Dit weekend hadden we een bijzondere bijeenkomst met mijn collega en vriendin Sophie Verheij en mijn partner Mathijs, ter voorbereiding op onze trainingsdag ‘Heling van de Moederwond’ op 17 april a.s. Samen luisterden we de channeling terug die ik in januari had ontvangen, waarin het helingsritueel voor de mannelijke deelnemers werd beschreven. De rituelen vinden plaats in drietallen, waarbij een deelnemer ontvangt en twee deelnemers geven. Het bijzondere is dat het ‘geven’ verbonden is met zowel een mannelijke als een vrouwelijke pool, die door deze gevers vertegenwoordigd worden. Dit creëert een dynamiek die essentieel is voor de heling die we op deze dag gaan faciliteren. Ook de vrouwen ontvangen op deze dag een eigen helingsritueel in drietallen.
Goddelijk mannelijk, Goddelijk Vrouwelijk en het Kind
Gisteren was Mathijs als eerste aan de beurt om het ritueel voor mannen te ontvangen. Daarna wisselden we van rol zodat we alledrie als begeleiders van deze dag, zelf konden ervaren wat we door mogen geven. Dit was voor ons een diepe helende ervaring. Het herinnert ons eraan dat we als mens allemaal een mannelijke en een vrouwelijke pool in ons dragen. We komen immers voort uit de samensmelting van een mannelijke zaadcel en een vrouwelijke eicel. Samen, in samenwerking met het Goddelijke, kan dan de bevruchting ontstaan, en een nieuw leven wordt geboren.
Het Goddelijke vertegenwoordigt ook de energie van conceptie – de emotionele ‘marinade’ van onze verwekkers ten tijde van de conceptie. Als deze negatieve emoties om welke reden dan ook het ‘badje’ van de conceptie doordrenken, raakt het kind vertrouwd met deze emoties. Later, in het liefdesleven, kan het onbewust op zoek gaan naar partners die dezelfde emotionele marinade weerspiegelen, of juist naar het tegenovergestelde om zo te helen en andere kanten van zichzelf te ontdekken.

Helingsrituelen voor de moederwond
De helingsrituelen in drietallen omvatten al deze aspecten: de energie van het Goddelijke mannelijke, zowel hemels als aards, de energie van het Goddelijke vrouwelijke: de alomvattende onvoorwaardelijke liefde die alles omsluit, en de energie van het kind dat in open verbinding met de moeder, alles omarmt en tot zich neemt.
Het was bijzonder dat we alledrie een andere ervaring hadden tijdens de rituelen, als vertegenwoordiger van het Goddelijke mannelijke, het Goddelijke vrouwelijke en als ontvangend kind. Als ontvanger voelde ik me de baby die na het voldane drinken bij moeder, liefdevol door haar gedragen werd, de man die zo trots en liefdevol aanwezig was en op zijn manier verbonden. Mathijs en Sophie hadden andere ervaringen, die ze op 17 april graag met je willen delen.
De moederwond in liefdesrelaties
De moederwond kan zich op verschillende manieren kan uiten, ook in relaties. De moederwond speelt zich niet alleen af in je innerlijke leven, maar heeft ook invloed heeft op de manier waarop je liefdesrelaties aangaat. De moederwond kan zich bijvoorbeeld uiten in onbewuste patronen, waarin je onbewust probeert het onvoltooide emotionele ‘verhaal’ van je kindertijd of jeugd, in relaties opnieuw te ervaren.
Bindingsangst, autonomie en verbinding
Je moeder kan bijvoorbeeld te beschermend en symbiotisch met jou zijn geweest, waardoor je niet genoeg ruimte kreeg om jezelf op je eigen manier te ontwikkelen. Onbewust heb je de boodschap gekregen dat kwetsbaarheid gevaarlijk is als jouw eigenheid verdwijnt door de verpletterende liefde van je moeder. Dit kan zich uiten in een overmatig verlangen naar autonomie in het leven en een verlangen om je af te sluiten of te vermijden. Je trekt dan partners aan die je onbewust dezelfde ruimte geven om je los te maken van je oorsprong. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met het delen van emoties, waardoor je jezelf en je partner onbewust op afstand houdt. Echte intimiteit ontstaat immers als je ook kwetsbaar durft te zijn.
Je moeder kan ook door haar trauma, zelf het onvermogen hebben gehad om liefdevol te verbinden vanuit het hart, waardoor jij iedereen bent gaan geven waar je zelf zo naar verlangt. Immers vanuit de bron zijn we allemaal liefde en weten we waar we ten diepste naar verlangen: die eenheid en alomvattende liefde weer ervaren.

