Februari 2009  -   De balans van geven en nemen

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen voor wie deze brief interessant is? Doorsturen mag!

Inhoud

 • Boekentip
  De balans van mijn leven - Laya Luft
 • AGENDA
  De Ontgijzeling voor NOBCO coaches - 10 februari 2009
  Informatieavond Mensgericht Coachen - 17 februari 2009
  Start opleiding Mensgericht Coachen - 21 maart 2009
  Tweedaagse training Communicatie binnen relaties - 9 en 10 april 2009
  Workshop De Ontgijzeling - 15 mei 2009
 • Weblog van Leonie
  Hulp vragen is stoer
  Afscheid en ruimte

De balans van geven en nemen

 

De afgelopen week had ik er last van. Het is-dit-alles-gevoel. Je kent het wel. Je doet je ding, je werk, je loopt de actiepunten uit je agenda langs. Je eet, slaapt, sport en kletst met vriend(inn)en. En ondanks dat alles op de rit is, heb je dat gevoel: Is Dit Alles? Een vaag gevoel van somberte, onbehagen. Voor mij de reden om mezelf serieus af te vragen: Wat is er nu niet goed?

Een terugblik. De afgelopen maanden waren hectisch en druk. Eind vorig jaar werd ik drie keer overvallen door griep, verkoudheid en luchtweginfectie. Mijn energieniveau was op een erg laag peil. En dat voor iemand die van haar werk haar hobby heeft gemaakt. Als je leeft vanuit passie, geeft het energie en kost het geen energie. Dat klopt en dat ervaar ik dagelijks. En daar zit nu ook mijn valkuil heb ik ontdekt.

Ik vind mijn werk zo leuk, dat ik veel meer doe dan eigenlijk gezond voor me is. Ik maak te lange dagen. De weken na mijn schrijfretraite en oud en nieuw was het erg druk met coaching. Soms vier dagen per week fulltime coachen. En toen kwam ik er achter dat coachen en trainen niet alleen leuk, maar ook hard werken is. Het is geconcentreerd zijn, je inzoomen op de ander, de juiste verbanden leggen, vragen stellen, informatie verwerken. En ook dat kost energie. Zelfs als je het leuk vindt.

Een vriendin confronteerde me met mijn Oud- & Nieuw kaart. Nee he, niet weer Verander je Wereld. Mag je ook een keer gewoon Leonie zijn? Mijn werk als coach en ik als Leonie: het loopt door elkaar heen en is niet altijd te scheiden. Maar ook daar heb ik zelf invloed op. En daar kan ik meer aan doen.

Gisteren, toen ik in alle rust naar de verjaardag van mijn vader in Limburg reed en alles overdacht kwam ik tot de conclusie: mijn balans van geven en nemen kan beter. Wat zijn, naast mijn werk en het wandelen in de natuur, mijn energiebronnen? Waar haal ik energie uit? Muziek en dans. Vroeger danste ik wekelijks en met veel plezier. De laatste jaren heb ik dat in de ijskast gezet. Geen tijd. Verander je Wereld was het belangrijkste. Daar moest alles voor wijken. Zelfs het dansen.

Vandaag heb ik besloten om er weer tijd voor te maken. Want die keuze maak ik zelf!

Volgende week ga ik kijken naar een les in Jazz dansen. Het lijkt me hardstikke leuk. Eens even onder andere mensen zijn, en lekker bewegen op swingende muziek. Die gedachte geeft nu al ruimte en energie.

 

En jij, hoe is het met  jouw balans gesteld? Van welke dingen krijg jij energie? 

 

reageer op deze column op mijn weblog

 

TIPS

 

