logo

welkom   |   actueel   |   diensten   |   informatie   |   contact   |  wie is   |   gastenboek   |   inspiratie

© Inge van Vuuren

Ontvang je deze nieuwsbrief en ben je niet geļnteresseerd, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl en je wordt van de lijst gehaald. Heb je nieuws of info die je wilt laten opnemen in deze nieuwsbrief, stuur dan ook een e-mail naar hetzelfde adres. Ook als je anderen kent die wellicht deze brief willen ontvangen: feel free en stuur deze gerust door!

Actueel - Nieuwsbrief

november 2005
Nieuws en inspiratie van Verander je Wereld

Beste lezer(s),

Loslaten en verwachtingen

Zoals jullie weten ben ik lang bezig geweest met de voorbereidingen van de workshop “De kunst van het NEE zeggen”. Als startende ondernemer had ik flink wat moeite gedaan om de workshop onder de aandacht van de media te brengen. Tot mijn verbazing reageerden zelfs een paar landelijke kranten. Zij wilden voor een verhaal in de krant meedoen aan de workshop. Natuurlijk was ik prettig verrast. Gratis reclame is nooit weg, zeker als je zoals ik gelooft in het succes van je werk.

Met advertenties in kranten en op internet, folders en mond-op-mond reclame probeerde ik voldoende deelnemers voor de workshop te vinden. Want die moest en zou doorgaan; er was belangstelling vanuit de pers! En dat was belangrijk. Deelnemers druppelden zeer spaarzaam binnen. Ondertussen naderde de datum van de eerste workshop. Ik werd steeds zenuwachtiger: halen we het minimum aantal deelnemers wel? Wat kan ik nog meer doen dan ik nu al gedaan heb?

De laatste week van de inschrijftermijn was het aantal aanmeldingen nog steeds te klein. Ja, er waren veel enthousiaste mensen, maar er is nog altijd een verschil tussen enthousiasme tonen en je daadwerkelijk opgeven. Mijn aandacht verlegde zich steeds meer van de workshop zelf naar de promotie ervan. Mijn verwachting was immers vanaf dag 1 dat de workshop door zou gaan. Ik visualiseerde een succesvolle dag, zette alles op alles zodat ik mezelf maar niets kon verwijten. Ik stuurde mails naar mijn vriendenkring en was zelfs bereid de buurvrouw om te kopen om maar voldoende deelnemers te hebben. Hoe ver kun je gaan?

Mijn collega-coach was ondertussen terug van zijn vakantie. Hij had even flink afstand genomen, en zichzelf de vraag gesteld: Wat wil ik bereiken in mijn werk als coach? Hoe wil ik dit bereiken? Wat vind ik hierin belangrijk? Wat waren onze uitgangspunten voor deze workshop, en waar staan we nu?

Voor hem was duidelijk dat de werving voor de workshop niet verliep volgens de antwoorden op deze vragen: dingen bereiken op een integere, ongeforceerde manier, met gezond vertrouwen en op het juiste moment. Blijkbaar was dit het verkeerde moment en ontbrak het vertrouwen, en ongeforceerd was het al helemaal niet meer.

Je kunt gras niet harder laten groeien door er aan te trekken, hoorde ik gisteren nog. En dacht daarbij meteen aan deze ervaring.

Mijn aandacht was teveel gevestigd op wat ik wilde dat er zou gebeuren.  Het draaide alleen nog maar om het creatieproces zelf. Mijn passie om te kunnen werken als coach kon ik niet meer kwijt. De mensen die behoefte hadden aan mijn passie en deskundigheid als coach ontbraken immers.

Op het moment dat we besloten de workshop af te blazen overviel mij behalve een gevoel van teleurstelling ook een enorme rust. Een teken van mijn lichaam dat het een goed besluit was! Ik was teveel bezig met mijn verwachtingen. Die kun je niet afdwingen. Niet op alles heb je invloed. Ik moest weer leren te luisteren naar mijn lijf!

Als je afstand kunt nemen van wat je zo graag wilt, en kijkt naar  wat er echt aan de hand is, kun je ook makkelijker loslaten. De kunst is natuurlijk om die afstand te kunnen nemen. Soms heb je daar een zetje of een spiegel van een ander voor nodig, zoals ik hier kreeg voorgehouden door mijn collega. Soms helpt het om daadwerkelijk afstand te nemen, door een wandeling in de natuur, een meditatie of even iets heel anders. Door het op te schrijven bijvoorbeeld.

Hoe goed ben jij in je waarnemingen? Hoe neem jij afstand van je verwachtingen?

 

Even er tussenuit

Voor wie er een weekendje tussenuit wil om even afstand te nemen en wie hierbij niet in het massatoerisme wil verblijven, moet beslist eens een kijkje nemen onder deze link. Het is een stichting van karakteristieke Bed & Breakfasts, authentieke droomplekjes in Nederland waarbij gastvrouw of gastheer er veel genoegen in scheppen je te verwennen. Zelf ben ik onlangs in het Gelderse Aerd geweest, in een klein ‘huisje’ met een prive-sauna en waarbij we iedere ochtend een superontbijt geserveerd kregen..... hmmm. Gun jezelf een verzetje.
Je verdient het!  

 

© Verander je Wereld.Niets uit deze nieuwsbrief mag overgenomen worden zonder toestemming van de auteur en met bronvermelding.

terug naar Actueel