Maart 2009  -   Vasten en Spiritualiteit

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen voor wie deze brief interessant is? Doorsturen mag!

Inhoud

 • Boekentip
  Boek van levenskunst - Anselm Grun
 • In de pers
  Artikel bindingsangst - Algemeen Dagblad 23 februari
  Mijn liefdesverhaal in boek 'LOS' - Renate Diks
 • AGENDA
  Start opleiding Mensgericht Coachen - 21 maart 2009
  Avondworkshop familieopstellingen voor ACC studenten - 23 maart 2009
  Tweedaagse training Communicatie binnen relaties - 9 en 10 april 2009
  Lezing de Ontgijzeling - 15 April
  Workshop De Ontgijzeling - 15 mei 2009
 • Weblog van Leonie
  Carnaval en vasten
  Artikel Bindingsangst AD
  Mijn liefdesverhaal in boek LOS

Vasten en spiritualiteit

 

Dit jaar ga ik vasten. Volgens de regels van het katholieke geloof. Nu ben ik van huis uit wel katholiek opgevoed maar in het dagelijkse leven ‘doe ik er niets mee’ zoals dat heet.

 

Nu heb ik besloten om te gaan vasten. Vasten is iets wat in alle geloven en culturen terugkomt. In het Verre Oosten trokken Japanse monniken zich 100 dagen terug in de bergen om te vasten, te mediteren en te bidden. In het Wilde Westen, trokken Indianen zich terug op stille plekken in de bergen om dmv dromen en visioenen in contact te komen met de wereld van de geesten. Zij brachten de dagen door met vasten, bidden, en rituelen. Ook het Jodendom, het Christendom, de Islam, het Hindoeïsme als het Boeddhisme kennen vastenrituelen. Het is dus iets van alle mensen en alle tijden.

 

De vastenperiode volgens het Katholieke geloof start op Aswoensdag, na Carnaval en duurt tot Pasen. Dat heb ik in mijn jeugd nooit gedaan. Het enige wat ik me kan herinneren is het halen van het askruisje op Aswoensdag, het vis eten op Goede Vrijdag voor Pasen. Nu ga ik in een periode van 46 dagen, 40 dagen vasten (zondagen vrij). De vastenperiode is een mooi aangrijpingspunt voor verandering. En daar ben ik nu aan toe.

 

Op de een of andere manier is de winterperiode er een van meer eten, meer slapen en minder bewegen. Door de donkere en korte dagen is het gezellig en uitnodigend om vaker een wijntje te drinken en in de warme huiskamer te blijven. Met als gevolg dat ik er deze winter weer een paar kilo’s heb bijgespaard. Mijn broeken zitten niet meer lekker, en als ik in de spiegel kijk zie ik vaker een opgeblazen gezicht. En dat wil ik graag weer anders.


De vastenperiode is een mooie gelegenheid. Ik hou niet van diëten, ik hou van lekker eten! Ik heb nog nooit meegedaan aan hypes als het brooddieet, Montignac of gesonjabakkerd. Maar vasten, dat lijkt me wel wat. Wat mij betreft betekent dit: niet snoepen, geen alcohol, geen toetjes en matig met eten. En dat is voor mij als lekkerbek al heel wat.

 

Spiritueel vasten betekent voor mij: dagelijks wandelen, de buitenlucht in en iedere dag beginnen met mediteren. Als een langere periode van bezinning op het dagelijkse leven. Een test en uitdaging voor mezelf. Hou ik het vol? Hoe ga ik het ervaren? Wat levert het me op? Ik ben benieuwd. Ik heb er zin in en laat het je weten!

 

En jij, vast jij wel eens? Doe je mee?

 

reageer op deze column op mijn weblog

 

TIPS

 

