Oktober 2008 - Nieuws en Inspiratie- Van de wereld

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen voor wie deze brief interessant is? Doorsturen mag!

Inhoud

 • Nieuws
  Nieuwe website en brochure: De Ontgijzeling
  Praktijk in Den Haag
 • Boekentips
  Rust en regelmaat - Anselm Grun en Petra Altmann
 • Website tips
  Simplify Life
  Burnout test
 • AGENDA
  HR Performa vakbeurs - maak kennis met De Ontgijzeling - 9 oktober
  Workshop Communicatie binnen relaties - 5 nov
  Open dag Academie voor Counselling en Coaching - 14 december

 

Van de wereld

 

Op het moment ben ik zoals dat heet: geveld door de griep. Helemaal waar is dat niet. Want ik heb in ieder geval genoeg energie om nu deze nieuwsbrief te tikken. En dat was van de week wel anders.

In het begin kon ik echt helemaal niks. Slapen, lang en veel slapen. Wakker worden, een glas water drinken en weer verder slapen. Me ellendig voelen. Alles in mijn lijf deed pijn. Koorts. Ik was misselijk. Mijn hoofd bonkte. Niets maar dan ook niets interesseerde me. Waar was die enthousiaste Leonie nu gebleven? Die vrouw die alleen maar leuke dingen doet en er van geniet? Ik herkende mezelf niet meer. Ik was compleet van de wereld.

In die staat belde mijn liefje me op. Hoe het ging. Ik hield mijn klaagzang. 'Maar het afgelopen weekend was het toch leuk?' Nee, zei ik. 'Op dit moment vind ik zelfs het afgelopen weekend niet leuk.' En zo voelde het ook. En dat, terwijl ik een fantastisch leuk weekend had gehad, met een bruiloft, een mooie lesdag en daarna lekker camperen aan de Maas.

Ik vind het iedere keer weer verwonderlijk hoe groot de invloed op mijn gemoed en welzijn is als ik me echt ziek voel. Dan lijkt het wel alsof ik van de rest van de wereld ben afgesloten. Dan interesseert me niets en kan het leven me gestolen worden. Dan wil ik alleen maar dat dat nare ellendige gevoel ophoudt. Met of desnoods zonder mij. Gezond zijn en lekker in mijn vel zitten is dus een voorwaarde om het leven te kunnen waarderen.

Ik denk even terug aan de afgelopen weken. Ze waren druk, met erg lange dagen en 6 'werk'dagen per week. Wellicht toch net iets te veel van het goede. Zelfs voor iemand die 'alleen maar leuke dingen doet'.

Op dit moment geef ik er maar even aan toe: het ziek zijn. Niets moet en moeilijke mails kunnen wel even wachten. Het schrijven van die beloofde offerte stel ik uit en de lesdag laat ik over aan mijn co-trainer. Ik luister naar mijn lijf en trek me weer terug. Lekker op de bank niks doen. Met het voornemen om de komende periode wat beter voor mezelf te zorgen. Wat meer rustmomenten, en minder snoepen. Mediteren aan het begin van de dag. Weer regelmatiger sporten.

Voorkomen is beter dan genezen. Want echt ziek zijn, is er niet zijn voor jezelf en anderen. En dat is eigenlijk zonde van dit mooie leven... En wat fijn dat we deze nare momenten weer snel vergeten als we ons weer goed voelen. Totdat het ons weer overkomt. De waarschuwer.

Ik neem hem deze keer echt ter harte.

En jij, luister jij op tijd naar de signalen van je lijf?

reageer op deze column op mijn weblog

 

TIPS

 

