Mei 2008 - Nieuws en Inspiratie - Intieme Zone

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 • In de pers
  Artikel polyamorie in Volkskrant Magazine
  Als relatiecoach in Winq Magazine
  Interview in boek Passie - Richard Engelfriet en Celine Rutten
 • Boekentips
  Boek over lichaamstaal - Allan Pease
 • Website tips
  Website over lichaamstaal
  Ontdek je grenzen, een test
 • AGENDA

 

Intieme Zone

 

 

 

Afgelopen week werd ik geïnterviewd voor een televisieprogramma over liefde. Spannend en leuk! Na drie uur filmen was ik echt moe, maar dat veranderde toen ik een opzienbarend sms-je kreeg van de redacteur die mij geïnterviewd had. Hij vroeg zich af of ik echt zo’n flirt was, of dat hij het zich had verbeeld… Ik dacht ‘huh? Heb ik zitten flirten dan?’ Ik was me van geen kwaad bewust. Gelukkig kwam hij even later zelf met een antwoord: tussen de opnames door stond ik zogezegd in zijn ‘intieme zone’, wat blijkbaar nogal gevoelig lag. Sja, en daar viel bij mij ineens het kwartje.

 

Ik ben namelijk een warm mens. Ik hou van mensen. Ik vind het ook heerlijk om dicht bij mensen te zijn. Niet bij iedereen overigens, er zijn verschillen. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb jarenlang gedacht dat ik in het verkeerde land geboren was, omdat ik de Nederlanders zo koud en afstandelijk vond. In zuidelijke landen bijvoorbeeld gaan de mensen veel intiemer met elkaar om. In de tijd dat ik getrouwd was met mijn Turkse vakantieliefde, voelde ik me daar helemaal thuis. De warmte en intimiteit in het contact met de Turkse vrouwen maakten de onhandige communicatie door mijn gebrekkige Turks meer dan goed. Op die manier ontving ik veel troost en warmte.

 

De intieme zone, die gemiddeld tussen de 0-50 cm zit, en de sociale zone (50-120 cm) verschillen blijkbaar van mens tot mens en van cultuur tot cultuur. Ik heb de neiging om minder afstand te nemen dan de gemiddelde Nederlander. Zo stond ik ooit op een netwerkbijeenkomst te praten met een onbekende collega, en merkte na een poosje dat we zeker tien meter verder stonden dan waar we begonnen waren. Ik dacht: dat is vreemd. Tot ik het doorhad: ik kwam te dicht bij haar staan. Zij schoof steeds een stukje op, en ik ging met haar mee. Pas toen ik meer afstand nam, wat voor mij onnatuurlijk voelde, bleven we op dezelfde plek staan.

 

Er kan dus nogal wat gebeuren als je te dicht in iemands zone komt. Wat voor de een normaal is, voelt de ander als te intiem, of als een bedreiging. De nieuwe mannelijke collega die ik over zijn kort geschoren haar wreef met de opmerking: ‘leuk joh, naar de kapper geweest?’ reageerde geschrokken. Een foutje, zo lichamelijk was hij het niet gewend. Terwijl het aanraken van mensen voor mij juist heel gewoon was. Het was immers een vast onderdeel van mijn vorige baan als radiodiagnostisch laborant.

 

Bij de praktijkdagen van de Academie voor Counselling en Coaching oefen ik met studenten in het zoeken naar de grenzen tussen de sociale en intieme zone. Want op het moment dat je de sociale zone verlaat, en je de intieme zone betreedt, komen er allerlei gevoelens omhoog. Studenten leren in de oefening te voelen wat er gebeurt als zij die grenzen overschrijden. Onrust, buikpijn, klamme handen en zelfs hartkloppingen. Het lichaam geeft allerlei signalen af en het is belangrijk hier naar te luisteren.

