relatie

leiderschap

spiritueel

Van redder naar creator – transformatie dramadriehoek

Van Redder naar Creator

In de dynamiek van de dramadriehoek, een bekend concept uit de transactionele analyse, nemen we vaak onbewust de rollen aan van slachtoffer, aanklager of redder. Deze rollen houden ons gevangen in patronen van afhankelijkheid, verwijt en overbescherming. Echter, er bestaat een krachtige alternatieve rol voor de redder: die van de creator.

De redder: een gemaskerde creator

De redder lijkt op het eerste gezicht een positieve figuur. Ze willen helpen, ondersteunen en problemen oplossen. Toch kan deze rol ons beperken. Door constant voor anderen te zorgen, kun je jezelf vergeten en je eigen behoeften verwaarlozen. Bovendien kun je anderen afhankelijk maken en hun eigen kracht ondermijnen.

Diep van binnen is de redder echter een creator in vermomming. Iedereen heeft een aangeboren verlangen om vorm te geven aan hun leven en de wereld om hen heen. Door de rol van redder aan te nemen, proberen we dit creatieve vermogen te uiten, maar op een manier die beperkend is voor onszelf en anderen.

De creator als bewuste schepper van je realiteit

De creator is iemand die bewust vorm geeft aan zijn leven. In plaats van te reageren op externe omstandigheden, neemt de creator een actieve rol in het creëren van zijn eigen realiteit. Deze rol is gebaseerd op de overtuiging dat we allemaal co-creators zijn van ons leven en dat we de macht hebben om onze ervaringen te beïnvloeden.

10 Manieren om jouw creatorschap te ontwikkelen

  1. Zelfreflectie:
    Neem de tijd om je gedragspatronen te onderzoeken en te identificeren waar je de rol van redder aanneemt
  2. Empowerment:
    Geloof in je eigen vermogen om verandering te creëren. In plaats van anderen te redden, kun je hen empoweren door hen te ondersteunen in het vinden van hun eigen kracht en oplossingen.
  3. Loslaten:
    Laat de behoefte los om anderen te redden en vertrouw erop dat zij hun eigen pad kunnen vinden.
  4. Verantwoordelijkheid nemen:
    Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en erken dat jouw gedachten, gevoelens en acties een directe invloed hebben op je ervaringen
  5. Co-creatie:
    Zie jezelf als een co-creator met het universum. Werk samen met de onzichtbare wereld om jouw dromen waar te maken. Mediteer en/of zoek de stilte van de natuur regelmatig op. Luister naar de fluisteringen van je hart
  6. Visie ontwikkelen:
    Stel je een duidelijke visie voor van het leven dat je wilt creëren. Wat zijn jouw waarden, doelen en dromen? Maak bewuste keuzes maken die in lijn zijn met jouw zielsverlangen
  7. Positieve affirmaties:
    Herhaal regelmatig positieve affirmaties die je ondersteunen om te bereiken wat je je voorstelt. Hoe wordt het nog beter dan dit?
  8. Dankbaarheid oefenen:
    Focus op de positieve aspecten van je leven en wees dankbaar voor alles wat je hebt. Dankbaarheid opent de deur naar meer overvloed en vreugde. Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent.
  9. Verbinding met je intuïtie:
    Leer luisteren naar je innerlijke stem en vertrouw op je intuïtie. Dit innerlijke kompas zal je leiden naar de juiste keuzes en beslissingen.
  10. Verbinding met het grotere geheel:
    Erken dat je verbonden bent met alles wat is. Weet dat ook jij elementen van daderschap en slachtofferschap in je hebt. Onderzoek deze in plaats van ze te projecteren op de daders en slachtoffers in je leven.

Creator: de wereld van onbegrensde mogelijkheden

Door de rol van creator aan te nemen, verlaten we de beperkende dynamiek van de dramadriehoek en stappen we over naar onbegrensde mogelijkheden. In plaats van vast te zitten in onbewust reactief gedrag, worden we actieve scheppers van ons eigen leven.

Weet dat het proces van transformatie tijd en toewijding vereist. Het vraagt om zelfreflectie, bewustwording en een bereidheid om oude patronen los te laten. De beloning is echter groot: een leven vol betekenis, voldoening en vreugde.

Training van dramadriehoek naar bewustzijn

Op donderdag 27 en vrijdag 28 maart 2025 geef ik samen met Loes Koot een tweedaagse training ‘van dramadriehoek naar bewustzijn’ voor mensen die interesse hebben in het transformatiemodel. Dat kan als coach of therapeut, maar ook als je zelf in een relatiedrama zit met bijvoorbeeld ouders, familieleden, collega’s of partners.
Hier lees je er alles over.

De zeven liefdeslichamen

De zeven liefdeslichamen

We bezitten allemaal zeven liefdeslichamen die ons beïnvloeden en van waaruit we kunnen groeien. Kaypacha vertelde er onlangs over in zijn wekelijkse youtube pelereport. Hij refereerde hierbij aan het boek : The mystery of love - van de antroposoof Rene Querdo. Ik...

Lees meer
I wanted to kill him!

I wanted to kill him!

Wat gebeurt er als daders en slachtoffers van onvergeeflijke zaken elkaar jaren later opnieuw ontmoeten? Hoe kan er heling komen? In dit artikel lees je er over.

Lees meer
Schuldgevoelens – het klievende zwaard

Schuldgevoelens – het klievende zwaard

De symboliek van het zwaard Een zwaard is een symbool voor de kundalini-energie, de levensenergie die huist in ons bekken en die door de chakra's omhoog kruipt als twee slangen: het mannelijke en het vrouwelijke. Met het zwaard kun je zowel zuiveren en af- of...

Lees meer

blijf op de hoogte

Lees als eerste de laatste artikelen van Leonie. Over spirituele groei, een carrière zonder stress of relaties vanuit het hart.