TIPS VOOR (SPIRITUEEL) VASTEN

 1. Doe een korte vastenkuuur
  Je kunt in plaats van 40 dagen vasten, ook korte vastenkuren doen. Er zijn tal van sapkuren en oorden waar je samen met anderen kunt vasten en ontslakken. Je ontdoet je van gifstoffen, afvalstoffen waardoor je weerstand vergroot wordt. Je voelt je helemaal herboren (zeggen ze)
 2. Vast op je eigen manier
  Vul jouw vastenperiode op je eigen manier in. Door het te combineren met wandelen bijvoorbeeld. Tijdens het wandelen (liefst in de natuur) komen endorfinen vrij in je lichaam die zorgen voor een ontspannen gevoel.
 3. Doorbreek je gewoonten
  Vasten verhoogt je bewustzijn in de dingen die je doet. Je kunt tijdens de vastenperiode ook iets doet wat je per se niet hoeft, waar je ook zonder kan. Je kunt bijvoorbeeld 40 dagen geen of beperkt televisie kijken. Of ‘savonds na 20:00u niet meer internetten. Uit solidariteit met mensen die minder hebben dan jij. En om te kijken of je gewoonten kunt doorbreken.
 4. Eet in stilte
  Je kunt je voornemen in stilte te eten, met aandacht voor wat je eet. Kauw langer dan anders en hou je aandacht bij het voedsel dat je eet. Neem pas een volgende hap als je de vorige hebt doorgeslikt.
 5. Zwijg vaker
  Doe net als de monniken en zwijg gedurende bepaalde periodes. Zwijgen kan heel genezend werken. Het bevordert een eerlijke ontmoeting met jezelf. Zwijgen is het loslaten van praten en loutert emoties.
 6. Zoek steun
  Doe het samen met een vriendin of vriend. Zo kun je elkaar ondersteunen en stimuleren als je het moeilijk hebt.
 7. Drink extra groene thee en water
  Drink veel groene thee. Er zitten meer dan een paar honderd verschillende stoffen in deze thee. Het verlaagt je cholesterolgehalte en zorgen dat het verbranden van vetten verbetert. De theestruik heeft kankerremmende en antibacteriële eigenschappen. Altijd goed.
 8. Lees spirituele teksten
  Lees boeken met spirituele teksten die je dagelijks inspireren. Abonneer jezelf op een dagelijkse spirituele mail bij dagelijksegedachte.nl
 9. Beloon jezelf
  Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht. Een dagje naar de sauna bijvoorbeeld, met een beauty arrangement. Of een massage of een mooi boek. Je verdient het!
 10. Leg jezelf gezonde discipline op
  Leg jezelf een gezonde discipline op, maar wees daarbij lief voor jezelf. Heb vrede met jezelf, ook als het een dag niet lukt. Je bent immers maar een mens. En morgen kun je het weer opnieuw proberen.

naar bovender

In de pers

 

Artikel bindingsangst - Algemeen Dagblad 23 februari 2009

Op 23 februari verscheen in het Algemeen Dagblad een artikel over het thema bindingsangst waar ik mijn medewerking aan verleend heb. Onder de titel 'Hij houdt echt van mij: wegwezen! beschrijft Yoeke Nagel de mogelijke oorzaken van bindingsangst. Nieuwsgierig? Hier kun je het artikel lezen en evt. reageren. Met tips hoe bindingsangst te lijf te gaan.

 

LOS - Een boek met liefdesverhalen - 6 April 2009

Op 10 april verschijnt LOS (Lezers Ontmoeten Schrijvers), een boek met verschillende verhalen over de liefde. Bekende en onbekende schrijvers vertellen over hun liefdeservaringen, waaronder Pam van Vliet, Joost Zwagerman, Pater Helwig, Emile Ratelband, Willem Jan van de Wetering en ik. Het was leuk om mijn liefdesverhaal nu eens zelf op te schrijven.

Nieuwsgierig naar mijn verhaal en/of interesse in het boek? Vanaf 7 april kun je het kopen in de boekhandel of hier.

 

naar bovend

Boekentip

 

Boek van Levenskunst - Anselm Grün

In dit prachtige boek van de kloosterling Anselm Grün staan prachtige spirituele teksten vol levenslessen. Ze geven inzicht en zetten je aan tot nadenken. Anselm Grün heeft ontdekt dat druk en dwang niets opleveren. Wie zichzelf en het leven overvraagt, staat zichzelf in de weg. Maar wie goed met zichzelf omgaat, is al op de goede weg.

Waar komt het dan op aan? Werk aan je zwakheden, maar raak er niet door geobsedeerd. Laat ze los. Heb geduld met jezelf en anderen. Alleen wie barmhartig is voor zichzelf, kan goed zijn - voor zichzelf en anderen. Anselm Grun heeft het blijkbaar geleerd. Nu jij nog ;-)

Hier kun je het boek bestellen.

naar bovendere workshop.

 

AGENDA

 

Start opleiding Mensgericht Coachen - 21 maart 2009

 

Wil je je loopbaan een nieuwe impuls geven? Wil je mensen beter kunnen begeleiden en heb je interesse in persoonlijke groei? Dan is Mensgericht Coachen iets voor jou! De praktijkdagen van deze parttime opleiding vinden plaats op 10 zaterdagen in Eindhoven en starten op 21 maart. Een mooier begin van de lente kun je je niet wensen!

Feedback van studenten ACC

Ondertussen heb ik een reeks van referenties gekregen van studenten die de praktijkopleiding reeds hebben afgesloten. Nieuwsgierig wat studenten over mij schrijven? Hier lees je er alles over.

Nieuwsgierig geworden naar de opleiding? Hier kun je er meer over lezen.

Meer info vind je op de site van de Academie.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
vind je meer info en kun je je aanmelden.

