relatie

leiderschap

spiritueel

De billenknijper – onbewust grensoverschrijdend gedrag

Als we het hebben over seksueel grensoverschrijdend gedrag, zijn het vooral vrouwen die zich herkennen in het slachtofferschap en mannen in het daderschap. Maar natuurlijk zijn niet alle mannen en vrouwen over een kam te scheren. In dit artikel heb ik geschreven over de impact in mijn leven van seksueel geweld in mijn jeugd, toen ik op 7 jarige leeftijd aangerand werd door een groep jongens van mijn klas. Ook werd ik op mijn 19e aangerand door een soldaat, op weg naar huis. De impact ervan op mijn leven en seksuele ontwikkeling was enorm. In die zin was ik een slachtoffer.

Genieten van daderschap

Toch herken ik me ook in het daderschap op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ik beken: ik was een billenknijper. Ik beken ook meteen dat ik er van genoten heb om het te doen, voor zolang als het duurde. Het gebeurde in mijn jonge jaren, toen ik nog werkte op de röntgenafdeling van het ziekenhuis. Daar had ik de neiging om mijn collega’s in hun billen te knijpen. Er was één vrouw bij wie ik dit het liefste deed. Ze had een heel mooi lijf en een prachtige kont. Ik kon het niet laten er in te knijpen en vervolgens te lachen om haar protest.

Onbewust daderschap

Op de een of andere manier was het allemaal doodnormaal voor mij om dat te doen. Ik ging er van uit dat het voor anderen net zo was als voor mij. We moesten namelijk allebei lachen als ik het deed. Natuurlijk protesteerde de vrouw in kwestie ook. Ze sloeg dan mijn hand weg en riep ‘Leonie, hou op!’ of ‘Stop ermee.’ Ik vond het destijds gewoon leuk en grappig om te doen. Ik vond het ook leuk als ze kleurde. Ik was me er totaal niet van bewust dat zij het diep van binnen wel eens heel anders kon ervaren.

De ommekeer

Tot de dag kwam dat ze niet alleen mijn hand wegsloeg toen ik haar in het voorbijgaan in haar billen kneep, maar me achterna kwam en me tegenhield. Ze had diep donkerrode vlekken in haar hals toen ze me aankeek en zei; ‘Leonie, ik wil echt dat je hier mee stopt. Ik vind het niet leuk dat je steeds maar in mijn billen knijpt. Je doet het echt heel vaak en ik vind het vervelend. Ik wil dat je er mee ophoudt.’
Toen pas zag ik haar echte emoties en dat ze het meende en dat kwam binnen. Ik kleurde denk ik net zo als zij. ‘Sorry, voor mij was het gewoon een grapje,’ stamelde ik. ‘Maar niet voor mij, ik vind het echt niet grappig, ik vind het vervelend.’ Haar boodschap werd toen pas echt door mij begrepen. Sindsdien heb ik het nooit meer gedaan, ook niet bij andere vrouwen.

Bewustzijn

Bewustzijn over ons daderschap is er niet vanzelf. We hebben onze eigen normen en waarden en dragen ook nog eens manieren van reageren in ons die we overgeërfd hebben gekregen van onze voorouders. Consent is niet iets wat we van huis uit hebben meegekregen. We reageren onbewust ook op de invloeden die we meekrijgen van de maatschappij van reclames op tv of social media. Op daderschap zit ontzettend veel schaamte. Ga maar eens na hoeveel mensen jij kent die slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag of van aanranding, verkrachting of incest. En ga eens na hoeveel mensen jij kent die jou verteld hebben dat ze wel eens iemand verkracht hebben, iemands protest overruled hebben, of zelfs bewust iemand gedwongen hebben tot seksueel contact vanuit een seksuele honger die sterker was dan hun bewustzijn. In mijn persoonlijke wereld liegen die getallen niet. Ik ken tientallen vrouwen en slechts twee mannen die me over hun ervaringen hebben verteld en dan heb ik het niet over mijn cliënten.

Het goed willen maken

Als dader wil je het goed maken, maar hoe? Je kunt wat gebeurd is, kun je immers niet meer terugdraaien. Dat besef is zwaar. Ontkennen, verzwijgen of de ander beschuldigen van een eigen bijdrage of schuld, is een van de manieren van projecties om zelf de eigen schaamte of schuldgevoelens niet te hoeven ervaren. Het werkt echter niet. Want alles wat je op een ander projecteert, zorgt voor een verwijdering van jouw innerlijke zelf en daarmee voor een verwijdering in verbinding met de ander. Het enige dat werkt is er over praten, je uitspreken en leren hoe je op een andere manier contact kunt maken, vanuit je hart. Jezelf vergeven is daarbij een eerste stap.

Loop jij nog rond met onverwerkte emoties als dader of slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Maak van je hart geen moordkuil en voel je welkom in mijn praktijk. Samen onderzoeken we wat jou tegenhoudt de verbinding met jezelf en/of waar mogelijk met de ander, te herstellen. Bel me (06-45550680, kantooruren) of mail me voor een afspraak.

Afscheid van slachtofferschap, welkom bewustzijn

Voor vrouwen die zich herkennen in slachtofferschap op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag, en die nog last hebben van slachtofferschap in hun leven: welkom op deze trainingsdag, op 11 februari 2022 die ik organiseer in samenwerking met de vrouwen van de Open Hearts Academy. Hier lees je er alles over.

Emotie-management naar aanleiding van de rellen in Rotterdam

De rellen en vernielingen in Rotterdam afgelopen vrijdag 19 november, hebben mij diep geraakt. Als hooggevoelig persoon reageer ik zeer sterk naar op collectieve energieën en op de spanningen in aantocht, in de maatschappij. Zo voorvoelde ik op deze vollemaansdag dat...

Lees meer

blijf op de hoogte

Lees als eerste de laatste artikelen van Leonie. Over spirituele groei, een carrière zonder stress of relaties vanuit het hart.