TIPS TER VOORKOMING VAN

 1. Zorg goed voor jezelf.
  De enige die dit echt kan doen ben je zelf. Je hebt maar een lichaam om in te wonen dus wees er zuinig op. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Zorg er dus goed voor. Griep voorkomen? Was regelmatig je handen met water en zeep, vooral voor het eten.
 2. Luister naar de signalen van je lijf
  Je ergert je steeds sneller? Moeite met concentreren of het nemen van beslissingen? Vergeetachtig? Je slaapt slecht? Neem je klachten serieus en neem maatregelen om te ontspannen. Je lichaam heeft het blijkbaar nodig.
 3. Neem je rustmomenten
  Werk niet aan een stuk door, zorg voor pauzes. Strek je benen in de buitenlucht. Doorwerken is echt niet efficienter, want je maakt meer fouten dan wanneer je uitgerust weer aan het werk gaat.
 4. Neem voldoende tijd voor ontspanning
  Je lichaam heeft tijd nodig om de spanning en stresshormonen te reguleren. Dat lukt niet als je nog tot bedtijd achter je computer zit. Stop op tijd en doe ook andere leuke dingen. Zoals met je vrienden kletsen, of een lekker bad nemen. Of een weekendje weg.
 5. Maak bewuste keuzes
  Drukte maak je zelf. Jij kiest hoe je jouw agenda vult. Je hoeft niet alles te doen wat op je pad komt of wat mensen van je vragen. Zeg eens ja tegen nee, en kies voor jezelf. Je verdient het.
 6. Mediteer
  Begin de dag met een meditatie. Hiermee wordt het gemakkelijker te focussen op wat er komen gaat. Je maakt sneller contact met je lijf en ervaart meer rust. Gun jezelf die extra tien minuten. Het helpt je meer bewust te worden.
 7. Sport regelmatig
  Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je stresshormonen als cortisol weer op normaal niveau worden gebracht. De geluksferomonen worden aangemaakt, waardoor je je lekker voelt. Het verjaagt negatieve gedachten en is bovenal is het gewoon heerlijk om te doen.
 8. Eet gezond
  Snacken en snoepen is gemakkelijk en lekker, maar gezond is het niet. Zorg dat je gezond eet, met voldoende fruit, groenten en granen. Drink kruidenthee. Er is tegenwoordig genoeg keus. Voedsel is brandstof voor de motor. Jij wilt toch ook het beste?
 9. Als het je toch overkomt: geef je er aan over
  Rust uit en drink veel. Lekker onder de wol dus. Verzetten helpt niet en kost alleen maar energie. Zeg je afspraken af, ja ook die leuke. Iedereen wordt wel eens ziek.
 10. Zorg voor vertroetelaars
  Zorg ervoor dat er iemand is die voor je zorgt. Die thee voor je zet en soep. Een boterham voor je smeert en boodschappen doet. En die voldoende aandacht voor je heeft. Welgemeende natuurlijk. Want liefde heelt.

naar bovendere workshop.

Nieuws

 

Nieuwe website en brochure: De Ontgijzeling

Hoe het wereldberoemde gijzelingsverhaal

van Arjan Erkel

mensen, teams en bedrijven helpt bij veranderingen.

De afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan onze nieuwe website en brochure van de training De Ontgijzeling. Samen met collega's Arjan Erkel en Loes Koot staan we op 9 oktober op de HR Performa beurs, om de training te presenteren aan het publiek. De website gaat deze dag de lucht in.

De eerste trainingen aan team- en locatiemanagers in de zorg zijn zeer succesvol verlopen. Managers en directeuren die de training niet in hun agenda hadden staan waren jaloers op hen die de verplichte training hadden gevolgd. We hoorden niets dan lof. En daar zijn wij trots op.

In de training staat het Ontgijzelingsmodel centraal, gebaseerd op de ervaringen en levenslessen van Arjan's gevangenschap tijdens zijn ontvoering in Dagestan.

Lees alles over de training en over de positieve reacties van deelnemers op www.deontgijzeling.nl (online vanaf 9 oktober).

Download nu de nieuwe brochure van De Ontgijzeling.

 

Praktijk in Den Haag

Sinds augustus 2008 kun je regelmatig op vrijdag terecht bij Verander je Wereld, in Den Haag.

De gesprekken vinden plaats in het coachhotel aan de Bezuidenhoutseweg 474A.

De gesprekken in Den Bosch vinden plaats op dinsdag, woensdag en/of donderdag, afhankelijk van mijn andere werkzaamheden.