Verlatingsangst, afwijzing en de disbalans tussen geven en ontvangen
Voel je je afgewezen door je moeder, omdat ze jou niet de liefde kon geven die jij als kind nodig had, dan kan het verlangen naar onvoorwaardelijke liefde leiden tot relaties waarin je jezelf wegcijfert. Dit alles in de onbewuste hoop dat een partner jou de liefde zal geven die je als kind niet volledig ontving. Deze onbewuste zoektocht naar liefde kan dan resulteren in een dynamiek van onbalans, waarin je te veel geeft en te weinig ontvangt, wat de relatie uitput en je gevoel van eigenwaarde ondermijnt.
Hechting en de onbewuste zoektocht naar de ‘ideale moeder’
De hechtingsstijl die je als volwassenen ontwikkelt, wordt sterk beïnvloed door de relatie met je moeder. Als man kan de moederwond zich uiten in het vermijden van emotionele nabijheid, wat je beperkt in het aangaan van diepe, intieme relaties. Je kunt onbewust partners aantrekken die deze angst voor nabijheid bevestigen. Als vrouw kan de hechtingsstijl zich uiten in angst voor afwijzing, waardoor je je onbewust afwendt van diepe verbondenheid, of waardoor je juist jezelf opoffert in een poging om liefde te ontvangen.
De moederwond kan ook resulteren in het onbewust zoeken naar de ‘ideale moeder’ in een romantische partner. Je projecteert dan onbewuste verwachtingen op je geliefde, wat leidt tot frustratie en misverstanden als zij deze niet kan vervullen. Het erkennen en begrijpen van deze dynamiek is de eerste stap naar heling en draagt bij tot het herstellen van een gezonde balans tussen geven en ontvangen.

De moederwond en intimiteit en liefdesrelaties
Heling betekent dat je je openstelt voor liefdevolle en gezonde verbindingen, zelfs als dit in eerste instantie ongemakkelijk lijkt. Het is een proces van het herstellen van vertrouwen en het creëren van ruimte voor echte, onvoorwaardelijke liefde in onze liefdesrelaties. Kun je jouw partner accepteren met alles wie hij of zij is, inclusief zijn schaduwkanten? Kun je jezelf accepteren in wie jij bent, inclusief jouw schaduwkanten? Durf jij ze in de ogen te kijken? De energie van het Goddelijke vrouwelijke, die alles in liefde omsluit, geeft je de ruimte om jezelf opnieuw te verbinden met je essentie en de liefde die we van oorsprong werkelijk zijn.
Helingsrituelen van de moederwond
Door de helingsrituelen en de inzichten die je ontvangt, lever je niet alleen een bijdrage aan het herstellen van de relatie met je ouders, maar breng je ook diepgaande positieve veranderingen teweeg in al je liefdesrelaties. Het opent de deur naar authentieke verbinding, waarin je kunt ontvangen wat je werkelijk nodig hebt: liefde, erkenning, ruimte, verbinding en begrip.
Als jij je aangesproken voelt door deze reis van heling en verbinding, dan nodigen wij je van harte uit om deel te nemen aan onze training ‘Heling van de Moederwond’ op 17 april. De zielen van mijn beide grootvaders zullen hierbij aanwezig zijn, evenals de ziel van mijn grootmoeder, op wiens verjaardag deze dag valt. Het is op haar verzoek dat we deze specifieke datum hebben gekozen.
Voor de vrouwen is er een ander ritueel in drietallen gericht op de opschoning van het bekken om zo overvloed te kunnen ontvangen. Hierbij werken we vooral met de liefdevolle vrouwelijke zijns-energie. We nodigen je uit om te ervaren hoe het is om de liefde en het welzijn die jij jezelf als kind had gewenst, nu voor jezelf en andere deelnemers te creëren, zodat je dit straks ook in jouw relatie(s) kunt ervaren. Voel je welkom om samen met ons deze helende reis te maken.
Liefs,
Leonie, Sophie en Mathijs.
