logo

welkom   |   actueel   |   diensten   |   informatie   |   contact   |  wie is   |   gastenboek   |   inspiratie

© Inge van Vuuren

Ontvang je deze nieuwsbrief en ben je niet geļnteresseerd, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl en je wordt van de lijst gehaald. Heb je nieuws of info die je wilt laten opnemen in deze nieuwsbrief, stuur dan ook een e-mail naar hetzelfde adres. Ook als je anderen kent die wellicht deze brief willen ontvangen: feel free en stuur deze gerust door!

Actueel - Nieuwsbrief

Oktober 2005
Nieuws en inspiratie van Verander je Wereld

Beste lezer(s),

Uit je comfortzone

Het doel van coachen is bij mensen een verandering teweeg te brengen. Door middel van gesprekken en de juiste vraagstelling is het de bedoeling dat er een beweging plaats gaat vinden. Praten alleen is vaak niet voldoende: wil je werkelijk dingen veranderen in je leven, dan moet je ook iets anders gaan doen. Je kunt tientallen gesprekken hebben met je coach of therapeut, honderden zelfhulpboeken lezen, maar als je niets met de boodschap of het inzicht doet, verandert er niets. De stap van denken naar doen is vaak een grote en moeilijke stap. Als coach vind ik het belangrijk om zelf feeling te blijven houden met dit fenomeen.

Om daadwerkelijk in de huid van een coachee (de gecoachte, of ‘de client’, een term die ik liever niet gebruik) te kunnen kruipen, om je helemaal in te kunnen leven in een ander, is het belangrijk om zelf aan den lijve te blijven ervaren wat het is om uit je comfortzone te moeten gaan. Om te voelen hoe moeilijk het is om iets op een andere manier te doen dan je gewend bent, om je patronen te doorbreken.

Afgelopen woensdag was het dan zover. Ik nam het besluit om zelf weer eens een flink te porren aan mijn eigen veilige comfortzone. Zoals jullie wellicht weten is het thema NEE zeggen op dit moment nogal aktueel in mijn leven. Hierin staat het leren NEE zeggen centraal (lezing, workshop). Maar hoe is het nu om steeds nee te horen van een ander? Hoe is het om nee te ontvangen? Wat doet dat met je? Hoe kun je daarmee omgaan? Ik besloot om een dagje op de Bossche markt te gaan staan en voorbijgangers te onderwerpen aan een korte enquête over het thema nee zeggen. Hoe goed is de gemiddelde Bosschenaar hier nu eigenlijk in? En hoe goed kan ik er zelf eigenlijk tegen om steeds maar weer NEE te horen van de mensen?

Woensdag 09:00 uur. Aan mijn ontbijtje met ritueel beschuit en koffie, veilig in mijn comfortzone in mijn huisje. 09:20 uur belt mijn partner op om te vragen of ik al zenuwachtig ben en of ik er klaar voor ben. Jaaaa, helemaal klaar voor (maar niet heus). Wie gaat er nu voor zijn lol op de markt staan en zich laten afzeiken door voorbijgangers die helemaal geen zin hebben in mensen die hen ongevraagd aanspreken op straat? Ben ik dat? Ja, dat ben ik. Waar begin ik aan? Wat denk ik te bereiken? Misschien als het meezit nog een paar mensen die mijn workshop zouden willen volgen, en als het tegenzit heb ik aan het eind van de dag zere voeten, ben ik chagrijnig omdat heel Den Bosch NEE kan zeggen en vooral tegen mij! 09:50 uur een sms-je van een vriendin die me succes wenst. Ja dank je!

10:00 uur sta ik dan op de Bossche markt. Op mijn plekje: tussen de oude en de nieuwe V&D tegenover mijn favoriete bloemenkraam. Ik moet wel op een plek staan waar ik me prettig voel. Ik hijg nog na van het fietsen. En van de zenuwen. Daar sta ik dan. Mijn god waar begin ik aan! Wie zal ik als eerste aanspreken? Die vrouw met die regenjas? Nee, die kijkt zo chagrijnig. Die vrouw met dat boodschappenkarretje dan? Die kijkt bewust de andere kant op als ze me ziet staan. Dat belooft wat! Nou kom op Leonie: niet zeuren maar doen. Er is niks engs aan, er zijn hordes jongeren die met veel minder leuke enquêtes op straat staan. Die dat doen omdat ze een paar euro willen bijverdienen.

Wat zij kunnen kan ik ook! Ik haal diep adem, plaats bewust twee voeten stevig op de grond, sluit mijn ogen en zeg tegen mezelf: “Ik kan dit en ik ga dit doen omdat ik dit wil. Ik kan alles.” Als ik mijn ogen weer open spreek ik meteen de eerste beste voorbijganger aan: ‘mevrouw mag ik u iets vragen?’ En zo vindt het eerste gesprek plaats. Er valt een last van me af. Er is niets eng aan. Het is leuk om te doen!

