Februari 2010 - nieuws en inspiratie - Familieband

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen voor wie deze brief interessant is? Doorsturen mag!

Inhoud

 

Familieband

 

Afgelopen weekend vierden we het feest van mijn vader die 80 jaar werd. Het was een dag waarop ik veel familieleden als neven en nichten terugzag die ik soms al tientallen jaren niet meer had gezien. Ik herkende hen allemaal direct in een oogopslag.

 

Het is raar hoe dat gaat met familie en bloedband. Het is een band die er altijd is en die zo vanzelfsprekend en natuurlijk aanvoelt dat je er bijna niet bij stil staat hoe bijzonder dat dit is. In de gezichten van mijn nichtjes zag ik trekken terug van tantes en ooms, waarvan een flink aantal inmiddels al overleden is. Misschien was dat nog wel wat me het meeste raakte.

 

De samenstelling van speciale vieringen van mijn ouders is namelijk de afgelopen jaren flink veranderd. Waren vroeger alle tantes en ooms aanwezig, nu was dat niet meer zo. Hun dochters en zonen hebben hun plaatsen ingenomen. Mijn ouders leven allebei nog, als enigen in beide families.

 

In onze familie kijken we op zo’n feest altijd even terug op het leven tot nu toe, en wat we als gezin en familie samen beleefd hebben en op wat iedereen zo speciaal en uniek maakt. Ik zie mezelf terug in de kinderen van mijn broers en zussen en denk terug aan de feesten toen mijn oma’s 80 jaar werden. Ik realiseer me dat ik inmiddels een hele generatie ben opgeschoven. En dat de geschiedenis zich herhaalt, ook al ziet de wereld er ondertussen anders uit.

 

Familie krijg je, die kies je niet. Vaak zie ik dat het tussen familieleden niet altijd even goed botert. We vinden het moeilijk de ander te accepteren zoals hij of zij is, vooral als men de dingen anders doet dan wijzelf, wanneer waarden en normen verschillen en botsen. Soms ontstaan er ruzies of vetes die niet bijgelegd worden of zijn er dingen die onoverbrugbaar zijn. Desondanks is er altijd die bloedband, die valt niet te ontkennen en is onuitwisbaar.

Op zo’n feestdag realiseer ik me des te meer hoe bijzonder het is dat mijn ouders nog allebei leven. In mijn vriendenkring zie ik steeds vaker ouders wegvallen, vaak veel jonger dan de mijne. Ik ben blij dat mijn ouders nog steeds samen zijn en in redelijke gezondheid verkeren. Dat we samen kunnen genieten van alles wat er is, van het samenzijn met elkaar. Van die familieband. Een dag als dit is voor mij een dag van dankbaarheid.

 

Dankbaarheid voor het leven waar ik van geniet, dankzij mijn ouders. Mijn familie dus.

 

En jij, wat betekent een familieband voor jou?

 

reageer op deze column op mijn weblog hier

 

naar bovend

 

TIPS

 

Tips voor omgaan met familie

 

 1. Geniet nu
  Geniet van je familie en de mensen die je lief zijn. Het is altijd later dan je denkt. Dat betekent dat je er soms tijd voor moet maken. Ook in tijden van druk-druk.
 2. Geniet van wat er is
  Familie krijg je en kies je niet uit zoals bij je vrienden. Dat betekent dat dingen soms niet altijd gaan zoals jij dat zou willen. Geniet van wat er wel is tussen jullie. Leg je focus op de dingen die je samen deelt. Toon interesse in elkaar.
 3. Trek er op uit
  Vind je het lastig om met je familie samen te zijn en ben je snel uitgepraat? Trek er op uit. Boek een stedentrip, een dag naar een dierentuin of naar het strand. Door dingen te doen ben je toch samen en kun je gemakkelijk genieten van wat er wel is.
 4. Organiseer een fotodag
  Vind je het leuk om eens terug te kijken naar wat je zoal gedeeld hebt met elkaar? Organiseer een fotodag. Laat iedereen de fotoboeken en oude schoenendozen vol foto's meenemen. Enjoy!
 5. Moeite met opruimen? zeg het met kunst
  Heb je moeite met opruimen en vind je al die herinneringen aan vroeger veel te leuk? Puilt je zolder uit van dingen die je niet weg kunt gooien? Laat er een kunstwerk van maken. Bijvoorbeeld door deze kunstenares, ze maakt prachtige dingen van herinneringen.
 6. Organiseer een familiereüni
  Wil je je neven en nichten weer eens zien? Benieuwd naar wat er van hen geworden is? Wat de verschillen en overeenkomsten zijn van jullie opvoeding? Organiseer een familiereüni. De onze staat gepland :-)
 7. Je jeugd verwerken? Doe een familieopstelling
  Heb je in je leven vooral last van de invloed van jouw familie en je opvoeding? Doe eens een familieopstelling. Hiermee krijg je op een bijzondere manier inzicht in wat er speelt in jouw familie wat nu nog steeds op jouw leven van invloed is.

  r

naar bovend

Actueel

 

Inhoudsopgave Love Unlimited - een vrije kijk op liefdesrelaties

 

Op 1 april komt het boek 'Love Unlimited - een vrije kijk op liefdesrelaties' op de Nederlandse markt. Het wordt spannend! De uitgever is druk met de opmaak en vormgeven en mijn co-schrijver Stephan Wik werkt hard aan de Engelse versie voor de Engelstalige markt, die op 1 augustus verschijnt.

