Februari 2008 - Nieuws en Inspiratie - Verliefd op een ander

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 • In de pers
  als relatiecoach op TV bij Hart en Ziel
  interview met Arjan Erkel over Ontgijzelen
 • Boekentips
  Over  liefde en spel - (On)trouw in een langdurige liefdesrelatie
  Ik hou van twee mannen - Ageeth Veenemans
 • Website tips
  www.polyamory.nl
  www.vreemdgaan.nl

 

Verliefd op een ander

 

 

Valentijnsdag is hét moment om jouw heimelijke liefde op de hoogte te stellen van jouw gevoelens. Daarnaast zetten we op Valentijnsdag onze geliefde uitgebreid in het zonnetje. Maar wat als je verliefd bent op iemand, terwijl je al een relatie hebt? Wat doe je dan?

 

Verliefd zijn op een ander dan je eigen partner. Het gebeurt. En als het wat langer duurt, kan het je leven behoorlijk op zijn kop zetten. De laatste tijd zie ik in mijn praktijk veel mensen die worstelen met verliefdheid. Ze zijn verliefd op een ander en durven het hun partner niet te vertellen, uit angst voor de eventuele consequenties. Ze hopen dat het vanzelf wel zal overgaan, wat vervolgens niet gebeurt. In de loop van de tijd maakt verliefdheid zelfs plaats voor houden van. De worsteling groeit en wordt alsmaar groter, vooral als je voor je partner essentiële informatie achterhoudt. Het is het begin van de verwijdering: er staat immers iets tussen jou en je partner in: een geheim.

 

Zolang we geen relatie hebben, staan we onszelf toe verliefd te worden op een ander. Dan mogen we genieten van al die gevoelens, hormonen die door ons lijf gieren en de onmetelijke nieuwsgierigheid naar de ander. Maar op het moment dat we al een relatie hebben, dan mag het ineens niet meer. De norm in onze maatschappij is dat we vasthouden aan een monogame relatie, die het liefst duurt totdat de dood ons scheidt. Dat dit niet altijd lukt, is echter de realiteit.

 

Maar wat dan? Hoe ga je om met gevoelens van verliefdheid? En wat betekenen ze voor jou en je relatie?

 

Een verliefdheid is vaak een teken dat iemand iets in jou raakt. Een stukje dat nog niet beroerd is, iets van jezelf dat je wellicht nog hebt te ontwikkelen. Of iemand bevestigt je in datgene waar je zelf mee bezig bent, waardoor je sneller groeit. Soms is iemand totaal anders dan jij zelf bent, en raakt daarmee een stukje onontgonnen ik. Verliefd zijn op een ander zegt veelal iets over jou zelf, waar je nu staat op jouw pad van ontwikkeling.

 

Mag je van jezelf die ruimte nemen om te onderzoeken wat het betekent? Meestal als je verliefd bent op een ander, ga je het verzet in. Je wilt helemaal niet verliefd zijn, en je partner kwetsen of je gezin benadelen. En wat doe je dan met je gevoelens? Mag je er uiting aan geven? Naarmate het verzet tegen de verliefdheid groeit, groeit ook de verliefdheid zelf. Denk maar eens bewust niet aan een roze olifant, en hij verschijnt vanzelf op je netvlies.

 

In sommige relaties geven mensen elkaar de ruimte om ook met anderen een relatie aan te gaan, zoals bij polyamorie. Maar ook dan is een verliefdheid niet altijd even gemakkelijk. Gevoelens zijn heftig en we hebben de neiging om deze te volgen en ons verstand in de ijskast te zetten. Met alle gevolgen van dien. We doen daarmee de eigen partner vaak tekort en laten de verliefdheid met ons aan de haal gaan.

 

Zelf heb ik gemerkt dat het leven een stuk gemakkelijker is sinds ik verliefd mág zijn. Niet alleen omdat mijn huidige partner het me toestaat, maar vooral ook omdat ik het nu echt van mezelf mag. Sindsdien overkomt het me minder vaak en gaat mijn verliefdheid minder met me op de loop. Als het wel gebeurt, onderzoek ik wat me precies raakt in die persoon. Waar liggen mijn verlangens? Op die manier leer ik mezelf weer beter kennen. En dat is wel zo leuk.

En jij, word jij wel eens verliefd op een ander? Wat zegt dit over jou? Welk stukje van jou wordt geraakt? Wat heb jij te ontwikkelen?

