November 2006 - Nieuws en Inspiratie - Vooroordelen

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

Vooroordelen

Afgelopen week gebeurde er iets leuks. Of eigenlijk ook weer niet. Ik moest naar Rotterdam voor een zakelijke afspraak, ergens midden in de stad op een drukke plek waar ik niet bekend ben. Dat is dus zoeken. Mijn spiksplinternieuwe navigatiesysteem begeleidde me moeiteloos naar de plaats van bestemming. Ik parkeerde bij de eerste de beste gelegenheid, keek eens rond waar ik me bevond en ging op zoek naar de parkeermeter. Op de stoep voor een winkel stond een Turk die mij de hele tijd gadesloeg. Ik was op mijn hoede: ‘Wat staat die gozer daar nou te staan. Je zult zien: dadelijk moet ie iets van me’. Dacht ik.

 

De parkeermeter stond voor zijn neus. Ik kon dus niet om hem heen. Ik las de tekst van de parkeermeter. Sjips. Betalen met een chipkaart. Die heb ik dus niet. De man achter mij sprak me aan: “Je hebt zeker geen chipkaart?” “Eh…Nee”. “Kom, ik zal je matsen”, sprak hij. Hij kwam naast me staan, opende zijn portemonnee en stopte een chipknip in het apparaat. “Tot hoe lang moet je parkeren?”  “Eh… eind van de middag.” Hij vulde het bedrag aan tot 2 euro 50. “Meer kan ik echt niet missen”. Ik wilde mijn tas openen om mijn portemonnee te pakken, maar hij hield me tegen. “Ik zei toch dat ik je zou matsen. Ik hoef geen geld terug”. Ik keek hem verrast aan. Maar hij meende het. “Wat lief van je! Wauw. Dank je wel!” En ik voelde me meteen schuldig. Want wat als hij mijn allereerste gedachten had kunnen lezen? Ik dacht dat hij me lastig zou vallen. Het tegendeel was echter waar! Mijn angst, of mijn vooroordelen?

 

Gedachten komen al snel in ons op. Onze gedachten houden we meestal voor onszelf. Ze worden gevormd door een aantal elementen: ons humeur en ons karakter bijvoorbeeld. Maar ook door de ervaringen van het verleden en de manier waarop we de herinnering daaraan inkleuren.

 

Wat te denken van mijn zwager, die ‘s nachts een lekke band kreeg. Terwijl hij aan het wisselen was stopte er een auto met twee Surinamers die aanboden hem te helpen. Mijn zwager stuurde hen direct weg. Hij kon het echt wel alleen af. In gedachten zag hij zichzelf al beroofd worden. Later vroeg hij zich vol berouw af of hij dergelijke gedachten ook gehad zou hebben als twee Nederlanders hem hulp geboden hadden. En hij schaamde zich achteraf voor zijn gedrag.

 

Een kennis van me kwam laatst twee donker gekleurde mannen tegen in de bedrijfsparkeergarage. “Hé, wat moeten jullie hier?” was het eerste wat er spontaan uit zijn mond kwam. Het bleken schoonmakers te zijn. Oeps. Foutje. Maar ja, hij werkt dan ook alleen met blanke autochtonen.

 

De overeenkomst in deze verhalen is het schaamtegevoel dat we allemaal hadden na onze ontdekking. Via ons onderbewustzijn komen onze gedachten en angstgevoelens als vanzelf omhoog. Omdat we zo geconditioneerd zijn, of omdat we misschien zoveel negatieve verhalen horen in de media. Bovenstaande gebeurtenissen zijn eigenlijk cadeautjes. Omdat ze ons laten zien dat ons onderbewuste niet altijd gelijk heeft. Gelukkig maar.

 

Hoe zit het met jouw vooroordelen? Hoe geconditioneerd ben jij?

 

Website voor bedrijven
Sinds kort heeft de website van Verander je Wereld ook een apart gedeelte voor bedrijven. Bij binnenkomst op www.veranderjewereld.nl kun je nu kiezen tussen bedrijven en particulieren. Wil je weten welke diensten Verander je Wereld zakelijk te bieden heeft? Klik dan hier.

