wat je nodig hebt (wil je me een knuffel geven?). Schrap de woorden ‘nooit’ en ‘altijd’ uit je woordenboek. Ze zijn funest voor een gezonde of effectieve communicatie. Schrijf je gedachtespinsels van je af. Zo leer je kijken naar wat er speelt in je hoofd.
  9. Stap uit de drama-driehoek, en uit de rol van redder, aanklager of slachtoffer. Je bent veel meer dan dit. Oefen met andere rollen en deelpersoonlijkheden: de creator, de adelaar of de krijger. Hier lees je er meer over.
  10. Geef je grenzen aan bij agressief en/of destructief gedrag. Wees congruent in je communicatie. Als je A zegt of met A dreigt, doe het dan ook als het gebeurt, anders verliezen je woorden hun waarden. Ga desnoods een tijdje bij iemand anders logeren. Vertoon je zelf agressief gedrag? Zoek een gezonde manier om jouw stress te ontladen. Tevens mag je leren om jouw emoties beter te reguleren en anders te communiceren, met jezelf en met je partner.
  11. Zoek professionele hulp bij een relatiecoach of therapeut. Relatiepatronen sluipen er in de loop van de jaren vaak ongemerkt in. Het is verstandig om hulp te vragen van iemand die jullie relatie onder de loep neemt en je breder kan laten kijken. Bij symptomen * is het zeker belangrijk hulp te zoeken. Er zijn mensen die je echt begrijpen, ook al denk je van niet of schaam je je voor jouw situatie. Bel gerust voor de mogelijkheden voor begeleiding (06-45550680 – kantooruren) of mail me.
De bezielde huisvrouw

De bezielde huisvrouw

Er is een verschil tussen zielsmissie en het verlangen van de persoonlijkheid. In dit artikel lees je over een onverwachte ontmoeting met mijn overleden ouders, de zielsmissie van mijn moeder, en hoe de groei van de ziel ook na de dood doorgaat.

Lees meer
Projectie in liefdesrelaties – Ontmoet jezelf in de ander

Projectie in liefdesrelaties – Ontmoet jezelf in de ander

De spiegel van de liefde Spirituele relaties, zoals die tussen tweelingzielen, worden vaak beschreven als intense, transformerende ervaringen. Deze verbindingen kunnen echter ook uitdagend zijn, doordat ze ons confronteren met diepste angsten en onbewuste patronen....

Lees meer

blijf op de hoogte

Lees als eerste de laatste artikelen van Leonie. Over spirituele groei, een carrière zonder stress of relaties vanuit het hart.