 

TIPS

 

TIPS VOOR VERLIEFDEN IN EEN RELATIE

 1. Accepteer
  Accepteer dat je verliefd bent, en accepteer de bijbehorende gevoelens. Het is niets om je voor te schamen. Als je je gevoelens accepteert, zullen ze minder snel groeien dan wanneer je je ertegen verzet
 2. Maak de balans op
  Een verliefdheid is een goed moment om de balans van je eigen relatie weer eens op te maken. Wees eerlijk naar jezelf en je partner. Ben je nog tevreden over hoe het loopt? Zijn er onbeantwoorde verlangens of behoeftes? Onderzoek ze en maak ze bespreekbaar.
 3. Onderzoek je waarden en normen
  Op welke manier kijk jij er tegenaan? Hoe kijk je naar anderen die verliefd worden op een ander dan de partner? Wat zegt dit nu over jou?
 4. Kies bewust
  Bedenk wat je er mee wilt doen. Laat je niet verleiden door korte termijn denken ('het is maar voor een keertje', 'het moet kunnen'). Bedenk wat de impact kan zijn op lange termijn. Maak je afwegingen zorgvuldig.
 5. Stel niet uit
  Heb je eenmaal een besluit genomen, neem dan actie. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Bedenk van te voren hoe de reactie van de ander zou kunnen zijn, maar pin je er niet op vast. Er is maar een manier om erachter te komen, en dat is door het te doen.
 6. Neem de tijd
  Gun elkaar de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Neem geen grote besluiten die vooral gebaseerd zijn op heftige emoties. Zijn de emoties te heftig: neem even een time-out, of bespreek zaken met een onafhankelijke derde. Kom je er samen niet uit, zoek hulp bij een relatiecoach of therapeut.

 

TIPS VOOR VERLIEFDE POLYAMOREUZEN

 

 1. Gebruik je verstand
  Bedenk dat je onder invloed bent van roze hormonen die je lijf bestieren en impact hebben op je doen en laten. Het is dus belangrijk niet alleen je gevoelens te volgen. Betrek je ratio bij de besluiten die je neemt en zorg dat er enigszins balans is.
 2. Investeer in je huidige relatie
  Zorg ervoor dat je niet alleen de leuke dingen doet met je nieuwe partner, en dat je oude partner er alleen maar is voor de praktische zaken. Heb je een uitje gepland met je nieuwe lover, zorg dan dat je in diezelfde weken ook iets leuks onderneemt met je eigen partner.
 3. Denk verplicht aan je nieuwe liefde
  Als je merkt dat je teveel met je verliefdheid bezig bent, verplicht jezelf dan om onafgebroken gedurende een bepaalde tijd aan je geliefde te denken. Alleen daaraan en nergens anders. Dan merk je dat na verloop van tijd je vanzelf weer aan andere dingen denkt. En dat was toch de bedoeling?
 4. Communiceer over wat je voelt
  Spreek je uit over je gevoelens, maak ze bespreekbaar. Gebruik hierbij de feedbackregels: vertel wat je ziet of waarneemt, vertel wat het met je doet en geef aan wat je zou willen. Spreek vanuit jezelf en beschuldig de ander niet. Een goede communicatie is essentieel!
 5. Heb geduld
  Gun de ander de tijd om te wennen aan een nieuwe situatie. En om zijn of haar gevoelens van jaloezie te onderzoeken en onderkennen. Laat je partner weten hoe belangrijk hij of zij voor je is. Geef je partner de extra aandacht die hij of zij nodig heeft. Verliefdheid maakt onzeker!
 6. Aanvaard het risico
  Bedenk dat een relatie aangaan, altijd een risico inhoudt. Het risico gekwetst te worden, dat de liefde overgaat of de relatie verandert of beeindigd wordt. De enige manier om dat te vermijden is om single te blijven.

In de pers

 

Op TV als relatiecoach bij Hart en Ziel - 2 februari 2008

Zaterdag 2 februari 2008 gaf ik als relatiecoach een bijdrage aan het televisieprogramma Hart en Ziel van de NCRV. Het thema van de uitzending was 'vertrouwen'. Het programma is gemaakt in samenwerking met Hart en Ziel van de Volkskrant en gaat over het gedrag van mensen. Presentatrice Mieke van der Weij ontvangt een sociaal psycholoog en andere gasten in de studio en gaat met hen in gesprek.

In de uitzending van 2 februari beantwoord ik als coach de vraag of het vertrouwen in liefdesrelaties nog wel te herstellen is, als dit eenmaal is beschadigd. De uitzending kun je hier bekijken. Wil je direct naar mijn antwoord? Na 10 minuten kom ik aan het woord.