 

Samenwerking

Samenwerking Stress Management - WerkPlekScan

                 

Ik ben een samenwerking aangegaan met de volgende personen en bedrijven:

  • Gert Schimmel van www.backatwork.nl is arbo-adviseur en fysiotherapeut. Hij begeleidt medewerkers op de werkplek. Hierbij neemt hij het fysieke gedeelte voor zijn rekening.
  • Martinette Boonekamp van www.M4Office.nl is project- en office manager. Zij organiseert de werkplek, structureert de werkprocessen en verzorgt persoonlijk timemanagement.

Samen bieden wij bedrijven een geintegreerde aanpak op het gebied van preventie in arbeidsuitval en stress management. De WerkPlekScan heeft een fysieke, organisatorische en mentale component. Geheel to the point, want wij komen naar jouw werkplek toe en onderzoeken ter plekke waar bij jou de verbeterpunten liggen. Wil jij weten hoe jij erbij zit op je werk? Waar jouw persoonlijke winst zit? Wij verzorgen geheel vrijblijvend een presentatie op aanvraag. Hierin worden alle facetten van de risico's van ziekteverzuim nog eens extra belicht. Neem gerust contact op voor meer informatie.

 

Samenwerking met Arjan Erkel


Sinds kort werk ik samen met Arjan Erkel. Je weet wel, die man van Artsen zonder Grenzen die jaren geleden ontvoerd was in Dagestan. Wonderwel bracht hij het er goed van af. Arjan heeft sinds zijn vrijlating laten zien dat een vreselijke ervaring niet hoeft te betekenen dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Je kunt er ook juist sterker van worden. Zijn indrukwekkende belevenissen beschreef hij in het boek 'Ontvoerd'. Wil je meer weten over Arjan, klik dan hier.

Wij geven seminars over zijn gevangenschap en de levenslessen die je ervan kunt leren. Met een vertaalslag naar het dagelijkse leven. Thema's die ondermeer aan bod komen zijn: vrijheid, kiezen, acceptatie en doelen stellen. Binnenkort hoor je meer, want er komt een try-out waar jij misschien ook bij kunt zijn!

 

Trainer Academie voor Mensgericht Coachen

Ik heb mijn studententijd aan de Academie voor Counselling en Coaching afgesloten met het diploma van Niveau 2: Specialist Counsellor en Coach in Relatie- en Stress management.

Ik ben er reuze trots op! Temeer omdat ik nu als trainer aan de Academie voor Mensgericht Coachen in Eindhoven aan de slag ga. Het lijkt me geweldig om ook andere mensen te begeleiden bij het aanleren van de kunst van het coachen. Vanaf 17 maart 2007 starten de praktijkdagen. Meer weten? Klik hier.

 

Positief Offensief

Je fiets staat al een tijdje met een lekke band in de binnenstad. Geen tijd om hem op te halen of naar de fietsenmaker te brengen. Na een week besluit je dat het niet langer kan. Je komt bij je fiets en dan blijkt je band niet langer lek te zijn…. Hè? Je begint te twijfelen aan je observeringsvermogen, want je weet toch echt zeker dat die achterband hartstikke plat was toen je de vorige week met de taxi naar huis ging...

 

Het kan zomaar waar gebeurd zijn en het is ook geen sprookje. Het positief offensief is een groep mensen die de wereld positieve energie willen geven. In de nacht van 21 op 22 oktober 2006 zijn wildplakkers lekke banden gaan plakken in de Amsterdam. Meer weten? Klik hier

 

Agenda

16 januari 2007: Workshop ‘De ideale levenshouding’ – ’s-Hertogenbosch (Berlicum)

18 Januari 2007: Lezing ‘De kunst van het NEE zeggen’ – Bibliotheek Arnhem

27 Januari 2007: Workshop ‘Communicatie binnen relaties’ – ’s-Hertogenbosch (Berlicum)

Interesse? Meer informatie over de workshops en aanmelden vind je hier