Juni 2007 - Nieuws en Inspiratie - Intens Ontspannen

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 

Intens Ontspannen

De afgelopen week was er een van hectiek en spannende dingen: een sollicitatiegesprek, een training provocatief coachen, een workshop geven over polyamorie aan psychologiestudenten, een workshop geven over assertiviteit aan minderbegaafden en slechtzienden, en als toetje mijn workshop ‘Communicatie binnen Relaties’. Met tussendoor mijn reguliere coachingsgesprekken. Al met al een propvolle week en te weinig tijd voor ontspanning. Dacht ik.

 

Tot ik kennis maakte met provocatief coachen, een workshop bij de dames Knape en Walthuis. Ik had al eens een kennismakingsworkshop gedaan maar was nog niet zelf op die manier gecoacht. Met een klein groepje deelnemers gingen we aan de slag. In een paar woorden: hilarisch, aandacht, intuïtie, en plezier. En dat alles op een bordje vol liefde als basishouding. De gedachte achter provocatief coachen is dat je de ezel vooruit krijgt door hem aan zijn staart te trekken. En dat ziet er als buitenstaander soms venijnig en erg onaardig uit. Maar niets is minder waar.

 

De student die mij coachte, schetste op humoristische wijze hoe ik mijn leven zo aardig weet vol te proppen. En dat hij het probleem niet zag van het veel te druk hebben, want ik deed toch alleen maar dingen die ik leuk vond? En nog wel met al mijn ziel en zaligheid? Daar was toch niets erg aan? Sterker nog: het kon vast nog wel wat drukker. Door wat minder te slapen (dan kan ik nog wat extra uurtjes werken) en door een half uurtje eerder van de workshop weg te gaan, want dan kon ik nog wat extra’s doen thuis. Dus ontspannen deed ik ook vast op die manier. Vol overgave, en heel intens zoals het bij mij past. Dus met kaarsjes op de badrand, wijntje erbij, he-le-maal los en er helemaal voor gaan.

 

Het kwartje viel. Intens Ontspannen. Ja, dat past wel bij mij. Ik herinnerde me dat ik tussen de gesprekken door wel even een stukje was gaan fietsen, om even eruit te zijn. Maar wel met een soort van schuldgevoel richting de taken die nog lagen te wachten. Maar vanaf nu niet meer. Want nu weet ik dat, hoe druk ook, er altijd tijd een moment is voor ontspannen. Intens. Ik geef me er helemaal aan over. Net zoals ik met de rest van het leven doe. Want intensiteit, dat past bij mij.

 

En hoe zit het met jou? Kun jij intens ontspannen of ben je in gedachten alweer met iets anders bezig?

 

 

TIPS

 

Tips om Intens te Onspannen

 

  1. Trek de telefoonstekker uit de muur en zet je mobiel uit. Bij Intense Ontspanning kun je niet gestoord worden.
  2. Geef je helemaal over aan je behoefte aan rust en ontspanning na intens gewerkt te hebben. Nu verdien je Intense Ontspanning. Een massage bijvoorbeeld.
  3. Zin in een bad? Neem niet zomaar een bad, maar zorg dat het een feestje wordt. Dus met kaarsjes, wijntje, zachte muziek en alles wat jij nodig hebt. Maar dan nog veel intenser dan je in de eerste instantie bedenkt
  4. Neem voor je gaat ontspannen in gedachten alles wat nog ligt te wachten en stop dit in een grote doos. Doe er een strik om. Die doos loopt niet weg en staat er nog steeds als je terug komt van je Intense Ontspanning.
  5. Een Intens Ontpanningsmoment hoeft niet lang te duren, het mag ook kort zijn. Als het maar intens is. Een paar minuutjes achter je bureau kan dus ook. Hou je niet in, sluit je ogen en zucht diep in en uit. Concentreer je op jezelf en laat je ademhaling stromen.
  6. Check regelmatig je houding. Zijn je schouders ontspannen, is de frons uit je voorhoofd? Trek alle spieren bewust even stevig aan en laat ze dan helemaal los. Intens Ontspannen dus.
  7. Ga de natuur in en luister intensief met al je zintuigen naar dat wat er gratis is. Zoals vogels die fluiten, de wind door de bomen, bijen die zoemen. Als je rustig en ontspannen blijft, steken ze niet.
  8. Neem regelmatig tijd voor jezelf en geef jezelf intens alle aandacht. Wat heb je nodig? Gun je het jezelf? De belangrijkste persoon in je leven, dat ben jij! Handel ernaar.
  9. Beweeg regelmatig, doe aan sport. Een van de fijnste intens-ontpanningsmomenten is na het sporten, als je hoofd helemaal leeg is en je lijf moe is. En voldaan.
  10. Mediteren is een hele mooie vorm van intens ontspannen. Je concentratievermogen neemt er door toe, wat je weer van pas komt als je weer aan het werk gaat. Hier vind je alles over mediteren.
  11. Sta regelmatig even stil bij wat je al bereikt hebt. Maak het zichtbaar door het op te schrijven. Kijk ernaar en geniet ervan. Grijns.