 

Interview met Arjan Erkel over de kracht van Ontgijzelen -

Samen met Arjan Erkel geef ik trainingen en workshops over de kracht van ontgijzelen. Hierbij gebruiken wij het Ontgijzelingsmodel dat wij samen ontworpen hebben, aan de hand van de levenslessen van Arjan in zijn gevangenschap. Radio Omroep Brabant interviewde Arjan vorige week. Hier  kun je het radiointerview horen waarin Arjan vertelt over Ontgijzelen.

 

naar boven

Boekentips

 

Over liefde en spel - Overspel en liefde - Caroline van den Kommer

 

Een omkeerboek over trouw en ontrouw in liefdesrelaties. Het boek belicht de achtergronden van trouw en ontrouw, én veertien openhartige interviews, beide kanten van de medaille. Met volop informatie, handreikingen, tips en adviezen, en boeiende ervaringsverhalen. Een aanrader voor wie wel eens worstelt met zijn relatie. Het boek zet je op nieuwe sporen van denken.

 

Het boek kun je hier bestellen

 

 

 

In 'Ik hou van twee mannen - Polyamorie, liefhebben zonder grenzen' beschrijft Ageeth Veenemans hoe zij in haar relatie ruimte heeft gemaakt voor een tweede geliefde. Ook lees je tal van interviews met polyamoreuzen over hun relaties. Met veel achtergrond informatie. Het boek is inmiddels alweer een jaar uit, en Ageeth viert dit op Valentijnsdag op gepaste wijze. Als schrijver van het voorwoord ben ik er natuurlijk bij!

Meer weten? Boek bestellen? Klik hier.

 

naar boven

Website tips

 

www.vreemdgaan.nl - alles rondom vreemdgaan

 

Op deze site vind je allerlei informatie rondom het thema vreemdgaan. Met veel inhoudelijke artikelen. www.vreemdgaan.nl

 

www.polyamory.nl - alles rondom houden van meerdere mensen

Veel mensen zijn in staat om liefde te voelen voor meerdere mensen tegelijk. Onze maatschappij is hier echter niet op ingericht. Sommige mensen willen er desondanks wel graag naar leven en ruimte maken voor meerdere relaties. Deze site biedt veel tips, artikelen en een actueel discussieforum waar je met lotgenoten kunt praten over wat jou bezig houdt. www.polyamory.nl

 

naar boven

 

AGENDA

 

Academie voor Counselling en Coaching - start sept 2008

 

Ik ben als trainer verbonden aan de Academie voor Counselling en Coaching in Eindhoven. De praktijkdagen in 2008 vinden plaats op 10 zaterdagen.

Op 26 januari 2008 start ik met de opleiding 'Counselling en Coaching'. Deze groep zit inmiddels vol.

Op 1 maart 2008 start de opleiding 'Mensgericht Coachen'. Ook deze opleiding zit inmiddels vol.

Een nieuwe cursus Counselling en Coaching start weer in september, op de donderdagen. Collega trainer Hans Hoolmans zal de training Mensgericht Coachen voor zijn rekening nemen, op de zaterdagen.

Hier kun je er meer over de opleidingen lezen. Meer info vind je de site van de Academie.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
kun je je inschrijven.

 

naar boven

 

Polyamorie op Valentijnsdag bij TV EénVandaag - 14 februari

Nieuws en actualiteitenprogramma EénVandaag geeft de eerste serieuze Nederlandse reportage over Polyamorie: de levensfilosofie die erkent dat het mogelijk is om van meerdere mensen te houden.

Er zullen interviews zijn met polyamoreuzen en er worden opnames gemaakt op het Valentijnssymposium dat georganiseerd is door Ageeth Veenemans. Ook ik zal aanwezig zijn, dus wie weet zie je mij ook nog ergens in beeld.

 

Cursus rondom 50 - Ivonne Meeuwsen en Lenneke Derks

Mensen van rond de 50 komen soms in conflict met zichzelf omdat de waarden en normen die zij van huis uit meekregen, hen in het huidige leven in de weg zitten. In deze training van twee weekenden leer je het verleden een nieuwe plek te geven, waardoor je de ruimte krijgt om je eigen normen te bepalen en je eigen koers te varen. Daarmee trek je het knellende pak van vroeger uit en leer je dat je zelf bepaalt wat je aantrekt (en wat bij je past). Je werkt aan de bevrijding van je zelf.

De trainingsweekenden vinden plaats op 8 en 9 maart, en 5/6 april 2008.

Kijk voor meer info op www.rondom50.nl

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690