logo

welkom   |   actueel   |   diensten   |   informatie   |   contact   |  wie is   |   gastenboek   |   inspiratie

© Inge van Vuuren

Ontvang je deze nieuwsbrief en ben je niet geļnteresseerd, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl en je wordt van de lijst gehaald. Heb je nieuws of info die je wilt laten opnemen in deze nieuwsbrief, stuur dan ook een e-mail naar hetzelfde adres. Ook als je anderen kent die wellicht deze brief willen ontvangen: feel free en stuur deze gerust door!

Actueel - Nieuwsbrief

September 2005
Nieuws en inspiratie van Verander je Wereld

Beste lezer(s),

Retrospectie: Lezing 'De kunst van het NEE zeggen'

De kop is er af. Mijn eerste lezing, over ‘De kunst van het NEE zeggen’ in het openbaar heeft plaatsgevonden. Het is toch heel anders dan voor je collega’s staan. Nu kwam ik werkelijk in contact met alles wat ik de afgelopen jaren geleerd heb, zowel op de Academie als door mijn eigen 43 jaar aan levenservaring. Doordat ik nu niet voor collega’s stond maar voor een groep vreemden, kon ik veel beter  in verbinding treden met mijzelf in de rol van coach en trainer.

Het was ontzettend leuk om te doen. Om te zien hoe mensen geboeid naar je luisteren, om de interactie met het publiek te zien en te ervaren, mensen die zich kwetsbaar durfden op te stellen door over hun eigen ervaringen met het niet nee kunnen zeggen te praten. Dat het gelukt is om die veiligheid te kunnen bieden.

Het leuke is vooral om te zien dat je de mensen raakt, dat mensen aan de slag willen met datgene wat je ze meegeeft. Hier een stukje uit een van de mails die ik naderhand ontving.

“Hoi Leonie,
Bedankt voor de leuke en inspirerende lezing van gisteravond. Een aantal tips & trucs kende ik al maar nu heb ik een vollediger overzicht gekregen van wat er allemaal mogelijk is. Met die kennis gewapend kan ik verder trainen in mijn dagelijkse praktijk.”

Komen we meteen aan bij het volgende thema: het vieren van succes.

Het vieren van succes
Want doe je dat eigenlijk wel: het delen van je succes met anderen? Het liefst zou ik nog even doorgaan met het vertellen van de vele complimentjes die ik gekregen heb. Ik ben zo enthousiast dat ik dat graag met iedereen wil delen. Maar staat dat niet ontzettend opschepperig: kijk eens hoe goed ik ben? Kijk eens hoe goed het met me gaat. Zitten mensen wel te wachten op een lirisch verhaal over jouw succes? Worden ze niet ongeduldig en kriebelig en denken: 'jaja, het is wel goed nu. We weten het wel. Doe nu maar weer gewoon.' In ons calvinistisch landje zijn we niet zo gericht op het delen van succes. Ga vooral niet naast je schoenen lopen. Wij zijn meer gewend om te klagen. Klagen mag. Over wat we niet hebben en over wat niet goed gaat in ons leven.

Het is ook veel gemakkelijker. Als mensen klagen kunnen we meepraten. Dat herkennen we. En we voelen ons goed, want gelukkig gaat het met jou net iets beter dan met degene die tegen je klaagt. En dat is wel zo lekker. Je ziet het ook aan de manier waarop gesprekken verlopen: vraag aan iemand hoe het gaat, en zijn antwoord is ‘goed. Met jou?” “ja ook goed” en dan is het gesprek al snel ten einde. Zegt iemand: “nou het gaat wel” dan wordt er al snel gevraagd naar het waarom. En richten we ons vooral op wat niet goed gaat. En waar de aandacht op gevestigd wordt, dat groeit. En zo staan wij als Nederlanders bekend als een klagerig en ontevreden volkje.

Vragen naar waarom het goed gaat in het leven van iemand, dat doen we niet. Waarom zouden we ook? Waarom zouden we willen weten waarom het goed gaat met iemand? Toch zou de wereld er een stukje anders uitzien als we met zijn allen wat meer stil zouden staan bij het geluk van de ander. “hoe gaat het met je? “ Goed” antwoordt de ander. “Oh wat leuk, wat gaat er dan allemaal goed in je leven?” “Joh, er zijn zoveel dingen die goed gaan. Ik ben zo blij met mijn tuin, gisteren genoten van 10 minuten in de zon. Ik ben gelukkig met mijn partner, het gaat zo lekker op mijn werk. Gisteren een leuk gesprek gehad met mijn ouders” “Joh, wat heerlijk voor je! Wat fijn!”. En je bent blij voor de ander. Je voelt de positiviteit van de ander. Wat aandacht krijgt dat groeit.

Vestig dus gerust je aandacht op alles wat goed gaat. En deel dat gerust met een ander. Met een beetje geluk profiteert die ook van het geluk jou en infecteren we elkaar met geluk en posititiveit.:-)

Zullen we vanaf vandaag de mensen eens vragen waarom het goed met ze gaat?

 

Workshop NEE
Voor degenen die wat meer willen dan alleen een lezing en daadwerkelijk aan de slag willen met het nee zeggen organiseert Leonie samen met collega coach Jeffery Hothleuf van Focus Counseling & Coaching

( www.focusopjeleven.nl ) een eendaagse workshop met het thema: 'de kunst van het nee zeggen'. Tijdens deze workshop krijg je niet alleen inzichten in alles rondom het thema nee zeggen maar ga je ook actief aan de slag met nieuwe vaardigheden. Samen met anderen kun je je valkuilen delen en de nieuwe vaardigheden in de praktijk oefenen, zodat ook jij krachtig nee leert zeggen. Dit alles vindt plaats in een veilige en sfeervolle omgeving onder deskundige begeleiding.

 • Datum en locatie: Zaterdag 22 Okt. 2005 in 'De Witte Zwaan", Hoogstraat 30 te Berlicum ('s-Hertogenbosch)
  Zaterdag 29 Okt. 2005 in Humanistisch Centrum, Laan Copes van Cattenburch 72 te Den Haag
 • Trainers: Leonie Linssen en Jeffery Hothleuf
 • Duur:  Van 10:00 uur tot 17:00 uur
 • Kosten:  120 euro p.p. (incl.BTW)
 • Inclusief: Studiemateriaal, heerlijke lunch en onbeperkt koffie en thee
 • Informatie:  Leonie: 073-6420725 of 06-45550680
  of email naar info@veranderjewereld.nl
  Jeffery: 070-3176897 of email naar info@focusopjeleven.nl

 

Op de Bossche radio

Voor degenen die het leuk vinden: Ik ben binnenkort te horen op de Bossche radio ‘Boschtion FM’ met een half uur durend live interview over Verander je Wereld en het thema NEE zeggen en wel op zaterdag 1 oktober 2005 van 10:00 tot 10:30. Kabel FM 87.5; Ether FM 95.2 Ook live te volgen via internet via http://web.boschtion.nl Op deze pagina bevindt zich een link naar de radio.  

Mocht de datum nog veranderen dan hoor je dit alsnog (er is daar een verhuizing op komst)

 

©Verander je Wereld.
Overname en gebruik van tekst alleen toegestaan met bronvermelding

terug naar Actueel