Mei 2009  - Nieuws en Inspiratie - Positief denken

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen voor wie deze brief interessant is? Doorsturen mag!

Inhoud

 • Actueel
  Succesvolle lezing passievol samenwerken
  Reacties op LOS - Mijn liefdesverhaal in een boek
 • In de pers
  Interview in Plus Woman Magazine
 • Boekentips
  Positief denken scheurkalender 2010
  Moeten maakt gek - Albert Ellis en Wouter Backx
 • Websitetip
  ODE - Online community voor intelligente positivisten
 • AGENDA
  Avondworkshop Familieopstellingen - 18 juni
  Tweedaagse training Communicatie binnen relaties - juni 2009
 • ACC
  Open dag Academie voor Counselling en Coaching - 27 juni 2009

Weblog van Leonie


Positief denken

 

 

Afgelopen week was ik met mijn lief op vakantie in Turkije. Het was een mooie week. We bezochten vrienden die er wonen en voerden lange gesprekken over hun leven in Turkije. We wandelden langs het strand en voeren op een boot op de blauwe zee met ons gezicht naar de zon. Op sfeervolle terrasjes aan de haven genoten we van het overheerlijke Turkse eten.

En we hadden twee dagen regen.

 

Mijn vriend en ik deden die dag voor de lol een oefening in hoe het is om negatief te denken, waarbij we op een zo negatief mogelijke manier de dag beschreven. Het was bijna hilarisch.

 

Toen we in Marmaris arriveerden begon alle ellende. De lucht betrok en al snel daalde de druilerige regen op ons neer. Een paraplu hadden we niet en accommodatie hadden we niet geboekt. Al zoekende naar een hotel werden we kletsnat. Het zat ons niet mee. De hotels waren ongezellig en duur, lagen aan drukke straten, of er werd nog volop verbouwd. Na lang zoeken kwamen we in de haven aan, waar een zogenaamd vrolijke ober ons een naar verhouding peperdure cappuccino verkocht. In de omgeving van de haven was geen hotel of pension te bekennen. Uiteindelijk vonden we een appartement, maar dat lag notabene aan de andere kant van de stad. Dat betekende iedere dag een half uur lopen naar een leuk restaurant of een dure taxi bestellen. We waren de enige gasten dus het was er supersaai. Ontbijt werd niet geserveerd...

Willen jullie nog meer negatieve ellende horen? Wij merkten dat op deze manier praten over de dag, sombere gevoelens bij ons opwekte. De waarheid was namelijk ook, dat het een hartstikke leuke dag was. Het werd dus tijd voor een positieve beschrijving. Zo begonnen we aan de oefening positief denken waarbij we vertelden over de dag op een positieve manier. Het was even omschakelen, en al doende werd het steeds leuker.

 

In Marmaris aangekomen kwam eindelijk de voorspelde regen. Alle tijd dus voor een echte en overheerlijke donerkebap. Daarna gingen we op zoek naar een hotel. Dat duurde even, want we wilden graag iets leuks voor de rest van onze vakantie. In de haven aangekomen kwamen we erachter dat ze tegenwoordig in Turkije zelfs echte cappuccino hadden. We genoten ervan. De ober was in een opperbeste stemming en maakte alle gasten aan het lachen. Er was geen hotel te bekennen in de omgeving. Gelukkig voor ons regelde de ober iemand die ons gratis met haar auto naar de andere kant van de stad bracht waar we in een appartement terecht konden. Het lag lekker rustig en op loopafstand van het strand zodat we iedere dag een strandwandeling konden maken en de benodigde lichaamsbeweging kregen, ter compensatie van al dat lekkere eten...

 

Onlangs las ik dat of je positief of negatief in het leven staat, slechts voor 20% bepaald wordt door je genen, en dat je voor 80% zelf invloed kunt uitoefenen hoe je naar het leven kijkt. Daarmee boffen we. Want door je gedachten te beïnvloeden kun je grotendeels zelf bepalen of je naar een half-vol of half-leeg glas kijkt. Daarbij helpt het als je de focus legt op de dingen die goed gaan of die wel leuk zijn.

 

Zelf ben ik een enorme positivist. Dat heb ik niet van huis uit meegekregen, maar geleerd in de loop der jaren. Op dit moment is het even wat minder druk in mijn praktijk. Veel cliënten hebben hun traject afgesloten en nieuwe klanten komen mondjesmaat binnen. Ik kan er op twee manieren naar kijken: negatief of positief. Als ik denk vanuit angst, word ik nerveus en heb ik binnenkort slapeloze nachten. Als ik denk vanuit liefde en vertrouwen, ben ik blij met de extra vrije tijd die ik nu heb. Deze kan ik nu mooi besteden aan het boek over de liefde dat ik samen met Stephan Wik schrijf. De uitgever heeft positief gereageerd op de eerste hoofdstukken, en sindsdien zijn er al weer twee bijgekomen. We hebben stormachtige ideeën om meer te doen met onze ervaring en schrijftalent om mensen te ondersteunen in de liefde en in hun (open) relatie(s). Stiekem hoop ik zelfs dat het nog even rustig blijft...