 

Verander je Wereld hulpacties

 

Actie 1) Meld je aan als orgaandonor

Tot tranen toe ontroerd heb ik gekeken naar de uitzending van BNN. Wat een geweldige actie was dat. Het kan wat mij betreft dan ook niet genoeg gezegd worden: Meld je aan als orgaandonor.
Zodat je na jouw dood, je anderen kunt helpen met Leven.

Hier lees je er alles over en kun je het aanmeldingsformulier downloaden. Doe het nu!

 

Actie 2) Help Verander je Wereld naar 700 abonnees!

 

Op dit moment ontvangen meer dan 500 mensen mijn nieuws- en inspiratiebrief. Superleuk! Toch zou het geweldig zijn, als nog meer mensen kunnen genieten van de artikelen en tips van Verander je Wereld.

Mijn streven is om het aantal abonnees te laten groeien naar 700. En dat vóór 7-7-2007. Help Verander je Wereld te groeien en stuur deze nieuwsbrief door naar mensen in jouw omgeving voor wie deze interessant is. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd!

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen? Klik dan hier.

 

In de pers

 

Artikel Polyamorie Psychologie Magazine

 

In het zomernummer van Psychologie Magazine verschijnt een artikel over polyamorie waarbij ik als relatiecoach mijn visie geef op dit onderwerp. Met een heel mooi interview met ervaringsdeskundigen. Ik ben heel blij met zo'n positief artikel over dit onderwerp! Het nummer ligt vanaf 22 juni in de winkels.

 

 

Feedback

 

Succesvolle workshop Polyamorie op psychologie congres

 

Op 6 en 7 juni gaf ik een workshop over polyamorie voor psychologiestudenten en andere geïnteresseerden. Er was veel belangstelling en er ontstond een levendige discussie. Dat was ook de opzet: mensen aanzetten tot nadenken over hun eigen waarden en normen op het gebied van de liefde. Als stelling had ik genomen: 'hulpverleners gaan teveel uit van hun eigen (mono)waarden en normen bij de begeleiding van relatieproblemen bij polyamorie'

Een van de deelnemers schreef er het volgende over:

"Je deed het fantastisch in je workshop! En wat mij opviel was dat er heel veel belangstelling was van de kant van de studenten (de ruimte was propvol). Ik heb achteraf nog met verschillende studenten gesproken. Al met al ik was blij om daar bij te zijn, want ik heb daardoor een scherper beeld gekregen van het een en ander. Ik heb naast de workshop, de lezingen in de hoofdzaal bijgewoond.

Mijn algemene indruk was deze: veel mensen (sexuologen en psychologen) denken nog steeds te veel vanuit de norm monogamie. Maar daarom is het goed om het gesprek aan te gaan en te zeggen dat er mensen zijn die gelukkig zijn met een relatievorm als polyamorie. Leerzame dag!"

Altijd leuk om te horen hoe anderen over jouw performance denken. En zeker bij zo'n precair onderwerp als polyamorie.

Jammer genoeg was een uur te kort om alle beloofde thema's voldoende aan bod te laten komen.