 

Dat het betreden van de intieme zone door de ander ook kan worden opgevat als flirten, was mij tot vorige week niet bekend. Dat weet ik nu dus. Ik heb me nog heel even afgevraagd of ik in het vervolg een meetlat mee moet nemen. Maar eerlijk gezegd lijkt me dat niet echt bevorderlijk voor de spontaniteit en de echtheid in het contact. Ik denk dat ik voorlopig dus nog maar even mezelf blijf. Het is immers lente.

 

En jij, hoe bewust ben jij in het contact met anderen?

TIPS

 

TIPS IN CONTACT

 1. Luister naar lichaamssignalen
  Wat voel je in je lijf bij contact met mensen? Onrust in je buik? Een opgezette keel? Wees je bewust van de signalen die je lijf afgeeft. Je krijgt ze immers niet voor niets
 2. Observeer de ander
  Let op de nonverbale reacties van anderen in je contact. Kijk en neem waar. Wat zie je? Hoe reageert de ander?
 3. Check bij de ander
  Check bij twijfel altijd bij de ander. Zeker als je de intieme zone nadert of je je al in de intieme zone bevindt.
 4. Wees je bewust van verschillen
  Mensen zijn verschillend en zo ook hun grenzen in contact. Wees je bewust dat wat voor jou normaal kan zijn, voor een ander heel anders kan liggen. Blijf alert.
 5. Luister naar je intuïtie
  Durf te luisteren naar je intuitie. Je intuitie geeft vaak al heel veel aan in wat kan en wat niet. Luister naar je gevoel.
 6. Geef je grenzen aan
  Voel je dat iemand echt te dichtbij komt, geef dan duidelijk je grenzen aan. Jouw grenzen zijn van jou en ze zijn er niet voor niets. Als jij niet laat merken waar ze liggen, kan de ander er ook geen rekening mee houden.
 7. Maak afspraken voor duidelijkheid
  Bevind je tong zich in het oor of de mond van de ander, dan weet je zeker dat je in elkaars intieme zone zit ;-) Wil je geen verwarring over wederzijdse verwachtingen, maak dan tijdig duidelijke afspraken met elkaar.

naar bovendere workshop.

In de pers

 

In Volkskrant Magazine als relatiecoach- 12 april

Op zaterdag 12 april verscheen in het Volkskrant Magazine een uitgebreid artikel over polyamorie. Er zijn een aantal mensen geinterviewd die polyamoreus leven, en ook mensen die er moeite mee hebben. Ook ik ben geinterviewd als relatiecoach en ervaringsdeskundige. Het resultaat is een mooi artikel met voorbeelden van andere relatievormen.

Heb je het artikel gemist, dan kun je het alsnog hier lezen.

 

In Winq Magazine als relatiecoach - mei 2008

In Winq Magazine nummer 20 (mei/juni 2008) staat een prachtig artikel over mannenliefde polyamorie, met als titel: 'vreemdgaan met permissie'. Winq verschijnt 9x per jaar, en is inmiddels het grootste homo tijdschrift van Nederland.

Journalist Paul Geerts interviewde Johan, die naast zijn relatie met Stephan ook een seksuele relatie heeft met Ben. De biseksuele Rolf, een getrouwde man met 3 kinderen, vertelt over zijn aanvullende relatie met een vriend. Allen met instemming van hun partners. Als biseksuele, polyamoreuze vrouw en relatiecoach geef ik mijn visie, mede vanuit de ervaringen met het begeleiden van polyamorie in mijn praktijk.

 

In boek Passie - Richard Engelfriet en Céline Rutten

Mijn leukste cadeautje van de JOS starterstrofee: een interview in een boek!

Vanaf 23 mei 2008 ligt het boek 'Passie- het boek dat niet werkt' van Richard Engelfriet en Céline Rutten in de winkel. Nee, geen stappenplan over hoe je passie kunt bereiken in je leven. Maar prikkelende en tegendraadse adviezen van een ondernemer die nog maar 8 maanden per jaar werkt. En een boek dat inspiratie biedt door mensen te laten vertellen hoe ze hun passie gevonden hebben.
Onder de titel 'Slipgevaar? Alle remmen los!' lees je mijn verhaal.

