Oktober 2007 - Nieuws en Inspiratie - Miscommunicatie

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

Radio interview 'leer nee zeggen'

Artikel polyamorie AM Magazine

Artikel biseksualiteit VIVA
TV programma open relaties en polyamorie

 • Boekentips
  Samir - Arjan Erkel
  Geweldloze communicatie - Marshall B. Rosenberg.
 • Website tip: gedachtenkracht voor kankerpatiënten

 

Miscommunicatie

Afgelopen week was ik met mijn lief in het ziekenhuis. Hij moest een onderzoek ondergaan naar een vlekje dat drie maanden geleden werd ontdekt. Spannende tijden dus. Zeker omdat zijn broer onlangs was geopereerd aan kanker. Om mijn vriend te steunen, ging ik met hem mee.

 

Zelf heb ik jarenlang als laborant gewerkt in een ziekenhuis, voor mij dus een enigszins vertrouwde omgeving. Nu was ik er in de rol van ongeruste partner, en keek met heel andere ogen naar het geheel. Daarnaast ben ik ook buitengewoon geïnteresseerd in communicatie en de interactie tussen mensen, iets wat onlosmakelijk is verbonden met mijn vak als coach en trainer.

 

Mijn lief lag in een ongemakkelijke houding onder steriele doeken te wachten op de dokter die het onderzoek zou uitvoeren. Mijn vriend zat nog met een vraag die hij graag voor het onderzoek beantwoord wilde zien, toen de dokter binnenkwam. Hij gaf ons een hand met ‘dag mevrouw, dag meneer’. Mijn lief antwoordde ook met ‘dag meneer’ (en dacht daarbij: ‘als jij mijn naam niet noemt, noem ik je geen dokter’).  De arts wilde meteen van start gaan, maar mijn vriend hield hem tegen. ‘Hoe weet u nu of dat vlekje van toen groter of kleiner is geworden als u er geen foto van hebt kunnen maken?’ De dokter antwoordde dat hij even in de gegevens ging kijken en liep weg (en ik dacht als laborant: ‘die heeft de status dus nog niet gelezen’)

 

Toen hij terugkwam, begon hij over de gespannen houding van mijn vriend, en stelde hem voor om eerst het onderzoek te doen waarna hij al zijn vragen zou beantwoorden. Mijn vriend hield hem echter tegen: hij wilde graag vooraf het antwoord op die ene vraag. De dokter was duidelijk geïrriteerd, en stak een verhaal af over zijn jarenlange ervaring als specialist met dit onderzoek. De taak van de patiënt was om vertrouwen in hem te hebben. Waarbij hij opmerkte dat als mijn vriend dat niet kon, hij vrij was om een ander ziekenhuis te zoeken. ‘Oeps, miscommunicatie’, dacht ik als coach.

 

De arts voelde zich duidelijk aangetast in zijn autoriteit. Ik voelde zijn onderhuidse irritatie. Als laborant kon ik me iets voorstellen bij zijn reactie: voor hem was dit immers een ordinaire routineklus die hij jaar in jaar uit deed. Maar voor mijn vriend als patiënt was dit alles helemaal nieuw. En hij maakte zich grote zorgen. Hij snapte niets van de reactie van de arts en voelde zich er doodongelukkig onder.

 

De miscommunicatie ontstond doordat de arts niet in staat was de onderliggende behoefte van de vraag van mijn lief te zien: de behoefte om gerustgesteld te worden door een serieus antwoord op een vraag die hem al maanden bezig hield. Gelukkig gaf de arts na zijn preek ook nog antwoord op de vraag van mijn vriend. Hij had ondertussen wel door dat deze erg zenuwachtig was, en slaagde erin hem te laten ontspannen waardoor het onderzoek meeviel. Na afloop legde hij ons op zijn kantoor alles uitgebreid uit.

 

De miscommunicatie had in mijn ogen heel gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Een van de vuistregels van communicatie is om je te verplaatsen in de gedachtenwereld van de ander. Pas door de ander werkelijk te willen begrijpen, kun je echt contact maken. Bij de arts lukte dat jammer genoeg niet meteen.

 

En het vlekje? Dat is gelukkig verdwenen.

 

 

En jij? Ben jij in staat je te verplaatsen in de ander en zijn behoeften te zien?