Meer weten? Bel naar Leonie 073-6420725 of 06-45550680

of mail leonie@veranderjewereld.nl

 

Boekentips

 

Rust en Regelmaat - Wat je van het leven in een klooster kunt leren - Anselm Grün & Petra Altmann

In dit boek geven Anselm Grün en Petra Altmann en vele andere kloosterbroeders en -zusters je adviezen om je innerlijke balans te vinden met behulp van eeuwenoude regels uit de kloostertraditie.

Zelf ga ik regelmatig naar kasteel Slangenburg, om te genieten van rust, stilte en natuur. En het nabijgelegen klooster. In het boek staan vele mooie citaten en levenswijsheden. Heel bruikbaar voor drukke mensen zoals jij en ik.

Hier kun je het boek bestellen.

 

 

naar boven

Website tips

 

Simplify life

SimplifyLife inspireert tot een andere levensstijl: minder druk, minder vol en minder gestresst. Een levensstijl met meer rust, ruimte, een betere work-life balance en meer betekenis. De SimplifyLife-principes helpen je om bewuster in het leven te staan en beter om te gaan met het teveel in je leven, maar ook met het gevoel van tekort dat ervoor zorgt dat je altijd iets ‘moet’. Een leuke en informatieve site, waar je steeds weer naar terug keert.

www.simplifylife.nl

 

Test je gesteldheid: gezond of burnout?

Op de website van collega coach Remco vind je een leuke test om te zien of jij tegen een burnout aanzit, in de gevarenzone zit, of dat er niets met je aan de hand is. Wil je weten hoe het met jou zit? Doe dan hier de test.

naar boven

AGENDA

 

HR Performa vakbeurs - 9 oktober - De Ontgijzeling

A.s. Donderdag 9 oktober staan wij met De Ontgijzeling op de HR Performa vakbeurs. Ben je er toevallig ook, kom dan langs stand D505-N11. Maak kennis met De Ontgijzeling, Arjan Erkel en de trainers Loes Koot en Leonie Linssen. Wij vertellen je graag alles over het Ontgijzelingsmodel en de training. Niets te doen op deze dag? Je kunt je nog tot dinsdagavond 7 oktober aanmelden voor gratis toegangskaartjes.

 

Workshop Communicatie binnen Relaties - 5 november

Op woensdag 5 november vindt er weer een workshop 'communicatie binnen relaties' plaats in 's-Hertogenbosch.

 • Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom
 • Jullie belanden steeds weer in hetzelfde negatieve patroon en het lukt niet om er samen uit te komen
 • Je weet dat je soms ineffectief gedrag vertoont, maar ja...
 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je relatie, maar hoe?

Herkenbaar? Wil je ook beter communiceren met je partner en meer uit je relatie halen?

Kom dan naar de workshop 'Communicatie binnen relaties' op woensdag 5 november in 's-Hertogenbosch.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Ook voor singles met interesse in relaties.

Hier kun je meer lezen over de workshop en aanmelden. Aanmelden kan tot 20 oktober.

 

 

Academie voor Counselling en Coaching - open dag 14 december

 

Heb je belangstelling om te leren coachen? De opleiding Mensgericht Coachen niveau 1 start op zaterdag 21 maart 2009 in Eindhoven. Een mooier begin van de lente kun je je niet wensen!

Op zondag 14 december 2008 van 10:00-13:00u is er weer een open dag in Eindhoven. Zowel de opleiding Mensgericht Coachen als de opleiding Counselling en Coaching komen aan bod. Je maakt kennis met de ACC trainers in Eindhoven, en kunt een kijkje nemen in de studieboeken. We leggen de verschillen uit tussen beide opleidingen en geven uitleg over de vervolgniveaus. Je spreekt studenten die de opleiding nu volgen en er is ruimte en tijd voor vragen.

Graag op tijd aanwezig zijn ivm vast programma.

Locatie open dag
Holistisch Centrum Eindhoven - Routebeschrijving
Bisschop Bekkerslaan 10B
5628 RA  Eindhoven

Aanmelden
Liefst vooraf aanmelden, i.v.m. de plaatsreservering.

Ik meld me aan. Je bent van harte welkom.

Hier kun je er meer over de opleidingen lezen.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
kun je je aanmelden voor de opleidingen.

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag wel met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690