 

naar boven

 

Avondworkshop familieopstellingen voor ACC studenten -

23 maart 2009

 

Speciaal voor ACC studenten (en coaches) organiseer ik samen met Maria Rotte een avondworkshop familieopstellingen in Eindhoven, van 19:00-22:00u.

Wil je meer inzicht in de invloed van familiepatronen op je huidige leven? Wil je graag een familieopstelling zien of meemaken? Wil je ook eens ervaren hoe het is om representant te staan voor een familielid van een andere familie en de wondere wereld van 'het wetende veld' ervaren?

Klik dan hier voor meer info en voor aanmelden. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

 

 

 

Tweedaagse training Communicatie binnen Relaties -

9 en 10 april 2009

Op veler verzoek is de workshop 'Communicatie binnen relaties' uitgebreid tot 2 dagen. Deze vindt plaats in 's-Hertogenbosch op donderdag en vrijdag 9 en 10 april.

 • Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom
 • Jullie belanden steeds weer in hetzelfde negatieve patroon en het lukt niet om er samen uit te komen
 • Je weet dat je soms ineffectief gedrag vertoont, maar ja...
 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je relatie, maar hoe?

Herkenbaar? Wil je ook beter communiceren met je partner en meer uit je relatie halen?

Lees hier  meer over de workshop en aanmelden.

NB: Er is een vroegboekkorting voor wie zich aanmeldt voor 15 februari 2009!

ere workshop.

naar bovendere workshop.

 

Lezing De Ontgijzeling - 15 April 2009

 

Op woensdagavond 15 april hou ik in de bibliotheek te Etten-Leur een lezing over De Ontgijzeling. Het Ontgijzelingsmodel is model dat je als levenshouding kunt hanteren en is gemaakt aan de hand van het ontvoeringsverhaal van Arjan Erkel. In het ontgijzelingsmodel komen zeven thema's aan bod die de lessen van zijn gevangenschap vertegenwoordigen. In de interactieve lezing komen alle thema's van het model aan bod.

Meer weten? Kom dan naar Etten-Leur op 15 april 2009. Aanvang 20:00u. € 6,- voor niet leden.

 

 

Workshop De Ontgijzeling - Vrijdag 15 mei 2009

 

 • Kamp jij met tegenslagen in je leven?
 • Zit jij vast in een patroon waaruit je nauwelijks kunt ontsnappen?
 • Heb jij het gevoel dat je geen keus hebt in jouw situatie?

Aan de hand van het Ontgijzelingsmodel© dat Leonie met Arjan Erkel ontwikkelde, dagen we je uit om je vrijheid van denken en handelen te vergroten. In de workshop maak je tevens kennis met het ontvoeringsverhaal dat Arjan persoonlijk vertelt. We vertalen de levenslessen van Arjan's ontvoering naar de praktijksituatie van de deelnemers. Zodat ook jij kunt bereiken wat je echt wilt.

Hier kun je meer lezen over de workshop. Hier kun je reacties lezen van mensen die de training hebben gevolgd. Je kunt je aanmelden door een email te sturen naar info@deontgijzeling.nl

Wil je een kort filmpje zien waarin Arjan vertelt over De Ontgijzeling? Klik hier

nvestering is inclusief lunch, drankjes, en het boek 'Ontvoerd' van Arjan Erke

naar bovendere workshop.

Weblog van Leonie

 

Leuke verrassingen!
Van de week zat ik te mijmeren over leuke gebeurtenissen en verrassingen die het leven soms aangenaam en bijzonder maken. Zo was ik een paar weken geleden met mijn liefje en de camper op pad. Het was zondag, de zon scheen, het was koud, maar lees meer

 

Carnaval en vasten

Gisteren waren mijn lief en ik nog in Italie, een paar daagjes er tussenuit. Gevlucht voor het Bossche Carnaval (het is leuk, maar omdat ik altijd ziek word na Carnaval vier ik het tegenwoordig niet meer) kwamen we terecht in het Italiaanse Pisa. Lees meer

 

Artikel bindingsangst Algemeen Dagblad

Afgelopen week werd ik geinterviewd door journaliste Yoeke Nagel, voor een artikel over bindingsangst in het AD. Vandaag staat het artikel op internet. Het is altijd leuk om te zien hoe een artikel eruit ziet als het opgemaakt op het Internet staat. Heel anders dan lees meer

 

Mijn liefdesverhaal in een boek - LOS

De laatste tijd ben ik druk geweest met schrijven en binnenkort is het resultaat te lezen in een nieuw boek over de liefde, LOS. Renate Diks, van Uitgeverij Mooi Mens, heeft een boek in de aanbieding waarin diverse mensen hun ervaringen vertellen op het gebied van de liefde. lees meer

 

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief of van mijn weblog overnemen? Dat kan. Graag wel met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Register Counsellor bij ABvC.
Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690