 

TIPS

 

COMMUNICATIE TIPS

 1. Goed luisteren is een van de basisvaardigheden van goed communiceren. Dat betekent: niet in gedachten al met een antwoord bezig zijn, of per se je eigen zin door willen drijven.
 2. Om begrepen te willen worden, moet je in staat zijn om de ander te begrijpen. Probeer je dus eerst te verplaatsen in de ander: waar ligt diens behoefte? Wat heeft hij of zij nodig?
 3. Laat de ander merken dat je begrijpt wat hij of zij bedoelt. Dit kun je doen door knikken, hummen en iemand aan te kijken.
 4. Geef de ander al je aandacht als deze je iets vertelt. Ook non-verbaal. Dus niet ondertussen doorgaan met datgene waar je mee bezig was, zoals tv kijken of met je PC.
 5. Geef een korte samenvatting van wat de ander je vertelt. Je laat de ander merken wat voor jou de essentie is van het verhaal. Je kunt hiermee ook controleren of je het goed begrepen hebt.
 6. Wees duidelijk in wat je bedoelt. Onderzoek je behoefte en geef deze aan. Laat de ander er niet naar raden.

naar boven

 

Verander je Wereld acties

 

Actie 1) Oktober borstkankermaand - Pink Ribbon

Stichting Pink Ribbon is een organisatie, die aandacht vraagt voor borstkanker. Het doel is het aantal gevallen van borstkanker te verminderen, vroege diagnose te bevorderen en de zorg voor patiënten en hun omgeving te verbeteren.

Steun Pink Ribbon en hun strijd tegen borstkanker, door bijvoorbeeld de 188 pagina dikke glossy te kopen. Deze is geheel belangenloos gemaakt en ligt vanaf 26 september in de winkel. De opbrengst gaat voor 100 procent naar Pink Ribbon. Je kunt ook vriendin worden van Pink Ribbon. Hier lees je er alles over.

 

Actie 2) Polyamoreuzen gezocht voor TV programma 'Way of Life'

Elisabeth Voogt van Noordkaap TV-productions heeft mij gevraagd mee te werken aan een tv-uitzending van het programma 'Way of Life' van RTL 5 over polyamorie, de levensfilosofie die erkent dat het mogelijk is om van meerdere mensen te houden. Hoera, het eerste echt inhoudelijk programma over polyamorie!

Elisabeth is nog op zoek naar mensen die polyamoreus leven en hierover op televisie willen vertellen. Wat betekent poly zijn en leven voor jou en je partner? Wat zijn de voor- en nadelen? Waar loop je tegenaan? Wat levert het je op? Wil je meehelpen het taboe op polyamorie te doorbreken? Bel mij voor meer informatie op 073-6420725 of rechtstreeks met Elisabeth: 0521-516097 Je kunt haar ook mailen

 

naar boven

In de pers

 

Radio interview - Leer nee zeggen

Op woensdag 19 september gaf ik weer een lezing over het thema 'De kunst van het NEE zeggen', in de bibliotheek van Etten-Leur. Meer dan 20 personen leverden hun actieve bijdrage aan een plezierige en interactieve lezing met veel discussie momenten.

Martin Volder van Omroep Brabant, die een optimistisch middagprogramma met positief nieuws heeft, interviewde me vooraf aan de lezing en ontfutselde me in korte tijd heel wat informatie en een aantal tips. Beluister het interview.

Nee zeggen blijft een terugkerend thema in mijn leven en in mijn werk. Onlangs sloot ik vier workshops af voor de Robbert Coppes Stichting, een klus die ik met veel plezier heb gedaan.

Hier lees je de reactie van de organisatie.

Ook interesse in een lezing of workshop op jouw werk? Laat het me gerust weten!

 

Artikel biseksualiteit - VIVA

In Viva 42 staat een artikel over biseksualiteit. Biseksualiteit lijkt de laatste tijd namelijk steeds meer een hype te zijn: steeds meer vrouwen komen er voor uit dat ze bi zijn. Maar is dat ook echt zo? Journaliste Sanne Groot Koerkamp beschrijft haar ervaringen in de VIVA. Ik geef als bi en coach mijn visie.

Het LNBi heeft samen met het COC de test 'hoe bi ben jij' gehouden. Bijna 50.000 mensen vulden de test in. Nieuwsgierig? Lees er alles over in de VIVA. Nog tot 20 oktober in de winkels.

 

 

Artikel Polyamorie AM Magazine

Ik ben geinterviewd door AM magazine, een tijdschrift dat zich richt op hoger opgeleide vrouwen. In het artikel over polyamorie geef ik mijn visie als coach en ervaringsdeskundige. Een aantal sterke polyamoreuze vrouwen completeren het verhaal. Een prachtig artikel waar ik erg blij mee ben! Het blad ligt vanaf 12 oktober in de winkels.