 

En jij, hoe kijk jij naar het leven? Zie je de donkere wolken of het zonlicht?

 

reageer op deze column op mijn weblog

 

TIPS

 

TIPS OM POSITIEF TE DENKEN

 1. Hou een positief dagboekje bij
  Schrijf op het eind van de dag op wat er goed of positief was van die dag. Het kunnen kleine dingen zijn, bijvoorbeeld een mooie bloem die je zag, of de lach van een kind. Je boterham die zo lekker smaakte of de knuffel van je vriend(in). Ga met die positieve gedachten naar bed en neem het mee in je slaap zodat het kan doorwerken.
 2. Neem een positief gevoel in gedachten en concentreer je erop
  Bijvoorbeeld blijdschap. Herinner je een moment waarop je ontzettend blij was. Ga in gedachten terug naar dat moment en probeer te voelen hoe je je toen voelde. Doe dit een aantal minuten en doe daarna nog minstens tien minuten alsof je je zo voelt. Het heeft hoe dan ook een positief effect op je.
 3. Glimlach
  Trek een grijns van oor tot oor, en glimlach. Hou de lach op je gezicht. Het is erg moeilijk om negatief te denken als je glimlacht. Probeer het maar.
 4. Formuleer wat je wilt op een positieve manier
  Ben je ergens ontevreden over, formuleer dan wat je wel wilt bereiken en niet wat je niet (meer) wilt. Bijvoorbeeld: 'ik zou het fijn vinden als je me zou helpen', in plaats van: 'ik wil niet dat je me nog langer in de steek laat.' Door positief te formuleren word je vanzelf positiever.
 5. Bedenk wat goed is aan een situatie
  Hoe penibel je situatie ook is, er is altijd wel iets goeds aan. Probeer te ontdekken wat er goed zou kunnen zijn, wat het je kan opleveren. Dit helpt ook bij mensen voor wie je allergisch bent. Kijk of je iets positiefs van die persoon kunt ontdekken. Iedereen heeft goede kanten.
 6. Accepteer
  Nare dingen horen bij het leven. Accepteer de realiteit als een gegeven, en probeer te leren van de dingen die fout gaan. Verzet kost ontzettend veel energie. Die energie kun je maar een keer besteden. Laat wat je niet kunt beinvloeden los. Het geeft rust.
 7. Toon je dankbaarheid
  Wees dankbaar voor wat er is en laat het aan anderen zien. Strooi met welgemeende complimentjes en bedank mensen voor wat ze voor je doen, ook al is het een kleinigheidje.
 8. Toon belangstelling voor anderen
  Zit je in jezelf te mopperen op je leven dat zo zwaar is? Toon belangstelling voor lief en leed van anderen en steun hen bij hun moeilijkheden. Het geeft afleiding en het is heerlijk iets voor anderen te kunnen betekenen.
 9. Formuleer ondersteunende gedachten
  Onderzoek je negatieve gedachten en zet deze om in ondersteunende gedachten. 'Dat lukt me toch nooit' wordt 'Ik kan het altijd proberen, waarom niet'. 'Ik ben bang dat ik dat echt niet durf' wordt: 'Ik voel me krachtig en sterk. Ik kan het!'
 10. Doe alsof je vrolijk bent
  Ook al voel je je heel anders: doe alsof je vrolijk bent. Zet de radio en zing mee op vrolijke nummers. Doe een dansje in de kamer. Schud met je billen en je heupen en bevrijd jezelf. Lach om jezelf. Humor werkt!

naar bovender

 

Actueel

 

Succesvolle lezing Passievol Samenwerken - CJBd

Op 20 april 2009 gaf ik een lezing voor ondernemers bij netwerkclub CJBd over het thema passievol samenwerken. Uit eigen ervaring vertelde ik over de lessen die ik als ZZP-er leerde op het gebied van samenwerken en wat je nodig hebt om een samenwerking te doen slagen.

Voorzitter Sandra Coenraad schreef me het volgende:

'Ik vond het boeiend hoe jij je presentatie gaf. Vooral je enthousiasme over je vakgebied en hoe je dit deelde met je omgeving op die avond. Ook dit zijn leerpunten voor mij, want hoe zorg je ervoor dat mensen niet verveeld raken tijdens een presentatie? Dit heb je goed gedaan. Je bent gewoon jezelf gebleven, en dat is je kracht.'