Dit, en andere inspirerende verhalen lees je in dit boek. Met commentaar van inspirator Richard Engelfriet. Uitgeverij Nieuwland - ISBN: 9789086450251

Meer weten? Bestellen? Klik dan hier.

 

naar boven

Boekentips

 

Waarom mannen en vrouwen met hun lichaam zeggen wat ze eigenlijk niet willen vertellen - Allan Pease

Waarom staan mannen in de 'kapotte rits'-houding? Waarom moet je nooit je armen over elkaar slaan? Waarom laat een vrouw als ze flirt haar kin op haar handen rusten? Waarom stappen we liever niet in een volle lift? Hoe komt het dat voeten de waarheid vertellen?

Door lichaamstaal straal je vaak onbewust iets anders uit dan je zelf denkt. Allan en Barbara Pease laten zien hoe dat komt, aan de hand van recente psychologische, biologische en sociale inzichten. Dit boek vol herkenbare voorbeelden maakt je bewust van je lichaamstaal, wat handig is in situaties op het werk, met vrienden en in de liefde.

 

Het boek kun je hier bestellen

naar boven

Website tips

 

Lichaamstaal

Meer weten over communicatie en lichaamstaal? Kijk dan eens op de website van Frank van Marwijk. www.lichaamstaal.nl

 

Onderzoek je grens

Op www.onderzoekjegrens.nl staat een test speciaal ontwikkeld door de Rutgers Nisso groep voor jongeren, om te ontdekken waar hun grenzen liggen op het gebied van intimiteit. Na het invullen krijg je advies. Wie weet heb jij er ook nog wat aan? ;-)

naar boven

AGENDA

 

Academie voor Counselling en Coaching

 

Heb je belangstelling om te leren counsellen en coachen? Een nieuwe cursus Counselling en Coaching niveau 1 start weer in september, op de donderdagen. Collega trainer Hans Hoolmans doet de training Mensgericht Coachen, op de zaterdagen.

Hier kun je er meer over de opleidingen lezen. Meer info vind je de site van de Academie.

 

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
kun je je aanmelden voor de opleidingen.

 

Open dag Eindhoven zaterdag 14 juni

Op de open dag komen zowel de training Mensgericht Coachen als de training Counselling en Coaching aan bod. Je kunt een kijkje nemen in de studieboeken. We leggen de verschillen uit tussen beide opleidingen. Ook geven we uitleg over de vervolgniveaus.

Er is een ochtend en middag programma. We laten de beroemde counsellings video van John Cleese zien en er is ruimte en tijd voor vragen. Je maakt kennis met de trainers die in Eindhoven de praktijkdagen begeleiden.

Adres: Humanistisch Centrum, Hertog Hendrik van Brabantplein 16b, 5611 PE Eindhoven.

Tijd: van 10:00 - 12:30u of van 14:00-16:00u

Graag op tijd aanwezig zijn ivm de videovertoning.

Heb je interesse voor de open dag, laat het me weten! Vermeld of je voor of na de middag komt en met hoeveel personen.

naar boven

Workshop Communicatie binnen relaties - 27 juni

Op vrijdag 27 juni vindt er weer een workshop 'communicatie binnen relaties' plaats in 's-Hertogenbosch.

 • Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom
 • Jullie belanden steeds weer in hetzelfde negatieve patroon en het lukt niet om er samen uit te komen
 • Je weet dat je soms ineffectief gedrag vertoont, maar ja...
 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je relatie, maar hoe?

Herkenbaar?

Wil je ook beter communiceren met je partner en meer uit je relatie halen?

Kom dan naar de workshop 'Communicatie binnen relaties' op 27 juni in 's-Hertogenbosch.

Vroegboekkorting tot 16 mei!

Er is een vroegboekkorting voor snelle aanmelders. WIe zich voor 16 mei aanmeldt, betaalt slechts € 99,- in plaats van € 109,-

Hier kun je meer lezen over de workshop en aanmelden.

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690