Voor hulpverleners die willen weten hoe het zit met hun waarden en normen op het gebied van de liefde: Ik organiseer in het najaar een workshop van een dag over polyamorie en relatiecoaching. Meer informatie vind je hier. Heb je belangstelling, laat het me weten. Bij voldoende deelnemers wordt een datum geprikt.

 

 

Workshop Communicatie binnen relaties

De workshop 'Communicatie binnen Relaties' van vrijdag 8 juni was helemaal gevuld. 10 personen kregen inzicht in hun manier van luisteren en communiceren. Voor sommigen confronterend, voor anderen een goede herhaling van wat zij al wisten maar meer willen toepassen. Het gemiddelde eindcijfer was een 8.4, waar ik trots op ben! Interesse in de workshop? Lees er hier meer over.

 

Reacties van deelnemers:

'

'De workshop voldeed aan mijn verwachtingen. De trainer geeft veel aandacht aan het individu. Geeft veel voorbeelden uit eigen ervaring. Hoog kennisniveau, ik kan er veel mee. Ik ga er echt mee aan de slag!'

"We hebben samen een hele stap vooruit gemaakt. Ik heb een nieuw inzicht en dat ook meteen met mijn partner gedeeld."

Wil je ook beter communiceren met je partner en een leukere relatie? De volgende workshop vindt plaats in het najaar 2007. Interesse? Laat het me weten. Bij voldoende aanmeldingen wordt een datum gepland.

 

 

Nieuw Samenwerkingsverband - trainingsbureau FMH


Samen met Arjan Erkel, die lange tijd ontvoerd was in Dagestan, geef ik trainingen waarbij we de lessen uit zijn gevangenschap vertalen naar de situaties van medewerkers in bedrijven die zich niet prettig voelen in hun situatie. Zodat creativiteit en productiviteit toeneemt, en mensen weer eigen verantwoordelijkheid nemen.

Een training ontwikkelen is een ding, hem verkopen iets heel anders. Om zoveel mogelijk van mijn energie te kunnen stoppen in datgene waar ik blij van word: het coachen en trainen, geven we de acquisitie (gedeeltelijk) uit handen. Trainingsbureau FMH in Amersfoort zal onze trainingen opnemen in haar zeer uitgebreide trainingspakket. We zijn er heel blij mee en zien uit naar een succesvolle samenwerking!

 

 

AGENDA

 

Dinsdag 12 juni - Meedingen naar JOS starters trofee

De JOS, de Jonge Ondernemers Societeit organiseert de eerste JOS starters trofee, een tegenhanger van de BOV trofee die staat voor de Beste Ondernemers Visie. Ik heb me laten verleiden om mee te dingen, naar aanleiding van onderstaande criteria:

 • Bestaan korter dan 3 jaar Ja!)
 • Vernieuwend/origineel, dit kan ook de aanpak zijn (tuurlijk, ieder mens is uniek)
 • Straalt ondernemerschap uit (Jazeker! Waar een wil is...)
 • Heeft de eerste hobbels overleefd (mislukken bestaat niet, alleen ervaring)
 • Heeft een duidelijke visie (intens genieten van alles wat je doet)
 • Doelstellingen zijn duidelijk in beeld (een doel is een richting. dat scheelt)
 • Weet ook hoe deze te bereiken (mijn doorzettingsvermogen helpt me hierbij)
 • Commercieel onderbouwd, wie zijn mijn potentiële klanten en hoe haal ik die binnen (dat laten we doen)
 • Financieel onderbouwd (uh..., ik kan nog steeds mijn rekeningen betalen)
 • Weet het goed en overtuigend te presenteren (Ja!)

Ik krijg 10 minuten om mijn bedrijf te presenteren. Ik had alleen even niet door dat ik ook al in de voorrondes voor 12 juni zou zitten, morgen dus! Ik vertrouw nu maar op mijn enthousiasme en presentatievermogen, want de voorbereidende mapjes voor de juryleden red ik niet meer...

Kom je ook?

Wil je mij ondersteunen, mij wel eens in actie zien of wil je tips kwijt hoe ik de volgende keer nog beter kan presenteren? Kom dan naar de voorronde van 12 juni!

Datum   :           Dinsdag 12 juni a.s.

