December 2008 - Nieuws en Inspiratie - Dilemma's

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen voor wie deze brief interessant is? Doorsturen mag!

Inhoud

 • Boekentips
  Omgaan met dilemma's - Rob Hogewoning en Maria Noordman
 • website tips
  Een dilemma? Hier vind je online een simpel antwoord
  Onderzoek je behoeften met het Spel van Verlangens
 • AGENDA
  Open dag Academie voor Counselling en Coaching - 14 december
  Tweedaagse training Communicatie binnen relaties - 9 en 10 april 2009
  Workshop De Ontgijzeling - 15 mei 2009
 • Weblog van Leonie
  Samenwerken en creëren
  Overgave en beleggen in geluk
  De feestdagen... feest of ellende?

 

Dilemma's

 

Soms sta je voor keuzes die onmogelijk lijken. Onoplosbare dilemma’s. Omdat er aan elke keuze negatieve aspecten zitten die je helemaal niet wilt. Verzet, weerstand of vluchten is vaak een logische reactie. Onlangs ook bij mij.

Ik geef trainingen aan de Academie voor Counselling en Coaching, waarbij studenten leren in de praktijk te coachen. Naast de praktijkdagen komen studenten in groepjes bij elkaar om te oefenen. In een van de studiegroepjes was er een conflict ontstaan. ‘Maak zaken bespreekbaar’, is mijn motto. Dus gebruikte ik de middagpauze van de praktijkdag om mijn studenten hierbij te begeleiden. Aangezien ik telefonisch al individueel met hen gesproken had, verwachtte ik dat dit moest kunnen.

Dat had ik niet helemaal goed ingeschat. Tegen het eind van de pauze kwam het werkelijke pijnpunt pas echt naar boven. Met alle emoties. Op dat moment ervoer ik een dilemma: wat doe ik? Ga ik door? Of kies ik voor de training van de groep? Ik gaf voorrang aan de emoties en gaf de andere studenten een extra lange middagpauze.

Die waren daar duidelijk niet blij mee. En terecht. Zij wilden zoals altijd het maximale uit de praktijkdag halen en dat lukte nu niet. Toen zij mij hierop feedback gaven, dankte ik hen hiervoor. Maar van binnen voelde ik duidelijk weerstand. Ik besprak het kort met mijn co-trainer. Een duidelijk dilemma probleem. Ik wil als trainer niemand teleurstellen en iedereen geven waar ze recht op hebben. Maar ik wilde de studenten in het conflict ook niet in de steek laten.

Ik dacht even terug aan een situatie uit het verleden, waarbij ik twee afspraken tegelijk had gemaakt en dus iemand teleur moest stellen. Ik had er de hele dag een schuldgevoel over en voelde me vreselijk rot. Toen ik aan het eind van de dag een meditatie oefening deed, waarbij ik terugkeek op dat dilemmamoment, zag ik iemand die zich het liefst in tweeën had gesplitst. Nu kunnen mensen veel, maar dat niet. Ik realiseerde me dat er maar één ding op zat: accepteren.

Soms moet je accepteren dat je met de keuzes die je maakt, jezelf of anderen teleurstelt. Het hoort erbij. Soms is het kiezen uit twee kwaden. Zoals op deze trainingsdag. Op het moment dat ik werkelijk kon accepteren dat dit zo was, kon ik het ook loslaten en mijn energie weer aanwenden voor de dingen die om aandacht vroegen. Zoals de rest van het middagprogramma.

In mijn praktijk zie ik mensen soms worstelen met grote levensdilemma’s. Zeker binnen relaties wordt het doorbreken van die dilemma's vaak ervaren als een onmogelijke opgave. De enige manier om er uit te komen, is door het dilemma in al zijn aspecten in kaart te brengen en de negatieve kanten van een keuze te accepteren. Vaak is dat de acceptatie van angst, pijn en verdriet. Het aangaan van negatieve emoties, deze te onderzoeken, herkennen en erkennen is een klus waar we het liefst niet aanwillen, maar die wel verlichting brengt. Op het moment dat een gevoel er mag zijn, wordt het lichter.

Daarbij helpt het ook om de onderliggende behoeften van je negatieve emoties in kaart te brengen. En te onderzoeken hoe deze behoeften op een andere manier bevredigd kunnen worden. Door jezelf, of door een ander. Zo merkte ik dat onder mijn schuldgevoel, mijn behoefte aan waardering en acceptatie ligt. Door mezelf te waarderen voor de moeite die ik deed, en te accepteren dat ik een mens ben die niet alles perfect kan doen, loste mijn schuldgevoel als het ware vanzelf op.

