logo

welkom   |   actueel   |   diensten   |   informatie   |   contact   |  wie is   |   gastenboek   |   inspiratie

Ontvang je deze nieuwsbrief en ben je niet ge´nteresseerd, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl en je wordt van de lijst gehaald. Heb je nieuws of info die je wilt laten opnemen in deze nieuwsbrief, stuur dan ook een e-mail naar hetzelfde adres. Ook als je anderen kent die wellicht deze brief willen ontvangen: feel free en stuur deze gerust door!

Actueel - Nieuwsbrief

Sept 2006
Inspiratie van Verander je Wereld

(Ver)oordelen

De laatste tijd komt steeds weer het onderwerp oordelen en veroordelen op mijn pad. Zo heb ik een vriendin met behoorlijke gezondheidsklachten die op haar 42e zwanger is geworden van haar zoveelste partner. Een vriendin wier nieuwe vriend het na twee maanden uitmaakt, via email. Een kennis in een ongelukkig huwelijk die niet kiest voor een scheiding, omdat hij zijn gezin niet in de steek wil laten. Een homovriend die samen met zijn vriend en een lesbisch stel een kind op de wereld wil zetten. Zelf kom ik binnenkort op TV met Kluun om over vreemdgaan, monogamie en polyamorie te praten. Vanuit mijn persoonlijke ervaring in een open relatie. Het zijn zomaar wat voorbeelden van mensen in een situatie waarover al heel snel een oordeel gevormd wordt.

Wanneer we in de Dikke Van Dale kijken staat bij het woord ‘oordelen’ het volgende:
1: een oordeel, een vonnis wijzen => de vierschaar spannen over iem./iets, een oordeel vellen over iem./iets, zijn licht laten schijnen over iets
2:
door redeneren tot een gevolgtrekking komen

Wanneer we kijken naar het woord ‘veroordelen’ zien we het volgende:
1: een oordeel uitspreken over => berechten, vonnissen
2: bij oordeel verwerpen => afkraken

Het is mooi om te zien waar het verschil ligt tussen de twee. Bij een oordeel kom je tot een conclusie door redeneren. Daarbij is het belangrijk om zoveel mogelijk en gevarieerde informatie te verzamelen alvorens de conclusie te trekken. Dit laatste laten wij mensen vaak weg. We hebben ons oordeel al klaar voordat we de informatie hebben.

Als mens kijken we ieder door onze eigen bril naar de wereld. Onze ervaringen, positief of negatief, beïnvloeden voor een groot deel wat we zien. We zijn geneigd vooral te kijken naar wat aansluit bij onze belevingswereld, en wat daar niet in past verwerpen we.  We laten ons daarbij ook leiden door herinneringen, en de vreugde of de pijn die we daarbij voelen.

Zo was ik rond mijn 20e erg stellig over een vriendin die een getrouwde minnaar had. Ik vond dat ze dat niet kon maken. Van getrouwde mensen blijf je af, zeker als er een kind in het spel is. Ik kon me niet voorstellen dat ik ooit zoiets zou doen. Het paste niet in mijn belevingswereld en ik was niet in staat om door haar bril naar deze situatie te kijken. Vele jaren later werd ik zelf verliefd op een getrouwde man. Ik werd gedwongen mijn oordeel van toen te herzien. Ik voelde me schuldig over mijn zwart-wit houding van daarvoor. Ik kon me nu veel beter inleven in de situatie van mijn vriendin.

Angst om veroordeeld te worden is iets wat onlosmakelijk verbonden is aan het mens zijn. Zelf was ik erg bang voor het oordeel van mijn ouders, toen ik hen vertelde over mijn open relatie. Immers: mijn ouders hebben hele andere waarden en normen dan ik. Hun reactie was echter hartverwarmend en ontroerend. Ze zien in dat ik mijn eigen leven heb en dat het mij gelukkig maakt zo in het leven te staan. Mijn angst was gebaseerd op wat ze mij meegaven in mijn jeugd. Ik was me er nauwelijks van bewust dat ook zij zich ontwikkeld hebben sinds ik het ouderlijk huis verlaten heb.

Vaak schuilt er achter een oordeel een verlangen. Wat wij in een ander afkeuren zegt vaak iets over onze eigen verlangens. De bullebak op het werk triggert ons verlangen om ook daadkrachtig op te treden. De zwangere 42-jarige die ondanks haar slechte gezondheid kiest voor een kind, herinnert ons eraan te kiezen voor wat ons hart ons ingeeft. Om het lef te hebben te staan voor wat we willen. Tegenover het oordeel over degene die vreemdgaat staat misschien ons verlangen ons ook open te stellen voor anderen dan de eigen partner. En misschien verlangen we zelf ook wel eens naar het vermogen van de saaie burgerman om tevreden te zijn met wat we hebben..

