Mei '07 - Nieuws en Inspiratie - kiezen of laten kiezen

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 

Kiezen of laten kiezen

Als startend ondernemer komt er veel op je af. Ik weet er alles van. Twee jaar na het begin vind ik het lastig te kiezen uit al die mogelijkheden die er zijn. Dat komt omdat ik zoveel dingen leuk vind. Ik hou van afwisseling, maar kan me ook heel sterk concentreren op waar ik mee bezig ben. Op deze manier blijft mijn energieverlies beperkt.

Alles willen heeft altijd in me gezeten. Zo neem ik als toetje graag zo’n schaal met allerlei lekkers, vraag ik op verjaardagsfeestjes een klein stukje van twee soorten gebak, heb ik een vriend én een vriendin, en hou ik van de zee én de bergen. En van Bach, rock, wereldmuziek en salsa. Diversiteit dus. Het woord ‘saai’ komt niet voor in mijn woordenboek. Mijn leven is nooit saai!

Nee, mijn leven is druk! Dat komt omdat ik zo graag veel verschillende dingen doe, en dan het liefst vol overgave. Zo kwam er ook van alles op me af als ondernemer. Mensen die me vroegen om samen te werken, om krachten en kwaliteiten te bundelen en een meerwaarde te kunnen vormen voor de klant. En ik zei natuurlijk JA!

JA, tegen Ageeth Veenemans, die me feedback vroeg op de teksten van haar boek ‘Ik hou van twee mannen’. JA, tegen de directeur van de Academie voor Counselling en Coaching die me vroeg er les te geven. JA, tegen een office manager en een fysiotherapeut, die me in wilden schakelen bij hulp op de werkplek. JA, tegen Arjan Erkel, die me vroeg hoe we meer van zijn lezingen konden maken. JA JA JA!

Plannen maken is één, ze uitwerken is weer een heel andere zaak. Ik kwam er achter dat ik niet overal aan toe kwam. Een griepje, lekkage en muizen in huis zorgden ervoor dat mijn strakke planning in de soep liep. Mijn partners van de werkplekbegeleiding voelden zich in de steek gelaten en vonden dat ik te weinig tijd besteedde aan onze samenwerking. Dus kozen ze ervoor om zonder mij verder te gaan. AU!

En zo had ik plotseling tijd over! Wat een rust, wat een ruimte! Ik voelde me meteen een stuk relaxter. Het zorgde ervoor dat ik me nog meer kon focussen op waar ik me het beste bij kan ontwikkelen, en wat ik ook nog eens het leukste vind: de trainingen met Arjan Erkel. Wat direct leidde tot resultaten, want op dit moment zijn we concreet in onderhandeling met trainingsbureaus.

Als je zelf niet kunt kiezen, dan doen anderen dat voor je. Dan wordt er voor je gekozen. Kiezen is niet altijd even leuk, maar het zorgt wel voor rust, ruimte en focus. En vergeet daarbij niet te genieten van hetgeen je doet. Vol overgave natuurlijk.

 

En hoe zit het met jou? Durf jij te kiezen, of laat je anderen dat voor je doen?

 

 

TIPS

 

Tips om te kunnen kiezen

 

  1. Wat moet een keuze je opleveren? Hou je doel voor ogen en richt je hier naar. Verlies je niet in details.
  2. Soms kun je niet kiezen, omdat er aan iedere keuze iets vastzit wat niet leuk is of wat onzeker is. Besteed bij dilemma’s of twijfel 20% van de tijd aan het maken van je keuze, en 80% van de tijd aan het oplossen van de problemen die horen bij gevolgen van je keuze.
  3. Als je eenmaal gekozen hebt, ga er dan helemaal voor. Kijk niet terug en om te bedenken wat er was gebeurd als… het zorgt voor onnodig energieverlies.
  4. Accepteer datgene wat slecht of minder leuk is aan een keuze. Je hebt er geen invloed op.
  5. Sta open voor de ervaring en de lessen die je kunt trekken uit je keuze. Trek je conclusies, leer van je fouten en gebruik het geleerde bij de volgende keuze. Leren en groeien mag!
  6. Falen bestaat niet. Je kunt na de opgedane ervaring altijd weer opnieuw kiezen.
  7. Streef naar tevredenheid, en niet naar het maximaal haalbare.
  8. Oefen in dankbaarheid. Richt je op het positieve van je keuze. Alles wat aandacht krijgt dat groeit. Ook hier!

 

 

Boekentip: 'Eerste Hulp bij Stress en Vermoeidheid' - Frank Schaper

 

Veel dingen leuk vinden, alles willen doen en dat met overgave kan er voor zorgen dat je te lang doorgaat en teveel vergt van jezelf. Goed zorgen voor jezelf, op zijn tijd nee zeggen en tijdig rust nemen is dan ook onontbeerlijk. Dit boek staat vol met tips om te onthaasten en om te voorkomen dat je gestresst raakt. Met tips om te herkennen wanneer je wel te ver bent gegaan. Om zo weer te herstellen. Goed voor 50 + 50 tips!

 

 

Verander je Wereld hulpacties

 

 

Actie 1) een-handig kookboek - Anita van Gelder

Anita van Gelder raakte halfzijdig verlamd na een operatie. Toch wilde ze graag lekker blijven koken voor haar man en kinderen. Dit leidde tot het schrijven van een een-handig kookboek: het kookboek voor mensen met één hand en anderen die niet zo handig in de keuken zijn.

