Maart 2007 - Nieuws en Inspiratie - Feedback als cadeautje

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 

Feedback als cadeautje

Feedback ontvangen is vaak erg lastig. Er hoort immers ook kritiek bij, en dat resulteert al snel in de gedachte: ‘help, ik ben niet goed genoeg!’. Dat druist in tegen onze basisbehoefte aan waardering, erkenning en acceptatie. Als iemand vertelt wat niet goed is schieten we gelijk in de verdediging. We leggen uit wat de reden is van onze handelingen, in de hoop dat de ander zijn kritiek weer inslikt.

 

Toch heeft kritiek of feedback ontvangen ook positieve kanten. Anderen zien meer dan wijzelf, en vertellen hoe ze ons ervaren, hoe we overkomen. Dat kan heel anders zijn dan we zelf denken. Dat is goed om te weten. Want uiteindelijk is er maar een die kan veranderen hoe jij overkomt bij de ander. Dat ben je namelijk zelf.

 

Zo had ik vorig jaar had ik een kennismakingsgesprek met een potentiële klant die gecoacht wilde worden in zijn werk. Later kreeg ik te horen dat de opdracht uiteindelijk toch naar een andere coach ging. Hoewel hij met ons beiden eenzelfde gevoel had qua inhoud en kennis, werd hij door de ander meer geconfronteerd met zijn pijnpunten, waar hij direct iets aan had. En dus koos hij voor haar.

 

Op zich was het natuurlijk leuker geweest als het andersom was geweest. Toch had ik na afloop van ons gesprek een positief gevoel. Het werd mij namelijk helemaal duidelijk wat ik een volgende keer anders kon doen. Ik herinnerde me mijn behoedzaamheid tijdens de kennismaking. Ik dacht terug aan de feedback van Jan Pieter van Lieshout van Sensedance, een feedbackmethode gericht op non-verbale communicatie door middel van een dans. Hij gaf me terug dat ik veel krachtiger was dan dat ik liet zien, dat ik gerust meer mocht experimenteren met andere vormen. Als ik uit mijn veilige wereldje zou stappen, zouden er andere dingen gebeuren. Mijn eerste reactie van destijds was: ‘Oh ja? Alsof ik nog niet genoeg uit mijn veilige wereld ben gestapt!’ Maar diep van binnen voelde ik dat hij gelijk had.

 

Nu kreeg ik eigenlijk hetzelfde te horen van mijn potentiële klant. Immers: in de volle glorie van jezelf als coach gaan staan, en gewoon laten zien wat je in huis hebt was wellicht beter geweest. Ik sprak met mezelf af: vanaf vandaag ben ik minder bescheiden. Ik bedankte de klant voor zijn feedback, en voor zijn openheid naar mij toe. Ook de manier waarop hij mij zijn feedback had gegeven, was prettig geweest. Ik kreeg ook te horen wat er wel prima was aan mijn presentatie. Voor mij was zijn feedback een cadeautje. Het gaf mij inzicht in mijn ontwikkelpunten en daarmee kans te groeien. En wie wil dat nu niet?

 

Hoe reageer jij op feedback? Ervaar je het als kritiek of ook als een cadeautje?

 

TIPS

 

Tips voor feedback geven

Op een goede manier feedback geven is vaak lastig. Hieronder vind je tips die helpen.

  1. Beschrijf het gedrag wat je bij de ander waarneemt. ‘ik merk dat je niet reageert op mijn herhaaldelijk verzoek’ Pas op voor eigen interpretaties, zoals: ‘het kan je blijkbaar niets schelen’

  2. Zorg dat feedback actueel is en dat er zo min mogelijk tijd zit tussen het waargenomen gedrag en de feedback. Op deze manier kun je concrete voorbeelden geven die de ander zich herinnert.

  3. Beschrijf wat het gedrag met jou doet in de ik-vorm. Beschrijf je eigen gevoel: ