Juli 2007 - Nieuws en Inspiratie - Trots!

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

GezondNU - artikel trots

Psychologie magazine - artikel polyamorie

Trots!

Met trots kijk ik terug op de afgelopen periode. Wat heb ik toch veel bereikt! En wat is dat een heerlijk gevoel, trots zijn! Dat is niet iets wat ik van huis uit geleerd heb. In mijn opvoeding leerde ik dat het altijd beter kon. Goed was niet goed genoeg. Zo legde ik de lat altijd hoger en streefde naar naar meer en beter. Altijd was er het nare stemmetje van de interne criticus. Ik vond het moeilijk om tevreden te zijn bij de dingen die ik deed.  

 

Inmiddels heb ik geleerd om anders te kijken naar wat ik wil bereiken. Ik stel mezelf een hoofddoel, dat dient als een baken, een richtingaanwijzer. Onderweg naar wat ik wil bereiken, geniet ik vooral van de kleine stapjes die ik zet. Soms maak ik daarbij een omweggetje. Ik geef mezelf de ruimte om te leren en te groeien. Als ik dan terug kijk op wat ik allemaal gedaan heb en bereikt heb, ben ik er stiekem best trots op!

 

Zo deed ik onlangs mee aan een competitie voor de beste startende ondernemer. Zonder een grondige voorbereiding stond ik mijn bedrijf te presenteren, waarbij ik uitging van mijn kracht: mezelf kunnen zijn als ik presenteer, mijn enthousiasme laten zien en me kwetsbaar op durven stellen. Mijn doel was om te presenteren, niet om te winnen. Tot mijn verbazing hoorde ik dat ik door mag naar de finale. Oh wat was ik trots. Ik glom!

Toen ik een lijst ging maken van wat ik allemaal bereikt had de afgelopen periode, was het eigenlijk best veel. Het liefst wil ik het allemaal met je delen. Maar mijn interne criticus zegt me dat het toch eigenlijk niet kan, zo'n lijst laten zien. Want voor je het weet wordt me verweten dat ik hoogmoedig ben, of naast mijn schoenen loop. Maar eigenlijk is het te gek, want ik ben er wel heel erg trots op! Trots zijn is lekker. Trots zijn is genieten! Trots zijn is een supergevoel, en het geeft je energie om door te gaan. Het stimuleert je lef en zet aan tot nieuwe stappen. Dus hier komt ie...

Ik ben trots!

 • Trots, dat ik nu les geef op de Academie voor Counselling en Coaching, waar ik eerst studeerde.
 • Trots op het vrijheidsmodel dat ik samen met Arjan Erkel heb ontwikkeld. Het model zetten we in bij onze trainingen. Zodat iedereen zich vrij kan voelen.
 • Trots dat een student journalistiek, mij wilde interviewen over mijn bedrijf, voor haar afstudeeropdracht. Het resultaat, een persoonlijk interview over authenticiteit, kun je hier lezen!
 • Trots op het prachtige artikel over het thema Trots, dat deze zomer in de GezondNU staat.
 • Trots op het superpositieve artikel over polyamorie in de Psychologie Magazine.
 • Trots op de workshop die ik gaf over polyamorie op een congres voor psychologiestudenten.
 • Trots op de voorbeeldfunctie die ik volgens een collega-coach vervul met mijn website.
 • Trots op mezelf, dat ik dit allemaal durf te zeggen zonder me bezwaard te voelen!

 

 • En waar ben jij trots op? Wat heb jij de afgelopen periode bereikt?

De zomervakantie is bij uitstek geschikt om eens terug te kijken naar wat je gedaan en bereikt hebt. Wat is er allemaal goed gegaan de afgelopen periode? Schrijf het eens op. Leun achterover, kijk er naar en bedenk: Wat een mooie lijst. Wat ben ik trots op mezelf.

 

Sta jezelf eens toe om trots te zijn. Het mag. Heus!

 

TIPS

 

TROTS TIPS

 1. Bedenk dat we niet geleerd hebben om trots te zijn in ons Calvinistisch landje. Het is dus ook een kwestie van wennen. En dat kost tijd. Gun jezelf die tijd.
 2. Gewend om vooral kritisch te zijn? Bekijk iedere situatie van een afstandje en bedenk wat er goed aan zou kunnen zijn. We zijn zo gewend om te focussen op dat wat niet goed gaat. Richt je aandacht bewust op het positieve. Zoek het op.
 3. Deel complimenten uit aan anderen. Je oogst wat je zaait. Je krijgt het altijd een keer terug. Zo kom je positieve dingen over jezelf te weten.
 4. Gun jezelf een schouderklopje. Het mag. Het geeft energie!
 5. Ontvang complimenten zonder jezelf kleiner te maken. Verontschuldig je niet (ach, het was niets, het stelde niks voor) Glimlach en geniet ervan.
 6. Maak korte metten met de interne criticus. Pak hem bij zijn lurven en gooi hem in gedachten in een vuilnisemmer. Laat de vuilniswagen de emmer leegmaken. Zie hoe de wagen wegrijdt. Het helpt echt!
 7. Sta jezelf toe om te mogen genieten van je trots!
 8. Tracteer jezelf op iets leuks als je iets bereikt hebt wat je inspanning heeft gekost.

naar boven

Verander je Wereld hulpacties

 

Actie 1) Tracteer jezelf op iets leuks

Deze keer geen hulpactie voor anderen, maar een hulpactie voor jezelf. In het kader van trots natuurlijk. Tracteer jezelf om je te feliciteren met dat wat je bereikt hebt. Omdat je iets gedaan hebt wat je moeilijk vond, omdat je iets gedurfd hebt, omdat je zo lief was voor iemand anders, omdat je ergens heel veel energie in hebt gestoken en nu met trots kunt kijken naar het resultaat. Doen!

Kijk bijvoorbeeld hier. Of winkel hier met je hart.
Een terrasje met een vriend(in), of lekker languit in bad liggen kan natuurlijk ook ;-)

 

Actie 2) Help Verander je Wereld naar 700 abonnees!

We lopen met het aantal abonnees naar de 600 toe. Geweldig! Zou het nog lukken om vóór 7-7-2007 Verander je Wereld te laten groeien naar 700 abonnees? Help! en stuur deze nieuwsbrief door naar mensen in jouw omgeving voor wie deze interessant is. Gedeelde vreugd is immers dubbele vreugd!

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen? Klik dan hier.

 

 

In de pers

 

Artikel Trots in gezondNU

 

In het dikke zomernummer van het magazine gezondNU staat een heel mooi artikel over het thema trots. Drie vrouwen vertellen op welke manier zij zich trots voelen: op zichzelf, of op een andere belangrijke persoon. Mooie levensverhalen waar ik als coach mijn visie op mocht geven. Ik ben er heel erg trots op dat ze mij gevraagd hebben om een bijdrage te leveren aan het artikel. :-) Het nummer ligt vanaf 26 juni twee maanden lang in de winkels.

Wil je weten hoe trots jij bent? Test het hier!

 

 

Artikel Polyamorie Psychologie Magazine

In het dikke zomernummer van Psychologie Magazine staat een heel mooi artikel over polyamorie waarbij ik als relatiecoach mijn visie geef op dit onderwerp. Psychoterapeut Leo Goetstouwers levert ook een bijdrage. Met een heel mooi interview met ervaringsdeskundigen Freda en Jaap. Freda wordt tijdens haar huwelijk verliefd op Charlie. Zij besluiten ruimte te maken voor een derde persoon in hun relatie. Hier lees je alvast een voorproefje.

Ik ben heel blij met zo'n positief artikel over dit onderwerp! Het nummer ligt vanaf 22 juni in de winkels.

 

naar boven

 

AGENDA

Zaterdag 30 juni - Congres voor counsellors en coaches

Workshop 'Wees je eigen leider'

 

De introductieworkshop 'wees je eigen leider' op het Congres voor Counselling en Coaching van 30 juni, was zeer succesvol. Gelukkig, want we waren erg benieuwd naar de reacties. Arjan en ik hebben namelijk een vrijheidsmodel ontwikkeld, dat we bij de workshop hebben geintroduceerd. Dit vrijheidsmodel wordt verder uitgewerkt in een meerdaagse training die we samen met trainingsbureau Aaftink en Rodenburg ontwikkelen. Wordt vervolgd!

 

deelnemers werden voor aanvang van de workshop 'ontvoerd' naar de trainingsruimte gebracht.