En jij, hoe ga jij om met dilemma's? Vlucht je ervan weg, of durf je de pijn aan te gaan?

reageer op deze column op mijn weblog

 

TIPS

 

TIPS BIJ DILEMMA'S

 1. Neem de tijd
  Bij moeilijke levensdilemma's is het zaak niet te overhaast een keuze te maken, en zeker niet als deze gebaseerd zijn op heftige emoties. Neem de tijd of stel je keuze een paar maanden uit zodat je alle kans hebt om zaken goed op een rijtje te krijgen.
 2. Zet alle voors en tegens van een keuze op een rijtje
  Vaak ben je geneigd met je dilemma in je hoofd te blijven zitten en blijven je gedachten malen. Dan kan het helpen om al je gedachten gestructureerd op papier te zetten. Op die manier krijg je vaak een beter zicht op zaken.
 3. Onderzoek de belangen
  Wat zijn jouw belangen in deze situatie? Wat zijn de belangen van de anderen die betrokken zijn? Hoe is de verhouding? Welke keuze levert het meeste welzijn op voor alle betrokkenen?
 4. Luister naar je hart
  Past de oplossing die jij kiest echt bij jou? Voel je je er goed bij? Herken je jezelf hierin?
 5. Onderzoek je waarden en normen
  Vaak zijn het je waarden en normen die je vasthouden in een situatie. Onderzoek bij jezelf waar deze waarden en normen vandaan komen. Zijn ze van jou of van je opvoeding? En wat is de reden dat deze zo belangrijk voor je zijn dat je er perse aan vast wilt houden?
 6. Zoek steun bij anderen die in dezelfde situatie zaten
  Kijk of je mensen kent die in dezelfde situatie zitten als jij nu, en op welke manier zij het opgelost hebben. Ken je mensen die voor jou als voorbeeldfunctie dienen? Wat hebben zij gedaan of wat zouden zij doen in jouw situatie?
 7. Vergelijk jezelf met je ideale zelf
  Wat zou iemand doen in jouw situatie die alle facetten van je keuze aan kan? Iemand die helemaal in balans is en zich krachtig voelt. Hoe zou hij of zij reageren in jouw situatie?
 8. Kijk naar de toekomst
  Wat betekent je keuze voor de toekomst? Levert je keuze nieuwe problemen op of ook nieuwe kansen? Hoe ziet je leven er uit als je een jaar verder bent, na je keuze?
 9. Onderzoek je angsten
  Waar ben je allemaal bang voor? Wat zijn je angsten? Ontrafel het grote gevoel van weerstand dat je voelt bij een keuze en schrijf ze op.
 10. Erken de realiteit en laat de pijn toe
  Vaak is de angst voor de pijn die een keuze met zich meebrengt groter dan de pijn zelf. Je verzetten tegen alle negatieve emoties kost veel energie en het gevoel wordt alleen maar groter. Je gevoelens mogen er zijn en je pijn mag er zijn. Durf het aan te gaan. Volgens de boeddhisten ontstaat er pas verlichting als mensen de realiteit van het lijden onder ogen durven zien.
 11. Onderzoek je behoeften
  Onder iedere angst of negatief gevoel ligt een positieve behoefte verscholen, zoals de behoefte aan erkenning, acceptatie, bevestiging of expressie. Als je weet wat je behoeften zijn, kun je andere manieren zoeken om je behoeften te bevredigen. Door jezelf of door een ander.
 12. Accepteer de negatieve gevolgen van een keuze en ga er voor
  Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, accepteer de negatieve gevolgen en probeer er het beste van te maken. Richt je aandacht op de positieve zaken van een keuze en kijk op welke manier je de situatie kunt verbeteren.

naar bovendere workshop.

Boekentip

 

Omgaan met dilemma's - Rob Hoogewoning en Maria Noordman

Dit boek voor coaches biedt een overzichtelijke methode om (hardnekkige) dilemma's bij hun cliënten te kunnen diagnosticeren en aan te pakken. De schrijvers zien een dilemma als twee polariteiten waarbij je in verschillende situaties telkens weer een keuzemogelijkheid hebt. Dus niet of-of maar en-en.

Het boek is kort van stof en theoretisch beschreven met een aantal praktijkvoorbeelden. Die hadden van mij wat uitgebreider gemogen. Het boek biedt desalniettemin een duidelijke werkwijze voorl de begeleiding van dilemma's. Wellicht ook interessant voor mensen die zelf in een dilemma zitten.

Hier kun je het boek bestellen.

