Juni 2008 - Verwachtingen en de teleurstelling

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 

Verwachtingen en de teleurstelling

 

 

 

Verdriet, teleurstelling en woede. Het zijn van die gevoelens die iedereen wel kent maar liever niet voelt. Afgelopen periode overkwam het mij weer eens. Het was lang geleden dat ik me zo gevoeld had. En ik schrok van de heftigheid van mijn emoties. Gelukkig had ik de tijd om er naar te kijken. In mijn agenda zaten bij uitzondering grote gaten, alsof het zo moest zijn. Ik had alle tijd om me te richten op mijn gevoelens en besloot om dat te doen.

 

Verdriet, teleurstelling en woede zijn emoties die te maken hebben met het gedrag van anderen. Anderen doen of laten iets waardoor wij ons verdrietig, teleurgesteld of boos voelen. Dat was ook bij mij zo. In mijn geval had ik zelf alle voorwaarden geschapen voor mijn teleurstelling, door te reageren op de verwachtingen en de dromen die ik had van iemand. Iemand die mij op een bijzondere manier raakte. Ja, en iemand die mij alle ingrediënten gaf om te dromen. Tot de realiteit ons inhaalde. En toen kwamen de emoties, in alle heftigheid.

 

In eerste instantie was ik vooral boos. Op die ander natuurlijk. Want die had de kaarten opnieuw geschud en reageerde daardoor anders. Het was dus de schuld van de ander. En daarmee zette ik de eerste stap in het slachtofferschap. Waarbij ik gevoed werd door mijn omgeving die mij graag wilde troosten en mij gelijk gaf. Maar eigenlijk was ik ook boos op mezelf. Omdat de dingen niet gingen zoals ik ze gewenst of gedroomd had. Ik reageerde op hoe de dingen volgens mijn ideeën hadden moeten zijn, en niet op wat er werkelijk aanwezig was, in het hier en nu. Ik reageerde op mijn eigen gecreëerde verwachtingen, vanuit mijn referentiekader en mijn perspectief. Dat natuurlijk heel anders was dan het referentiekader van de ander. En dat had ik zelf onvoldoende afgestemd. Mijn aandeel in het geheel.

 

En dan is het fijn om de tijd te hebben voor reflectie. En om vrienden te hebben die je daarbij helpen door naar je te luisteren en de juiste vragen stellen. Want wat is het nu werkelijk wat je zo verdrietig maakt? Ik kwam er achter dat het niet alleen om het NU ging, maar ook om soortgelijke ervaringen die in het verleden hadden plaatsgevonden. Eigenlijk was dit een moment waarin emoties van toen en nu bij elkaar kwamen. Een soort van verzameld verdriet. Verdriet om het gemis van een onvervuld verlangen.

 

Door dat besef restte mij niets anders dan me er aan over te geven. De tijd te nemen voor mijn gevoelens, ze te ervaren en te uiten. Dat was even heel erg heftig maar luchtte ook enorm op. Waardoor er weer ruimte ontstond om te bedenken hoe ik verder wilde. Wat ik wilde in deze nieuwe werkelijkheid, vanuit acceptatie.

 

Verdriet, teleurstelling en woede. Het zijn normale menselijke emoties. We kunnen ons er tegen verzetten, maar we kunnen ook accepteren dat het een onderdeel is van het leven dat erbij hoort.

Door onze emoties te ervaren en te luisteren naar de onderliggende boodschap ontstaat er weer ruimte voor iets nieuws. Een ruimte die je zelf kunt invullen en waarin je zelf kunt creëren. Steeds opnieuw.

 

En jij, hoe ga jij om met de door jouw gecreëerde verwachtingen? Durf jij naar jouw aandeel te kijken?

 

TIPS

 

VERWACHTINGEN TIPS

 1. Leer te observeren
  Probeer de situatie vanaf een afstand te bekijken. Wat zie je gebeuren? Hoe kijk je naar jezelf en de situatie? Wat gebeurt er in werkelijkheid?
 2. Onderzoek de feiten
  Wat zijn de feiten in deze situatie? Wat kun je aannemen als waarheid en wat zou je graag willen? Maak onderscheid.
 3. Spreek je verwachtingen uit
  Als je graag wilt dat jouw verwachtingen uitkomen, spreek ze dan duidelijk uit. Ga er niet van uit dat de ander het wel begrijpt. Check bij twijfel.
 4. Accepteer dat dingen kunnen veranderen
  De wereld is niet altijd zoals jij wilt dat hij is. Accepteer dat situaties kunnen wijzigen. De wereld draait niet om jou. Jij begeeft je in de wereld. En deze kan veranderen.
 5. Luister naar je intuïtie
  Durf te luisteren naar je intuitie. Je intuitie geeft vaak al aan wat er werkelijk aan de hand is. Luister naar je gevoel.
 6. Leef bewust in het hier en nu.
  Kijk vooral naar wat er is op het moment, in het hier en nu. Stop met sturen naar wat er zou moeten zijn of naar wat jij vindt dat er zou moeten gebeuren.
 7. Stel je verwachtingen niet te hoog
  Hoe hoger jouw verwachtingen zijn, des te groter de kans op teleurstellingen. Wat zou er gebeuren als je geen verwachtingen zou hebben?
 8. Richt je aandacht op de juiste dingen
  Pijn is onvermijdelijk, lijden is een keuze. Alles wat aandacht krijgt dat groeit. Waar schenk jij je aandacht aan?

naar bovendere workshop.