Ben je nieuwsgierig naar de twaalf verhalen die in Love Unlimted beschreven staan van mensen die kampen met gevoelens van liefde en/of erotiek voor iemand anders dan de eigen partner? Wil je weten welke thema's aan bod komen in de verhalen?

 

Hier kun je de inhoudsopgave lezen.

 

 

naar boven

 

In de media

 

Relaties in beeld - Artikel Tijdschrift voor Coaching

In het Tijdschrift voor Coaching van dec 2009 stond een artikel over het gebruik van het Relatiespel, dat ontwikkeld is door Peter Gerrickens. Hij heeft er een artikel over geschreven waarin ik een bijdrage heb geleverd als coach die het spel vaak gebruikt.

Hier kun je het artikel lezen.

 

 

Jezelf zijn in een relatie - Flow Magazine

In Flow Magazine van dec 2009 stond een artikel over jezelf zijn in een relatie. Ben jij benieuwd of dat kan en hoe? In dit artikel lees je er alles over. Met medewerking van mij en relatiecoach Caroline Franssen.  Lees het artikel

 

 

Op de radio - Interview over Satsang transmission training

Iedere twee weken ben ik te horen in het programmaonderdeel 'bellen bellen met wie' van Omroep Brabant. Maarten Kortlever interviewde me afgelopen week over mijn ervaringen in de satsang transmission training van Alex Vartman. Het interview kun je hier beluisteren.

 

stering is inclusief lunch, drankjes, en het boek 'Ontvoerd' van Arjan Erke

naar bovende

 

AGENDA

 

Liefde, vriendschap of meer? Workshop Valentijnsymposium 13 feb

Tijdens het Valentijnssymposium Grenzeloos Liefhebben dat Ageeth Veenemans op 13 februari 2010 organiseert in Utrecht, geef ik de workshop: Liefde, vriendschap of meer? Ontdek je relatieverbindingen!

Relaties zijn niet allemaal hetzelfde, ook liefdesrelaties niet. Maar wat is liefde eigenlijk? Wat is het voor jou en wat is het voor je partner(s)? Waardoor voel jij je verbonden met je partner(s) en wat is er anders aan de relatie met iemand die je niet je partner noemt? Is dat ook liefde of is het alleen vriendschap? Of is het toch net iets meer dan dat?

Wil je meer weten over de workshop, lees dan deze blog.

Wil je meer weten over het Valentijnssymposium, of je aanmelden, neem dan een kijkje op deze site

 

 

Workshop Omgaan met jaloezie - 13 maart 2010

Jaloezie in je liefdesrelatie kan je leven behoorlijk lastig maken. Jaloers zijn overkomt bijna iedereen wel eens. Het zijn normale menselijke gevoelens die echter erg heftig kunnen zijn. Dat komt omdat er zoveel verschillende gedachten en gevoelens bij elkaar komen, wat zich uit als een grote bal van jaloezie. Als je er teveel last van hebt kan het je leven zelfs gaan bepalen.

Dat kan ook anders. In deze workshop leer je er alles over. Lees meer

 

 

 

Bijscholingsdag: Effectief coachen bij liefdesrelaties - bijscholingsdag 17 april 2010

Ben je hulpverlener en op zoek naar nieuwe handvaten om mensen te coachen op het gebied van liefdesrelaties? Op zaterdag 17 april 2010 organiseer ik een bijscholingsdag 'effectief coachen bij liefdesrelaties' voor coaches, counsellors, therapeuten en begeleiders.

Samen met je collega's ga je op een creatieve manier aan de slag om te ervaren hoe het is om je clienten op een snelle en effectieve manier te begeleiden op het gebied van (liefdes)relaties. Je leert om op een vrijere manier naar relaties te kijken.

Hier lees je meer over de workshop en wat het jou kan bieden.

 

 

Workshop: Effectief communiceren in liefdesrelaties - 24 april 2010

Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom. Maar op een ander moment heeft hij/zij aan een woord genoeg. Communiceren binnen je relatie: op welke manieren doe je dat? Wat zijn onze belemmeringen en waardoor worden ze veroorzaakt? Wat is effectief communiceren en hoe kun je dit leren? Iedereen die last heeft van hinderlijke patronen of op steeds terugkerende conflicten stuit in de relatie, krijgt in deze workshop inzicht hoe het anders kan. Lees meer

 

 

Academie voor Counselling en Coaching - informatieavond 10 juni

September 2010 start ik weer met zowel een nieuwe opleiding Counselling en Coaching als Mensgericht Coachen in Eindhoven. De training Counselling en Coaching vindt plaats op tien donderdagen, de training Mensgericht Coachen op vrijdagen. De praktijkdagen vinden eens per maand plaats.

Hier lees je meer over de opleidingen en hier lees je meer over mij als trainer. Wil je weten wat studenten zeggen over mij? Klik dan hier.

Op donderdagavond 10 juni is er een informatieavond. Hier kun je er meer over lezen.

De trainingsdagen vinden plaats in Zalencentrum de Ambassadeur te Eindhoven, op 10 minuten loopafstand van het station. Meer weten over ACC? Klik hier

Wil je je inschrijven voor deze opleiding?  Schrijf je nu in.

rkshop e workshop.

naar bovend

Weblog van Leonie

 

 

 

Lees mijn weblog hier

 

Klik hier voor actuele agenda zaken

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief of van mijn weblog overnemen? Dat kan. Graag wel met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Register Counsellor bij ABvC. Praktijk in Den Bosch en
Den Haag. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690