 

naar boven

Website en spellen tips

 

Dilemma? Trek een ja-maar kaartje voor je antwoord

Zit je in een dilemma en weet je niet wat te doen? Trek een ja-maar kaartje online, en je weet meteen je antwoord. Welk gevoel krijg je bij het antwoord dat je trekt? Is het juist, of juist helemaal niet? Nu heb jij je antwoord.

Trek hier online een ja-maar kaartje

 

 

Onderzoek je behoeften met het Spel van Verlangens

Als je inzicht wilt krijgen in je behoeften en de manier waarop je reageert als er niet aan voldaan wordt, kan je aan de slag met het Spel van Verlangen. Dit nieuwe spel van Peter Gerrickens en Marijke Versteege is tevens een fantastisch hulpmiddel voor coaches die clienten begeleiden.

Kijk voor meer informatie en een voordeelactie tot half januari mbt de nieuwste spellen van Gerrickens op

zijn website.

naar boven

AGENDA

 

Academie voor Counselling en Coaching - open dag 14 december

 

Heb je belangstelling om te leren coachen? De opleiding Mensgericht Coachen niveau 1 start op zaterdag 21 maart 2009 in Eindhoven. Een mooier begin van de lente kun je je niet wensen!

Op zondag 14 december 2008 van 10:00-13:00u is er weer een open dag in Eindhoven. Zowel de opleiding Mensgericht Coachen als de opleiding Counselling en Coaching komen aan bod. Je maakt kennis met de ACC trainers in Eindhoven, en kunt een kijkje nemen in de studieboeken. We leggen de verschillen uit tussen beide opleidingen en geven uitleg over de vervolgniveaus. Je spreekt studenten die de opleiding nu volgen en er is ruimte en tijd voor vragen.

Graag op tijd aanwezig zijn ivm vast programma.

Locatie open dag
Holistisch Centrum Eindhoven - Routebeschrijving
Bisschop Bekkerslaan 10B
5628 RA  Eindhoven

Hier kun je meer over de opleidingen lezen.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
kun je je aanmelden voor de opleidingen.

naar boven

 

Tweedaagse training Communicatie binnen Relaties -

9 en 10 april 2009

Op veler verzoek is de workshop 'Communicatie binnen relaties' uitgebreid tot 2 dagen. Deze vindt plaats in 's-Hertogenbosch op donderdag en vrijdag 9 en 10 april.

 • Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom
 • Jullie belanden steeds weer in hetzelfde negatieve patroon en het lukt niet om er samen uit te komen
 • Je weet dat je soms ineffectief gedrag vertoont, maar ja...
 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je relatie, maar hoe?

Herkenbaar? Wil je ook beter communiceren met je partner en meer uit je relatie halen?

Hier kun je meer lezen over de workshop en je aanmelden. Er is een vroegboekkorting voor wie zich aanmeldt voor 15 februari 2009.

 

Workshop De Ontgijzeling - Vrijdag 15 mei 2009

 

 • Kamp jij met tegenslagen in je leven?
 • Zit jij vast in een patroon waaruit je nauwelijks kunt ontsnappen?
 • Heb jij het gevoel dat je geen keus hebt in jouw situatie?

Aan de hand van het Ontgijzelingsmodel© dat Leonie met Arjan Erkel ontwikkelde, dagen we je uit om je vrijheid van denken en handelen te vergroten. We vertalen de levenslessen van Arjan's ontvoering naar de praktijksituatie van de deelnemers. Zodat ook jij kunt bereiken wat je echt wilt.

Hier kun je meer lezen over de workshop en je aanmelden.

Hier kun je reacties lezen van deelnemers over De Ontgijzelingnvestering is inclusief lunch, drankjes, en het boek 'Ontvoerd' van Arjan Erke

Weblog van Leonie

 

Samenwerken en creëren

Gisteren zaten mijn schrijversmaatje Stephan Wik en ik bij elkaar om over ons boek te sparren. Het is ontzettend leuk om zo samen te werken aan iets waar je allebei in gelooft. De manier waarop lees meer

 

Overgave en beleggen in geluk

Sinds kort ben ik een van de mensen die regelmatig gebeld wordt in het dagelijkse radioprogramma van Omroep Brabant, bellen-bellen-met-wie? Als relatiecoach mag ik mijn mening geven over   lees meer

De feestdagen... feest of ellende?

De feestdagen komen er weer aan. Sinterklaas, kerst, oud en nieuw. Alles in het licht van gezellig samenzijn, cadeautjes, het verorberen van gezamenlijke grootse maaltijden in een sfeervolle verlichting, overgoten met een saus van vreugde, gezelligheid en genieten. Toch? Of toch niet? Lees meer

 

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief of van mijn weblog overnemen? Dat kan. Graag wel met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Register Counsellor bij ABvC.
Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690