Hoe snel oordeel jij? Welk verlangen schuilt er achter jouw oordeel?

Leonie op TV bij Max en Catherine?
In de TV-uitzending van Max en Catherine van 12 september, zal ik een bijdrage leveren in een themagesprek over monogamie versus polyamorie en hoe je daarmee omgaat in relaties. Naast hoofdgast schrijver Kluun zal ook Ageeth Veenemans die het eerste Nederlandse boek schrijft over polyamorie deelnemen. Meer informatie over Ageeth en haar missie vind je op haar nieuw gelanceerde website www.polyamorie.nl

Heb je ook een duidelijke mening of zelfs een oordeel over vreemdgaan en monogamie? Daag jezelf uit en kijk dan op dinsdag 12 september van 17:35 tot 18.25u naar Nederland 2. Misschien hoor je iets nieuws…?

In de pers: Artikel Bossche Omroep
In de Bossche Omroep komt binnenkort een artikel over Verander je Wereld en mijn bedrijfsactiviteiten. Tevens kun je lezen wat netwerken jou als ondernemer kan opleveren.

Artikel Elsevier
Binnenkort verschijnt er een artikel over nee zeggen in het blad Elsevier. Hierin zal ik als ervaringsdeskundige en coach mede mijn visie geven over dit onderwerp. Met tips om nee te leren zeggen.

Radio Interview 7 september vanaf 10:00u
Op donderdag 7 september om 10:00u zal ik als gast optreden in het programma "Body Mind And Wellness" van Radio Maasland in Waalwijk. Onderbroken door mooie muziek zal ik minstens een uur lang vertellen over mijn bedrijfsactiviteiten,  stress management, relatie management en over polyamorie. Het programma is ook te beluisteren via internet.

Samenwerkingsverband - Simplify Life
Werk, gezin, een sociaal leven, sporten, ladingen informatie en spullen: ons leven is overvol. We willen het allemaal en daarnaast moeten we ook zoveel. Zó druk zijn we, dat we vaak het gevoel hebben tekort te schieten en achter de feiten aan te hollen. Ben je op zoek naar praktische tips om meer rust te brengen in je overvolle leven? Kijk dan eens op de site van Simplify Life. Simplify Life betekent: vereenvoudig je leven. Het is dé manier om het bestaan minder complex en vol te maken. De site staat vol met tips en praktische oplossingen die je helpen om je leven te vereenvoudigen.

Simplify Life en Verander je Wereld herkennen elkaars gedachtegoed en hebben de handen ineen geslagen. In de agenda van Simplify Life vind je dan ook workshops van Verander je Wereld.

Boekaanrader
Het boek: Authentiek leiderschap – Bas W. Blekkingh. ISBN 90 5261 4939, zie ook www.authentiekleiderschap.nl Blekkingh beschrijft het 7 schillen model, waarbij elke schil je dichter bij de kern van jezelf brengt. Wat wil je bereiken in het leven, wat zijn jouw waarden en normen, wat is jouw missie? En hoe zit dat nou met je ego? Een helder boek met opdrachten om zelf wijzer te worden.

AGENDA

De volgende onderwerpen staan gepland:

  • Donderdag 7 september - Lezing ‘de kunst van het NEE zeggen’ in de bibliotheek van Dongen (N-Br).
  • Zaterdag 23 september – Workshop ‘De kunst van het NEE zeggen.’
  • Op een van de mooiste plekken in het bos van Drenthe, vindt op 7 t/m 10 september het Natural Networking Festival (NNF) plaats. NNF is dé plek om je zinnen te prikkelen, ideeën op te doen en mensen te ontmoeten. Ik zal een bijdrage leveren op 8 en 9 september met een lezing over nee zeggen en een workshop over het thema kiezen.
  • Zaterdag 4 november – workshop ‘kiezen’ – GOBI herfstfeest, Nijmegen.
  • Dinsdag 14 nov 2006 – workshop 'De ideale levenshouding'' - Berlicum

Interesse in een agenda onderdeel? Meedoen? Klik hier voor meer informatie over de workshops en lezingen.

© Verander je Wereld. Wil je de column uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan. Graag met bronvermelding, en laat het me even weten!
Aangesloten bij NOBCO. KVK-nummer: 17177690

terug naar Actueel