 

De reacties op de workshop waren zonder meer positief. Enkele kreten: 'zeer inspirerend, boeiend, leerzaam, helder, gestructureerde inhoud, speels, enthousiaste presentatie.' en ''met veel voorbeelden werd de theorie zeer begrijpend / evident, dus heel goed'

Samen met Arjan Erkel verzorgt Verander je Wereld de eendaagse kick-off training ' van weerstand naar enthousiasme' voor bedrijven of teams die voor een verandertraject staan. Hier lees je er meer over. Interesse? Neem gerust contact op!

 

naar boven

Academie voor Counselling en Coaching

De opleiding Counselling en Coaching Niveau 1 start op donderdag 6 september 2007. Hier vind je alle info.

Voor de praktijkdagen Counselling en Coaching in september zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij. Wil je nog meedoen in september, wees er dan snel bij!

Het max. aantal studenten is 18.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt. Hier kun je je inschrijven.

 

Niveau 2: Specialisaties, Intervisie en Marketing

Na niveau 1 van de Academie voor Counselling en Coaching, kun je je specialiseren. Dit opleidingsniveau is erop gericht om je te begeleiden bij je specialisatie(s). Het accent in de praktijkdagen ligt op intervisie en marketing: werken als coach of counsellor, hoe bereik je dat? Je maakt kennis met verschillende intervisiemethodes. En met een nieuwe intervisiemethode die ik zelf ontwikkeld heb, mbv het Kootjs-spel (zie www.kootsj.com )
Mijn intervisiegenoten zijn er erg enthousiast over!

Goede intervisie
Een goede intervisie is geen gezamelijk coachgesprek. Het vraagt om een duidelijke structuur.
In mijn intervisiebegeleiding sta ik bekend als iemand die zich nauwgezet aan de structuur van de gekozen methode houdt. Het voordeel is dat je hierdoor gedwongen wordt om na te denken over je vragen, wat je vraagt, hoe je zaken vraagt, en wat de impact is van een goede (open) vraag. Je ervaart wat de verschillende methoden voor jou en je casus kunnen betekenen.

Daarnaast zijn er een aantal gespecialiseerde workshops. Onderwerpen in Eindhoven zijn o.a. RET, oplossingsgericht coachen, coachen met spellen. De praktijkdagen vinden plaats op zaterdag. Hier vind je meer informatie over o.a. data en lokatie.

Dinsdag 7 aug: Studiebijeenkomst introductie Niveau 2

Wie interesse heeft in niveau 2 in Eindhoven, en wie met mij als trainer wil kennismaken, is dinsdagavond 7 augustus van harte welkom bij mij thuis, tijd 20:00 - 21:00u. Hier vind je de routebeschrijving. Aanmelden voor 3 augustus, via email. De koffie staat klaar!

 

naar boven

Najaar 2007 - workshop Polyamorie en relatiecoaching voor hulpverleners

 

Nu er in de media steeds meer aandacht is voor polyamorie, is de kans dat mensen hierbij hulp zoeken ook groter. Wat is polyamorie? Welke relatievormen zijn er? Op welke manier spelen waarden en normen een rol bij hulpverlening? Hoe kun jij als hulpverlener een neutrale rol aannemen? Wat werkt wel en wat niet? Leer meer over polyamorie en relatiecoaching.

 

Thema's van de workshop:

 • Polyamorie, wat is het eigenlijk?

 • Polyamorie, wanneer werkt het?
 • Waarden en normen: in hoeverre kun je als hulpverlener neutraal zijn?

 • Omgaan met jaloezie in je relatie / de rol van de coach hierin 

 • Coachen / counsellen met het relatiespel (P. Gerrickens zie www.kwaliteitenspel.nl)

Datum: Najaar 2007

Tijd: 10:00-17:00u

Trainer: Leonie Linssen

Locatie: regio 's-Hertogenbosch  of Utrecht

Aantal deelnemers: minimaal 9, maximaal 21 personen.

Investering: Omdat het een try-out betreft, is de investering slechts € 135 pp incl. BTW, lunch, koffie en thee.  In ruil daarvoor zie ik graag constructieve feedback.

Download hier de informatiefolder.

Interesse? Mail je gegevens, opleiding en hulpverleningservaring naar leonie@veranderjewereld.nl
Bij voldoende deelnemers word een datum geprikt.

naar boven

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690