TIPS OM IN BALANS TE BLIJVEN

 1. Onderzoek je energievreters en energiegevers
  Maak eens een lijstje van al je energievreters en energiegevers. Heb je het gevoel teveel te geven? Streep dan een van je vreters van je lijstje en ga iets doen waar je energie van krijgt!
 2. Maak bewuste keuzes en leer nee zeggen
  Kies bewust. Maak zorgvuldig je afwegingen bij de dingen die je doet. Vraag jezelf regelmatig af: Wil ik dit nu echt? Wat zijn de gevolgen voor mij? Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Bedenk dat nee zeggen mag! Je hoeft niet alles te doen wat mensen je vragen. Een vraag is een vraag, geen eis.
 3. Durf te ontvangen
  Veel mensen vinden het moeilijk om te ontvangen. Of het nu gaat om complimentjes, cadeautjes of hulp. Sta jezelf toe te ontvangen. Excuseer je niet en maak jezelf niet kleiner door te zeggen: 'dat had je niet hoeven doen.' Je bent het waard. En dat vond de ander ook. Toch?
 4. Verwen jezelf regelmatig
  Neem tijd voor jezelf. Laat je masseren, of ga naar de schoonheidsspecialist. Ga lekker in bad met een boekje, kopje thee en kaarsje. Trek de stekker van de telefoon eruit. Even aandacht voor jezelf.
 5. Onderzoek of je kunt delegeren
  Kijk of wat je te doen hebt echt bij jou hoort, of dat je het kunt delegeren. Ook al betekent dit dat het niet altijd precies op jouw manier gaat. Laat die gedachte los.
 6. Onderzoek je relatie
  Is het geven en nemen in je relatie nog in balans? Haal je er meer uit dan je krijgt? Of zit je steeds bij te komen van de ruzies die jullie hebben? Als meer van 50% van de tijd met je partner negatief is, wordt het wellicht tijd om conclusies te trekken. Zoek hulp als je er niet in je eentje uitkomt.
 7. Onderzoek je inspiratiebronnen
  Weet je niet meer waar je nog inspiratie uit kunt halen? Kijk eens terug naar je kindertijd. Wat vond je toen leuk om te doen? Misschien zong je in een kinderkoor of had je verkleedpartijen. Dan is zingen in een projectkoor of toneel misschien iets voor je.
 8. Sport regelmatig
  Door regelmatig te sporten, met name duursporten, bedien je jezelf van een dosis endorfinen. Deze zorgen ervoor dat je je lekker gaat voelen. Gratis en voor niets. Als je dit nog combineert met de natuur, heb je dubbel voordeel want dan krijg je nog extra zuurstof en rust. Gewoon doen dus.
 9. Uit je emoties en zeg wat je dwars zit
  Veel mensen vinden het moeilijk om hun emoties te uiten. Ze slikken ze liever in en houden de frustratie, boosheid en teleurstelling voor zichzelf. Niet doen. Laat de ander zien wat je dwars zit. Opgekropte emoties kosten heel veel energie. Hou de feedbackregels in de gaten, dat maakt het gemakkelijker.
 10. Leer te accepteren
  Acceptatie is een levenskunst die je veel energie kan opleveren. Veel energie gaat immers naar het verzet tegen dingen die je moeilijk vindt om te accepteren. Denk aan je baas, je werk, je partner, en zaken die soms tegenzitten. Iedereen is verschillend en niemand is perfect. Nare dingen horen bij het leven. Als je dat kunt accepteren, houd je veel energie over. Voor jezelf bijvoorbeeld.
 11. Laat de verantwoordelijkheid waar hij hoort
  Ben je ook iemand die zich overal en voor iedereen verantwoordelijk voelt en daardoor onvoldoende aan zichzelf toekomt? Laat de verantwoordelijkheid waar hij hoort: bij de ander. En neem de verantwoordelijkheid voor jezelf. Je bent belangrijk genoeg.

naar bovendere workshop.

Boekentip

 

De balans van mijn leven - Laya Luft

 

Met Geven en nemen schreef de Braziliaanse schrijfster Lya Luft een eerlijk en veelbetekenend boek over leven, familie, ouder worden, veranderen en het uiteindelijk aanvaarden van de ups en downs in een leven.

Geven en nemen heeft in Brazilie inmiddels Paulo Coelho overtroffen met meer dan een half miljoen verkochte exemplaren. Het is een boek om te lezen en te herlezen, om cadeau te geven en cadeau te krijgen. Het is een boek vol wijsheid, geschreven met oprechtheid, in een heldere en frisse taal.

Hier kun je het boek bestellen.

naar bovendere workshop.

 

AGENDA

 

De Ontgijzeling voor NOBCO coaches - 10 februari 2009

Op dinsdagavond 10 februari kunnen NOBCO coaches zich laten inspireren door het Ontgijzelingsmodel ©, een coachings- en trainingsmodel dat Arjan Erkel en ik hebben ontwikkeld naar aanleiding van de levenslessen van Arjan’s gevangenschap. De indringende ervaring van Arjan, die hij persoonlijk vertelt, confronteert je onherroepelijk met je eigen houding en gedrag in lastige situaties. Wil je kennismaken met het Ontgijzelingsmodel?