Inspiratie

 

Een mantel vol menselijke emoties voor Maria - Expositie in Den Bosch

Veel mensen die lijden of pijn hebben, zoeken troost bij Maria. Maria is immers de Moeder van alleman, dat wil zeggen: zij is echt voor alle mensen, ongeacht rang, stand, kleur of religie. Kunstenares Nelleke de Laat heeft vanuit deze gedachte, een prachtige mantel voor Maria gemaakt. Het bijzondere van deze mantel is dat hij omgeven en gevormd is door emoties van alle mensen.

330 Mensen gaven hun door persoonlijke herinneringen omgeven dierbare lapje stof aan Nelleke, die er bloemen van maakte waarmee de mantel versierd werd. Zo liggen de lapjes stof van een bisschop en een imam naast elkaar en worden werelden verbonden. Het is een prachtig kunstwerkje geworden. Ik was ontzettend geraakt door de persoonlijke verhalen van ieder lapje.

In de maand juni en juli is de mantel nog te bezichtigen in het museum bij de Sint Jan. De verhalen van alle lapjes stof kun je lezen in het boek  Allemantel - Mirakels van nu.

Het boek kun je hier bestellen.

In de pers

 

Op de radio - Interview over het geheim van een goede relatie

Nederlanders zijn tevreden over hun liefdesrelatie, maar hebben duidelijk ook geheimen voor de partner. Dit blijkt uit het nationale relatieonderzoek van bureau Multiscope. Nederlanders waarderen de eigen liefdesrelatie met het gemiddelde rapportcijfer 8,2. Martin Volder van Omroep Brabant was benieuwd en belde mij hierover. Ik gaf enkele tips hoe je je relatie kunt verbeteren.

Beluister het interview

naar bovend

 

In Winq Magazine als relatiecoach - juni 2008

In homotijdschrift Winq Magazine nummer 20 (mei/juni 2008) staat een prachtig artikel over mannenliefde en polyamorie, met als titel: 'vreemdgaan met permissie'.

Journalist Paul Geerts interviewde Johan, die naast zijn relatie met Stephan ook een seksuele relatie heeft met Ben. De biseksuele Rolf, een getrouwde man met 3 kinderen, vertelt over zijn aanvullende relatie met een vriend. Allen met instemming van hun partners. Als biseksuele, polyamoreuze vrouw en relatiecoach geef ik mijn visie, mede vanuit de ervaringen met het begeleiden van polyamorie in mijn praktijk.

naar boven

Boekentips

 

Uit je hoofd, in het leven - Mindfulness - S.C. Hayes, Hayes S, S. Smith

Mindfulness betekent: opmerkzaamheid, oplettendheid, aandachtgerichtheid, je bewust zijn van wat er gebeurt. Mindfulness beschouwt pijn en leed als normale, onlosmakelijke onderdelen van het mens-zijn. Juist het vermijden of onderdrukken van pijnlijke ervaringen veroorzaken lijden. Wacht niet met leven tot je de innerlijke strijd met jezelf gewonnen hebt, maar leef nu - voluit, met je verleden en je herinneringen, met je angsten en met je verdriet.
En kom van lijden naar levenslust.

In dit boek lees je er alles over.  Het boek kun je hier bestellen

naar boven

Website tips

 

Test in bewustzijn en aandacht

Wil je weten hoe bewust en waarnemend jij in het leven staat? Doe hier de mindfulness test

 

Bewustzijn door mediteren

Op deze website vind je alle informatie rondom mediteren en bewust leven in het hier en nu.
Met tal van oefeningen.

naar boven

AGENDA

 

Academie voor Counselling en Coaching

 

Heb je belangstelling om te leren counsellen en coachen? Een nieuwe cursus Counselling en Coaching niveau 1 start weer in september, op de donderdagen. Collega trainer Hans Hoolmans doet de training Mensgericht Coachen, op de zaterdagen.

Hier kun je er meer over de opleidingen lezen. Meer info vind je op de site van de Academie.

 

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
kun je je aanmelden voor de opleidingen.

 

Open dag Eindhoven zaterdag 14 juni

Op de open dag komen zowel de training Mensgericht Coachen als de training Counselling en Coaching aan bod. Je kunt een kijkje nemen in de studieboeken. We leggen de verschillen uit tussen beide opleidingen. Ook geven we uitleg over de vervolgniveaus.

Er is een ochtend en middag programma. We laten de beroemde counsellings video van John Cleese zien en er is ruimte en tijd voor vragen. Je maakt kennis met de trainers die in Eindhoven de praktijkdagen begeleiden.

Adres: Humanistisch Centrum, Hertog Hendrik van Brabantplein 16b, 5611 PE Eindhoven.

Tijd: van 10:00 - 12:30u of van 14:00-16:00u

Graag op tijd aanwezig zijn ivm de videovertoning.

Heb je interesse voor de open dag, laat het me weten! Vermeld of je voor of na de middag komt en met hoeveel personen.

naar boven

Workshop Communicatie binnen relaties - 27 juni

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de workshop 'communicatie binnen relaties', op vrijdag 27 juni in 's-Hertogenbosch.

 • Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom
 • Jullie belanden steeds weer in hetzelfde negatieve patroon en het lukt niet om er samen uit te komen
 • Je weet dat je soms ineffectief gedrag vertoont, maar ja...
 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je relatie, maar hoe?

Herkenbaar?

Wil je ook beter communiceren met je partner en meer uit je relatie halen?

Kom dan naar de workshop 'Communicatie binnen relaties' op 27 juni in 's-Hertogenbosch.

Wees er snel bij, er zijn nog enkele plaatsen vrij!

Ik wil meer weten of mij aanmelden

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690