Ik vind het erg leuk om lezingen te geven

en wil het graag meer doen. Ken je bedrijven of netwerkclubs die interesse hebben in een interactieve lezing van een enthousiaste en passievolle spreker en ervaringsdeskundige? Laat het me weten! Of bel me: 06 - 4555 0680. Enne... andere thema's zijn ook mogelijk, zoals opkomen voor jezelf, Leren nee zeggen, kiezen, effectief communiceren, succesvolle liefdesrelaties etc.

 

Reacties op LOS - Een boek met liefdesverhalen, en mijn verhaal

Afgelopen maand verscheen LOS (Lezers Ontmoeten Schrijvers), een boek van Renate Diks met verschillende verhalen over de liefde, waaronder het mijne.

Inmiddels heb ik al veel lieve reacties gekregen op mijn verhaal en het boek. Met mijn vader had ik een openhartig gesprek, wat veel voor me betekende. Sommigen in mijn naaste omgeving waren verrast.

Blogger John Knappers, van www.knappers.nl schreef me over LOS:

'Nog bedankt voor het snelle toesturen van LOS. Heb het tijdens onze vakantie gelezen. Wat een heerlijk boek om te lezen. De afwisselende verhalen, songteksten en totaal verschillende invalshoeken hebben me goed gedaan. Elke avond een paar verhaaltjes, want als je niet oppast lees je het in 1 ruk uit. Leuk ook om jouw eigen verhaal te lezen, ook al kende ik het deels via je site en zo. Wat ik één van de mooiste verhalen vond was van Els van den Hooff, “Nieuwe Kans”. “A touch of Love” raakte mij door de herkenbaarheid vooral. Enfin, stuk voor stuk juweeltjes eigenlijk. Ben erg blij met het boek!'

Interesse in het boek?

Je kunt het boek bestellen door € 20,- over te maken op rekening 4239904 tvn Verander je Wereld onder vermelding van LOS en je naam. Stuur me een mail met je naam en adresgegevens. Na ontvangst van betaling heb je het boek binnen een week in huis.

 

naar bovende

In de pers

 

Interview in Plus Woman Magazine- Mei / juni 2009

In Plus Woman magazine, een glossy voor 40+ vrouwen, staat een uitgebreid artikel over polyamorie, waarbij drie vrouwen vertellen over hun aanvullende relatie en tweede liefde. Met achtergrondinformatie van Ageeth Veenemans. Als relatiecoach vertel ik over mijn visie en ervaring in de begeleiding van polyamorie.

Verkrijgbaar t/m juni 2009, nu in de winkels.

 

 

 

naar bovend

Boekentips

 

Positief denken scheurkalender - 2010

In mijn poezie-album van vroeger stond het volgende versje:

Begin de dag zonder zorgen

begin de  dag met een lach

wie vrolijk kijkt in de morgen

die lacht de hele dag.

Je kunt de dag niet beter beginnen dan met een positieve gedachte.

Bestel nu alvast de positief denken scheurkalender voor 2010. Voor de prijs (€7,99) hoef je het niet te laten.

Hier kun je hem bestellen.

 

Moeten maakt gek - Albert Ellis en Wouter Backx

Soms lijkt alles hopeloos en uitzichtloos en lijkt het alsof we geen kant meer op kunnen. Hoe komt dat? De Rationeel Emotieve Therapie (RET) geeft een duidelijk antwoord: dat doen we zelf. We denken onszelf als het ware de put in: we stellen ons verkeerd op tegenover de onaangename kanten van het leven. Het kan gelukkig ook anders.

Leer op een andere manier te denken en voelen. Hoe? Dat lees je in dit boek en leer je door oefening. Negatief denken kun je afleren. Met oefeningen en opdrachten, om zo je emotionele lot in eigen hand te nemen.

Hier  kun je het boek bestellen.

 

naar bovendere workshop.

Websitetip

 

ODE - online community voor intelligente optimisten

Op de website van ODE, vind je tal van optimistische informatie. Blogs, artikelen, en natuurlijk het ODE magazine. Ook organiseert ODE optimistische evenementen. Doe er je voordeel mee. Naar de site.

naar bovende

AGENDA

 

 

Avondworkshop Familieopstellingen - 18 juni 2009

 

Samen met therapeute en systemisch coach Maria Rotte, organiseer ik op donderdagavond 18 juni een workshop familieopstellingen. De avond is speciaal georganiseerd voor ACC-studenten, maar ook anderen zijn welkom om mee te doen.