Locatie:             Grand café Avans Hogeschool [Onderwijsboulevard 215 te ’s-Hertogenbosch]

Aanvang:          19.15 uur

Einde:                Ong. 21.00 uur.

Het zou leuk zijn als jij erbij bent!

 

Zondag 17 juni Open dag Opleiding Counselling en Coaching, Eindhoven

 

Heb je belangstelling om te leren counsellen en coachen? De opleiding Counselling en Coaching niveau 1 in Eindhoven vindt plaats op donderdagen, en start op 6 september 2007

Daarnaast begeleid ik in Eindhoven vanaf september ook niveau 2, waarbij intervisie en marketing de hoofdthema's van de praktijkdagen zijn. Deze vinden plaats op10 zaterdagen, start 15 september 2007.

Hier kun je je aanmelden voor de opleidingen.

 

Open dag Eindhoven zondag 17 juni

Op de open dag komen zowel de training Mensgericht Coachen als de training Counselling en Coaching aan bod. Je kunt een kijkje nemen in de studieboeken. We leggen de verschillen uit tussen beide opleidingen. Ook geven we uitleg over de vervolgniveaus.

Er is een ochtend en middag programma. We laten de beoremde counsellings video van John Cleese zien en er is ruimte en tijd voor vragen. Je maakt kennis met de trainers die in Eindhoven de praktijkdagen begeleiden.

Adres: Humanistisch Centrum, Hertog Hendrik van Brabantplein 16b, 5611 PE Eindhoven.

Tijd: van 11:00 - 13:00u of van 14:00-16:00u

Graag op tijd aanwezig zijn ivm de videovertoning.

 

Zaterdag 30 juni - Congres voor counsellors en coaches

Workshop 'Wees je eigen leider'

Op het congres voor Counsellors en Coaches, wat georganiseerd wordt door de Academie voor Counselling en Coaching, geef ik een workshop met als thema: 'Wees je eigen leider'. De workshop vindt zijn oorsprong in de bedrijfstraining ‘Van weerstand naar enthousiasme’ die Verander je Wereld verzorgt met Arjan Erkel, bij verandertrajecten.

Arjan werd jaren geleden ontvoerd en zat gedurende lange tijd gevangen in Dagestan. Door o.a. aanspraak te maken op eigen kracht en positief te denken, werd Arjan meester van zijn situatie. In de workshop maak je kennis met de levenslessen van Arjan en vertaal je deze naar jouw persoonlijke situatie. Om zo meester te worden over jouw situatie. Zodat jij je eigen leider kunt zijn.  

Meer weten over de training met Arjan Erkel? Hier lees je er meer over..

Meer informatie over het congres vind je hier.

 

Najaar 2007 - workshop Polyamorie en relatiecoaching voor hulpverleners

Nu er in de media steeds meer aandacht is voor polyamorie, is de kans dat mensen hierbij hulp zoeken ook groter. Wat is polyamorie? Welke relatievormen zijn er? Op welke manier spelen waarden en normen een rol bij hulpverlening? Hoe kun jij als hulpverlener een neutrale rol aannemen? Wat werkt wel en wat niet? Leer meer over polyamorie en relatiecoaching.

Thema's van de workshop:

 • Polyamorie, wat is het eigenlijk?

 • Polyamorie, wanneer werkt het?
 • Waarden en normen: in hoeverre kun je als hulpverlener neutraal zijn?

 • Omgaan met jaloezie in je relatie / de rol van de coach hierin 

 • Coachen / counsellen met het relatiespel (P. Gerrickens zie www.kwaliteitenspel.nl)

Datum: Najaar 2007

Tijd: 10:00-17:00u

Trainer: Leonie Linssen

Locatie: regio 's-Hertogenbosch  of Utrecht

Aantal deelnemers: minimaal 9, maximaal 21 personen.

Investering: Omdat het een try-out betreft, is de investering slechts € 135 pp incl. BTW, lunch, koffie en thee.  In ruil daarvoor zie ik graag constructieve feedback.

Download hier de informatiefolder.

Interesse? Mail je gegevens, opleiding en hulpverleningservaring naar leonie@veranderjewereld.nl
Bij voldoende deelnemers word een datum geprikt.

 

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690