Anita wil haar recepten graag delen en wil laten zien wat er met positieve energie mogelijk is. Een prachtig voorbeeld! En wellicht ook handig voor al die drukke mensen die tijdens het koken willen telefoneren. Het boek bevat ook recepten van topkoks die de uitdaging aangingen om met één hand te koken.

Steun deze Verander je Wereld actie en koop dit boek. De volledige opbrengst van het boek zal ten goede komen aan voorzieningen voor revalidanten van revalidatiecentrum Vrienden van de Tolbrug.

Meer weten? Boek bestellen? Klik hier.

 

Actie 2) Help Verander je Wereld naar 700 abbonnees!

 

Inmiddels komen er dagelijks verzoeken binnen voor de nieuws- en inspiratiebrieven van Verander je Wereld. Toch zou het geweldig zijn, als nog meer mensen kunnen genieten van de artikelen en tips van Verander je Wereld.

Mijn streven is dan ook om het aantal abbonees te laten groeien naar 700. En dat vóór 7-7-2007. Help Verander je Wereld te groeien en stuur deze nieuwsbrief door naar mensen in jouw omgeving voor wie deze interessant is. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd!

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen? Klik dan hier.

 

 

Feedback

 

Succesvolle lezing ' De kunst van het NEE zeggen' - bibliotheek Dordrecht

 

Coördinator Linda Stam van de bibliotheek schreef er het volgende over:

 

''Woensdag 18 april gaf Leonie Linssen een lezing in de leeszaal van de Openbare Bibliotheek Dordrecht. Ongeveer 20 bezoekers, zowel mannen als vrouwen, luisterden naar Linssens persoonlijke ervaringen en de verstrekte tips werden door sommige toehoorders nauwkeurig genoteerd.

Leonie Linssen kreeg het door haar ontwapenende uitstraling direct voor elkaar om het publiek te betrekken bij deze interactieve lezing. Verschillende mensen stelden vragen, gaven voorbeelden en deelden persoonlijke ervaringen. Hierdoor ontstond een sfeer van herkenning en verbondenheid met als resultaat dat bezoekers zich, net als Linssen, kwetsbaar op durfden te stellen en werkelijk een stukje dichterbij probleemloos nee zeggen konden komen. Als dat gebeurt, dan weet je als coördinator lezingen dat de avond is geslaagd.''

Een geweldige reactie hè :-) Ik vond het zelf heerlijk om te doen en krijg er altijd veel energie van om op deze manier met mensen te werken. Interesse in een lezing of workshop in jouw omgeving? Laat het me weten!

 

 

AGENDA

 

6/7 juni - Workshop Polyamorie op VSPA conference Sex & Love

 

De VSPA is de studievereniging voor psychologiestudenten aan de Universiteit van Amsterdam. Op het internationale congres geef ik op beide dagen een workshop over polyamorie. De VSPA telt 2450 leden en er zullen zo'n 500 deelnemers zijn op het congres. Er zijn veel internationale gastsprekers.

Voor mij een mooie manier om polyamorie onder de aandacht te brengen en te kijken hoe de deelnemers tegen polyamorie aankijken.

In de workshop leg ik uit wat polyamorie is, vertel ik over mijn eigen ervaring als bi, poly en relatiecoach. Daarnaast onderzoeken we de invloed van eigen waarden en normen op de psychosociale begeleiding van polyamoreuze mensen. Ook niet-studenten kunnen deelnemen aan het congres. Meer info over het congres vind je hier.

 

 

Vrijdag 8 juni 2007 - Workshop Communicatie binnen relaties

 

In de workshop 'Communicatie binnen Relaties' op vrijdag 8 juni is er o.a. veel aandacht voor het geven van feedback. Inmiddels hebben 5 mensen zich aangemeld. Lees hier meer over de workshop.

Wil je ook beter communiceren met je partner en een leukere relatie? Laat het me zo snel mogelijk weten en meld je aan voor 16 mei 2007.  Er zijn nog een paar plaatsen vrij.  

 

 

Zondag 17 juni Open dag Opleiding Counselling en Coaching, Eindhoven

 

Heb je belangstelling om te leren counsellen en coachen? De opleiding Counselling en Coaching niveau 1 in Eindhoven vindt plaats op donderdagen, en start op 6 september 2007

Daarnaast begeleid ik in Eindhoven vanaf september ook niveau 2, waarbij intervisie en marketing de hoofdthema's van de praktijkdagen zijn. Deze vinden plaats op10 zaterdagen, start 15 september 2007.

Hier kun je je aanmelden voor de opleidingen.

 

Open dag Eindhoven zondag 17 juni

Op de open dag komen zowel de training Mensgericht Coachen als de training Counselling en Coaching aan bod. Je kunt een kijkje nemen in de studieboeken. We leggen de verschillen uit tussen beide opleidingen. Ook geven we uitleg over de vervolgniveaus.

Er is een ochtend en middag programma. We laten de beoremde counsellings video van John Cleese zien en er is ruimte en tijd voor vragen. Je maakt kennis met de trainers die in Eindhoven de praktijkdagen begeleiden.

Adres: Humanistisch Centrum, Hertog Hendrik van Brabantplein 16b, 5611 PE Eindhoven.

Tijd: van 11:00 - 13:00u of van 14:00-16:00u

Graag op tijd aanwezig zijn ivm de videovertoning.

 

© Verander je Wereld. Wil je de column uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690