Als mens vormen we een deel van tal van systemen zoals groepen, werksituaties, en onze familie.  Binnen elk van deze systemen spelen wij een rol, gedragen wij ons op onze manier zodat we ‘erbij horen' of er juist net niet bij blijken te horen. Wij ontwikkelen vaak onbewuste patronen die ons leven kunnen sturen, beheersen, bepalen en belemmeren. 

Bij familieopstellingen onderzoeken we samen met anderen die representant staan voor jouw familieleden (door jou gekozen), de invloed van jouw familiesysteem op jouw leven. Het inzicht dat je krijgt helpt je verder en geeft kracht. Een bijzondere gebeurtenis voor iedereen die meer wil weten over de invloed van familiesystemen op je leven.

De workshop vindt plaats in het Holistisch Centrum in Eindhoven, van 19:00-22:00u. Investering € 40

Ik wil meer weten of mij aanmelden.

 

naar boven

 

Tweedaagse training Communicatie binnen Relaties -

12 en 26 juni 2009

Op veler verzoek is de workshop 'Communicatie binnen relaties' uitgebreid tot twee dagen. Deze vindt plaats in 's-Hertogenbosch op vrijdag 12 en 26 juni 2009. In de tussenliggende periode kun je het geleerde in praktijk brengen.

 • Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom
 • Jullie belanden steeds weer in hetzelfde negatieve patroon en het lukt niet om er samen uit te komen
 • Je weet dat je soms ineffectief gedrag vertoont, maar ja...
 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je relatie, maar hoe?

Herkenbaar? Wil je ook beter communiceren met je partner en meer uit je relatie halen?

Lees hier  meer over de workshop en aanmelden.

NB: Er is een vroegboekkorting voor wie zich aanmeldt voor 1 mei 2009!

 

naar boven

Open dag Academie voor Counselling en Coaching - 27 juni

 

Wil je je loopbaan een nieuwe impuls geven? Wil je mensen beter kunnen begeleiden en heb je interesse in persoonlijke groei? Dan is de opleiding Counselling en Coaching iets voor jou! De praktijkdagen van deze parttime opleiding vinden plaats op 10 donderdagen in Eindhoven en starten op 10 september.

Open dag 27 juni 2009

Samen met collega trainer Marjon van Bokhoven organiseer ik weer een open dag voor de opleiding.

Hier lees je er alles over.

Feedback van studenten ACC

Ondertussen heb ik een reeks van referenties gekregen van studenten die de praktijkopleiding reeds hebben afgesloten. Nieuwsgierig wat studenten over mij schrijven? Hier kun je hun referenties lezen.

Nieuwsgierig geworden naar de opleiding? Hier kun je er meer over lezen.

Meer info vind je op de site van de Academie.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
vind je meer info en kun je je aanmelden.

 

nvestering is inclusief lunch, drankjes, en het boek 'Ontvoerd' van Arjan Erke

naar bovendere workshop.

Weblog van Leonie

 

Passievol schrijven is creeren!

Afgelopen week zat ik lekker in de flow van het schrijven. Ik was helemaal hyper van alle inspiratie en passie die ik voelde tijdens het creatieproces. Met als gevolg een lees meer

 

Een man en een vriend? Het kan!

Vandaag ontving ik in een grote witte envelop de glossy Plus Woman, met daarin een prachtig artikel van Ria Kerstens die vier vrouwen interviewde die naast een man, ook een aanvullende relatie met een vriend hebben. Ik was verrast. lees meer

 

Vandaag lachten duizend narcissen naar me - een gedicht

Eerst zag ik ze niet
mijn hoofd was vervuld van grijze gedachten
ik negeerde de streling van wind en zon lees meer

 

Het einde van de vasten in zicht, hoera!
Gisteren ben ik gezwicht. In 's lands meest luxe supermarkt kon ik me echt niet langer beheersen. Ik kocht een winkelwagen vol met lekkere dingen: overheerlijke toetjes, een quiche, cheesecake met vruchten, een paar flessen prosecco, chips en chocolade paasfiguurtjes. Zucht.
lees meer

 

Acht dozen met LOS, mijn liefdesverhaal nu verkrijgbaar

Het is toch een mooi moment: acht dozen met boeken, met dezelfde boeken nog wel, over de drempel van je huis dragen. Dat was het resultaat van het schrijven van mijn liefdesgeschiedenis en dit openbaar maken aan de wereld, via een boek. En dat allemaal omdat lees meer

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief of van mijn weblog overnemen? Dat kan. Graag wel met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Register Counsellor bij ABvC.
Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690