Lees meer over de NOBCO-avond in de nieuwsbrief van de NOBCO.   De lezing vindt plaats in AC restaurant de Meern (A12).

naar boven

 

Informatieavond Mensgericht Coachen 17 februari 2009

Heb je de Open Dag van de Academie voor Counselling en Coaching in Eindhoven gemist? Hier kun je de presentatie downloaden (PDF).

Wil je graag vooraf kennismaken met mij als trainer? Dat kan op de informatieavond op dinsdag 17 februari 's-avonds om 20:00u bij mij thuis in 's-Hertogenbosch. Je kunt een kijkje nemen in de studieboeken en er is gelegenheid tot het stellen van vragen.  En je kunt een praatje maken met toekomstige medestudenten. Vooraf aanmelden verplicht, er is nog één plaatsje vrij.

Interesse? Laat het me weten.

 

Start opleiding Mensgericht Coachen - 21 maart 2009

 

Wil je je loopbaan een nieuwe impuls geven? Wil je mensen beter kunnen begeleiden en heb je interesse in persoonlijke groei? Dan is Mensgericht Coachen iets voor jou! De praktijkdagen van deze parttime opleiding vinden plaats op 10 zaterdagen in Eindhoven en starten op 21 maart. Een mooier begin van de lente kun je je niet wensen!

Feedback van studenten ACC

Ondertussen heb ik een reeks van referenties gekregen van studenten die de praktijkopleiding reeds hebben afgesloten. Nieuwsgierig wat studenten over mij schrijven? Hier lees je er alles over.

Nieuwsgierig geworden naar de opleiding? Hier kun je er meer over lezen.

Meer info vind je op de site van de Academie.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
vind je meer info en kun je je aanmelden.

 

naar boven

 

Tweedaagse training Communicatie binnen Relaties -

9 en 10 april 2009

Op veler verzoek is de workshop 'Communicatie binnen relaties' uitgebreid tot 2 dagen. Deze vindt plaats in 's-Hertogenbosch op donderdag en vrijdag 9 en 10 april.

 • Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom
 • Jullie belanden steeds weer in hetzelfde negatieve patroon en het lukt niet om er samen uit te komen
 • Je weet dat je soms ineffectief gedrag vertoont, maar ja...
 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je relatie, maar hoe?

Herkenbaar? Wil je ook beter communiceren met je partner en meer uit je relatie halen?

Lees hier  meer over de workshop en aanmelden.

NB: Er is een vroegboekkorting voor wie zich aanmeldt voor 15 februari 2009!

ere workshop.

naar bovendere workshop.

 

Workshop De Ontgijzeling - Vrijdag 15 mei 2009

 

 • Kamp jij met tegenslagen in je leven?
 • Zit jij vast in een patroon waaruit je nauwelijks kunt ontsnappen?
 • Heb jij het gevoel dat je geen keus hebt in jouw situatie?

Aan de hand van het Ontgijzelingsmodel© dat Leonie met Arjan Erkel ontwikkelde, dagen we je uit om je vrijheid van denken en handelen te vergroten. We vertalen de levenslessen van Arjan's ontvoering naar de praktijksituatie van de deelnemers. Zodat ook jij kunt bereiken wat je echt wilt.

Hier kun je meer lezen over de workshop. Hier kun je reacties lezen van mensen die de training hebben gevolgd. Je kunt je aanmelden door een email te sturen naar info@deontgijzeling.nl

nvestering is inclusief lunch, drankjes, en het boek 'Ontvoerd' van Arjan Erke

naar bovendere workshop.

Weblog van Leonie

 

Hulp vragen is stoer!

Het ziet er best leuk uit: hulp vragen is stoer. En dat vind ik eigenlijk ook. In tegenstelling tot mensen die denken dat hulp vragen een teken is van zwakte. Desalniettemin vind ik het niet altijd even gemakkelijk. Ik ben immers een sterke en lees meer

 

Afscheid en ruimte

Afgelopen week stond voor mij in het teken van afscheid nemen. Afscheid van twee groepen aankomend coaches en counsellors, die niveau 1 van de Academie voor Counselling en Coaching afrondden en waarbij ik de praktijkdagen begeleid heb. Het waren lees meer

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief of van mijn weblog overnemen? Dat kan. Graag wel met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Register Counsellor bij ABvC.
Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690