 

 

Op TV: Open relaties en Polyamorie - Omroep Brabant - 27 oktober

Op zaterdag 27 oktober lever ik een bijdrage aan het programma Olifantendoders van Omroep Brabant. In het programma gaan cabaretier Leon van der Zanden en regisseur Merlijn Passier op zoek naar vooroordelen. Ze stellen de vragen die anderen niet snel durven te stellen. Ze rammelen aan vooroordelen en maken taboes bespreekbaar. Heel wat thema's zijn inmiddels de revue gepasseerd, zoals bijvoorbeeld automutilatie of eetstoornissen.

27 Oktober staat Olifantendoders in het teken van open relaties en Polyamorie. Leon en Merlijn bezoeken ondermeer een swingersclub. Ik kom aan het woord als coach en ervaringsdeskundige, vertel over mijn praktijk en geef mijn visie op open relaties en polyamorie. Ook andere ervaringsdeskundigen worden geinterviewd, zoals drie mensen uit Roosendaal die gedrieën een liefdesrelatie hebben en met elkaar samenwonen.  Mari Kapteijns van relatiebureau DCPartner geeft zijn visie op vreemdgaan en aanvullende relaties.

Voor mijn eerdere TV-optredens kun je een kijkje nemen in het archief.

Het programma is te zien op 27 oktober, om 19:00u en duurt 25 minuten en wordt tot zondagmiddag 15:30u herhaald (datum onder voorbehoud). Daarna kun je de uitzending zien op internet.

 

naar boven

Boekentips

 

1) Samir - Arjan Erkel

4 Oktober was ik bij de boekpresentatie van mijn zakenpartner Arjan Erkel, met wie ik workshops en trainingen verzorg waarbij zijn levenslessen over zijn ontvoering centraal staan.

Arjan schreef eerder een boek over zijn gevangenschap: 'Ontvoerd'. Zich inleven in de belevingswereld van anderen, in dit geval zijn ontvoerders, heeft ertoe geleid dat Arjan een tweede boek heeft geschreven: 'Samir.' Voor dit boek heeft Arjan tevens Samir A. geinterviewd en mocht hij zijn dagboekaantekeningen gebruiken.

Het resultaat is een meeslepend verhaal waarin we meer te weten komen over de achtergronden van een Nederlandse moslim die de koran en het leven van de profeet Mohammed als pure leidraad van zijn leven ziet. Lees dit bijzondere boek en toets hoe ver jouw kennis over de Islam reikt, in hoeverre jouw visie is bepaald door de media en hoe ver jouw inlevingsvermogen reikt. Bestel het boek.

Participatie en je inleven in de belevingswereld van de ander is de enige mogelijkheid om contact te maken met elkaar. Participatie is ook een van de belangrijke thema's in het vrijheidsmodel dat Arjan en ik hebben ontwikkeld, en dat we gebruiken voor onze workshops en trainingen.

Interesse in een workshop of training? Neem gerust contact op of bel: 073-6420725

 

2) Geweldloze Communcatie - Marshall B. Rosenberg

 

Geweldloze Communicatie is een boek dat wat mij betreft iedereen zou moeten lezen, inclusief politici en wereldleiders. Het boek biedt je inzicht in een andere manier van communiceren en reikt je handvaten aan om op een betere manier in contact te komen met jezelf en hoe je effectief kunt communiceren zonder een ander tegen de haren in te strijken

Je leert hoe je kunt omgaan met boosheid en hoe conflicten op te lossen, beter te communiceren en anderen met meer mededogen tegemoet te treden. Is dit boek  misschien de oplossing tegen terrorisme?

 

naar boven

 

Website tip

 

Gedachtenkracht als genezing voor kanker

De kracht van gedachten is groot. Ook op de invloed van de genezing van kanker. Neem eens een kijkje op de website voor De Nieuwe Kanker Patient, en lees de bijzondere verhalen van positief ingestelde mensen die door hun geestkracht hun kanker overleefden, zelfs toen zij door hun artsen waren opgegeven.

 

AGENDA

 

naar boven

 

Academie voor Counselling en Coaching

 

Ik ben als trainer verbonden aan de Academie voor Counselling en Coaching in Eindhoven. De praktijkdagen in 2008 vinden plaats op 10 zaterdagen.

Op 26 januari 2008 start ik met de opleiding 'Counselling en Coaching', op 1 maart 2008 start ik met de opleiding 'Mensgericht Coachen'.

Hier kun je er meer over lezen.