Het leuke van uit je comfortzone treden, is dat de dingen vaak anders lopen dan je verwacht of wilt. Natuurlijk zijn er hordes mensen die voorbij lopen en niet aangesproken willen worden. Sommigen lopen zelfs bewust achter me langs om ieder oogcontact maar te mijden (de kracht van nonverbale communicatie). Er zijn mensen die direct NEE zeggen op mijn vraag of ik ze iets mag vragen, de een vriendelijk, de ander geirriteerd. Mensen die ik wel iets mag vragen maar vervolgens niet mee willen doen aan de enquête. Die er de humor van inzien en breed lachen (en ik ook). Mensen die ik aanspreek terwijl ik denk: ‘die zegt vast nee’, oordelend naar de starre afwezige blik op hun gezicht. Het is prachtig om vervolgens te zien hoe de gelaatsuitdrukking verandert als ze je aankijken en horen wat je zegt: van stuurs naar vol leven en expressie.

Rond 11:30 uur gaat de telefoon: een journaliste van het AD wil een telefonisch interview over de workshop en het NEE zeggen. Over synchroniciteit gesproken! Ze reageert op mijn persbericht van weken geleden. Het plan is dat er maandag een stuk in de krant komt. Ze haalt me over om alvast 3 tips te geven om nee te leren zeggen (hoezo ik kan zelf nee zeggen?) Dan is het tijd voor een korte lunch bij het leukste koffiehuis van Den Bosch: café Voltaire. Ook de mensen die daar zitten interview ik onder het genot van een kop koffie. Dat is toch weer anders, want dan is er ook meer ruimte voor een gesprek. Om 13:00 uur weer terug naar de markt. Van spanning is nu geen sprake meer.

Het worden weer vele leuke gesprekken,  sommige begeleid met anekdotes uit eigen leven. Stellen die van elkaar precies weten wat de ander gaat antwoorden en elkaar zelfs corrigeren: ‘Dat doe jij helemaal niet! Jij zegt ja!’ . Veelal oudere mensen gaan een gesprek aan over de maatschappij die zo veranderd is, en dat er niets mis is met ja zeggen. Dat het ook goed is om jezelf eens opzij te zetten voor een ander. Maar ze zeggen er wel bij dat het in balans moet zijn en dat het tijd heeft gekost dat te leren. De wijsheid komt dus toch met de jaren ;-)

En er zijn leuke verrassingen, zoals de twee jongeren die wel geinterviewd willen worden als ik in ruil meedoe aan hun enquête over een schoenenwinkel. Of de psychologe die na aanvankelijke aarzeling meewerkt, en met wie ik daarna geanimeerd praat over het opstarten van een eigen praktijk. Mensen die mijn folder hadden zien liggen en nu het gezicht erachter leren kennen. Mensen die me complimentjes geven over de manier waarop ik dit aanpak. Wat een leuke verrassingen, wat een leuke dag!

Durf jij uit je comfortzone te gaan? Ik daag je uit! Doe ook eens iets wat je normaal gesproken nooit zou doen! Durf je het aan? Heb jij voldoende lef?

Voor degenen die door het lezen van dit artikel geinspireerd zijn geraakt en hun voornemens daadwerkelijk waarmaken: ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Mail me, bel me of schijf ze in mijn gastenboek http://www.veranderjewereld.nl/gastenboek.html

Resultaten Enquête NEE zeggen

De resultaten van de enquête gebruik ik voor het boek over nee zeggen dat ik aan het schrijven ben. Een eerste indruk? Van de 135 Bosschenaren die ik aangesproken heb, waren er 75 die doorliepen met ‘nee, geen tijd’ of ‘nee, geen zin’. Een hele leuke was het diplomatieke ‘Nee, misschien later” van een allochtone dame met een lieve glimlach. Dan waren er minstens 25 mensen die mijn vraag bewust negeerden. 35 Mensen heb ik daadwerkelijk geinterviewd. De inhoud van de vragen en de resultaten worden hier niet prijsgegeven.

Internet Inspiratie: Zinfo!

Vandaag kwam ik toevallig op een leuke nieuwe site terecht: http://zinfo.web-log.nl/
Voor als je eens wat anders wilt dan de negatieve berichtgeving uit krant of van tv! Hier vind je nieuws over de dingen die wél goed gaan en informatie over wat het leven zinvoller maakt.

Workshop ‘De kunst van het NEE zeggen’

Wil je ook bewust JA zeggen? Er is nog plaats voor de workshop. Meer info zie www.focusopjeleven.nl of www.veranderjewereld.nl

Datum en locatie:
Zaterdag 22 Okt. 2005 in ‘De Witte Zwaan”, Hoogstraat 30 te Berlicum (’s-Hertogenbosch)
Zaterdag 29 Okt. 2005 in Humanistisch Centrum, Laan Copes van Cattenburch 72 te Den Haag
Trainers:              Leonie Linssen en Jeffery Hothleuf
Duur:                    Van 10:00 uur tot 17:00 uur
 
Informatie:           Leonie: 073-6420725 of 06-45550680 of mail naar info@veranderjewereld.nl
                          Jeffery: 070-3176897 of mail naar info@focusopjeleven.nl

...zeg eens JA tegen NEE...

© Verander je Wereld.Niets uit deze nieuwsbrief mag overgenomen worden zonder toestemming van de auteur en met bronvermelding.

 

terug naar Actueel