relatie

leiderschap

spiritueel

I wanted to kill him!

Daders en slachtoffers ontmoetten elkaar in stilte

Ken je dat gevoel? Dat je zo boos op iemand bent dat je hem dood wenst? Ik moet je bekennen dat ik dat in mijn leven ooit ervaren heb. Het is de onmacht die zo groot en intens is, waarbij je tegelijkertijd van die diepe pijn van afwijzing weg wilt. Dan verval je emotioneel gezien vanzelf van je slachtofferschap in het daderschap. Oef!

Bovendien werkt het niet, die wraakgevoelens. Toegegeven, tijdelijk lucht het ietsje op, maar vanuit de ziel gezien slaat alles wat je een ander wenst, vroeg of laat weer op jezelf terug. De natuurlijke wet van oorzaak en gevolg. Je hebt dus innerlijk werk te doen. Maar hoe?

Onlangs zag ik een youtube video van een Australisch programma waarbij daders en slachtoffers besloten hadden elkaar vele jaren na de traumatische gebeurtenis, opnieuw te ontmoeten. Dat deden zij op een hele bijzondere manier: vijf minuten lang keken zij elkaar volledig zwijgend aan.

Dit is onvergeeflijk!

Als mensen ons onvergeeflijke dingen aan hebben gedaan, zoals gebeurt in oorlog, blijven we vaak achter met gevoelens van pijn, wrok of haat. Zeker als het gaat om oorlogstrauma, waarbij er flink geleden is, zowel fysiek als emotioneel. Maar ook in relaties kunnen we elkaar flink pijnigen en kwetsen. Wat te denken van de stiltebehandeling van de ‘narcistische ex’, of niet met elkaar in gesprek willen gaan, na een breuk die als mededeling gedaan wordt. Dan blijf je als achterblijver met ontelbare vragen achter wat fnuikend is voor je innerlijke rust.

Ogen als spiegels van de ziel

Bij mijn Trauma Bevrijding Intensives tijdreis ik terug naar de oorsprong van transgenerationeel trauma en naar trauma van vorige levens, waarbij daderschap en slachtofferschap een grote rol spelen. Onverwerkte emoties ontstaan door trauma die nog steeds in jou huizen, zetten je aan tot ineffectief gedrag in de communicatie. Het onverwerkte trauma laat ons reageren zoals toen. Zolang trauma niet geheeld is, krijg je dezelfde thema’s steeds in je leven voorgeschoteld, maar dan in een ander jasje. Net zo lang tot de les van de ziel geleerd is.

Daderschap en slachtofferschap helen

Oogcontact in stilte is een fantastische manier om gevoelens te doorvoelen, zonder erin te verdrinken of zonder de emoties uit te leven zoals we dat doen in oorlog of in vechtpartijen. In de video noemen ze het ‘een experiment’, maar ik weet uit vele jaren ervaring hoe doeltreffend het kan zijn, om in stilte middels oogcontact verbonden te zijn en de energie het werk te laten doen.

Doorvoelen van emoties

De ogen zijn de spiegels van de ziel en de liefde, het verdriet of de haat die je gereflecteerd ziet in de ander, is dat wat ook ergens in jou leeft. Door uitersten van emoties met elkaar aan te gaan, elkaar écht te zien, kan er een doorstroming komen, waardoor zaken neutraliseren of waardoor er een opening komt. Vergeten wat iemand je heeft aangedaan hoeft niet, het gaat er om dat je weer verder kunt zonder die intense gevoelens van wrok, haat, spijt, schaamte of schuld die je weggestopt hebt. Weet dat alles gezien en erkend wil worden, zodat het kan helen.

Na scheiden opnieuw beginnen?

Zoals ook het stel dat na een zeer lange relatie, uit elkaar gingen en drie jaar nauwelijks contact hadden. De vrouw had hem verlaten, maar hield nog steeds van hem. De man was ontdaan dat ze destijds van hem wilde scheiden en begreep nog steeds niet goed waarom. Hij had zich helemaal afgesloten. Het stel durfde het aan om elkaar vijf minuten lang in stilte aan te kijken als eerste contact. Na afloop werd ieder op zichzelf teruggeworpen om vervolgens te beslissen om opnieuw met elkaar in gesprek te gaan over wat er gebeurd was.

Onoverbrugbare verschillen in (familie) relaties?

Herken jij van die onoverbrugbare verschillen, lang durende ruzies met ouders, schoonouders of een expartner? Heb jij steeds terugkerende negatieve communicatiepatronen met je familielid, je baas, je partner of met je ex? Kom het bij ons uitzoeken hoe het anders kan. Op 26 en 27 september is er de tweedaagse systemische training ‘Van dramadriehoek naar droomleven’ met Loes Koot waarbij je de innerlijke dynamieken van het slachtoffer, de dader en de redder in jou kunt ontmoeten en transformeren. Je maakt op een systemische manier kennis met alternatieve rollen die wel werken, en je leert hoe je deze kunt inzetten. Je werkt hierbij niet alleen met je hoofd, maar met je lijf en je hele wezen.

Doe je mee?

Hier lees je alles over deze tweedaagse. Enne… wil je slechts een dag meedoen? Ook dat kan.
Laat het me weten: 06-45550680 of mail me.

Liefs
Leonie ❤️

De zeven liefdeslichamen

De zeven liefdeslichamen

We bezitten allemaal zeven liefdeslichamen die ons beïnvloeden en van waaruit we kunnen groeien. Kaypacha vertelde er onlangs over in zijn wekelijkse youtube pelereport. Hij refereerde hierbij aan het boek : The mystery of love - van de antroposoof Rene Querdo. Ik...

Lees meer
Schuldgevoelens – het klievende zwaard

Schuldgevoelens – het klievende zwaard

De symboliek van het zwaard Een zwaard is een symbool voor de kundalini-energie, de levensenergie die huist in ons bekken en die door de chakra's omhoog kruipt als twee slangen: het mannelijke en het vrouwelijke. Met het zwaard kun je zowel zuiveren en af- of...

Lees meer
Stap uit de dramadriehoek en ontwikkel je krijgerschap

Stap uit de dramadriehoek en ontwikkel je krijgerschap

De dramadriehoek kent de drie rollen van slachtoffer, redder en aanklager die ervoor zorgen dat je in een relatie in het drama belandt. Wat kun je doen om uit de rol van aanklager te stappen en in de alternatieve rol van krijger te stappen? In dit artikel lees je er alles over en vind je 13 tips.

Lees meer

blijf op de hoogte

Lees als eerste de laatste artikelen van Leonie. Over spirituele groei, een carrière zonder stress of relaties vanuit het hart.