Nog meer info vind je de site van de Academie.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt. Hier kun je je inschrijven.

 

naar boven

Maandag 29 okt 2007 - workshop Polyamorie en relatiecoaching

 

Nu er in de media steeds meer aandacht is voor polyamorie, is de kans dat mensen hierbij hulp zoeken ook groter. Wat is polyamorie? Welke relatievormen zijn er? Op welke manier spelen waarden en normen een rol bij hulpverlening? Hoe kun jij als hulpverlener een neutrale rol aannemen? Wat werkt wel en wat niet? Leer meer over polyamorie en relatiecoaching!

 

Thema's van de workshop:

 • Polyamorie, wat is het eigenlijk? Wanneer werkt het en wanneer niet?

 • Waarden en normen: in hoeverre kun je als hulpverlener neutraal zijn?

 • Omgaan met jaloezie in je relatie / de rol van de coach hierin 

 • Coachen / counsellen met het relatiespel (P. Gerrickens zie www.kwaliteitenspel.nl)

Na de workshop:

 • Heb je meer kennis over polyamorie
 • Weet je wat werkt bij hulpverlening bij polyamorie
 • Heb je een handzame techniek hoe te begeleiden bij jaloezie
 • Ben je in staat het relatiespel effectief te gebruiken als ondersteuning bij je gesprekken.

Datum:    Maandag 29 oktober 2007

Tijd:         10:00-17:00u

Trainer:   Leonie Linssen

Locatie:   Madoera  Javalaan 24, Baarn (loopafstand van het station)

Aantal deelnemers: maximaal 18 personen.

Investering: Omdat het een try-out betreft, is de investering slechts € 135 pp incl. BTW, uitgebreide lunch, sap, koffie en thee.  In ruil daarvoor zie ik graag constructieve feedback.

Download hier de informatiefolder.

Aanmelden? Mail  je gegevens, opleiding en hulpverleningservaring.

Er is nog slechts een plekje vrij op de workshop!

Ivonne Meeuwssen van www.opeigenkracht.nu zal als co-trainer assisteren.

 

naar boven

 

Donderdag 1 november - Lezing 'wees je eigen leider' - Gaia Netwerk

Gaia Netwerk is een netwerk voor vrouwelijke ondernemers in Noord Brabant.

Op maandag 1 november zal ik een lezing verzorgen voor Gaia in Best, met als thema 'Wees je eigen leider'.

Hier lees je meer over Gaia-Netwerk.

 

Ma 26 november - Workshop 'Wees je eigen leider' - Haar eigen Zaak

 

 

 

 

 

Voor het Landelijk Netwerk voor Vrouwelijke Ondernemers verzorg ik op maandag 26 november een workshop: 'Wees je eigen leider'

Maak kennis met de levenslessen uit gevangenschap van Arjan Erkel.

Hoe ga jij om met lastige situaties? Wat kun je leren?

Soms gaan de zaken niet helemaal zoals je wilt of gepland had. Je belandt in situaties waarin je je niet happy voelt, of je bent teleurgesteld in anderen of in wat er gebeurd is. Verzet kost energie maar je kunt het niet of moeilijk loslaten, het houdt je gevangen. Ook als vrije ondernemer voel je je soms gevangen. Door situaties, mensen of dingen die ‘moeten’.

In de workshop ‘Wees je eigen leider’ ga ik in op deze en andere thema’s. Ik ga hierbij uit van de levenslessen van Arjan Erkel, die lange tijd gevangen zat in Dagestan. Ondanks zijn gevangenschap was Arjan in staat zijn eigen leider te zijn. Arjan en ik geven samen trainingen waarbij zijn levenslessen de leidraad vormen. We hebben een vrijheidsmodel ontwikkeld dat ik tijdens de workshop zal presenteren. Zodat ook jij kunt leren van zijn lessen en een vrije ondernemer kunt zijn!

Maandag 26 November, Blooker, Amsterdam. Aanmelden op de site van Haar eigen Zaak

Ook toegankelijk voor niet-leden (€ 15,-)

Workshop Communicatie binnen relaties - 14 december

Er is wederom interesse voor de workshop 'Communicatie binnen Relaties'. In deze workshop wordt veel gewerkt met het geven van feedback en leer je hoe je effectief kunt communiceren. Bij voldoende deelnemers vindt de workshop op 14 december plaats. Locatie regio Den Bosch of Utrecht. Lees hier meer over de workshop.

Wil je ook beter communiceren met je partner en een leukere relatie?

Laat het me zo snel mogelijk weten en meld je nu aan

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690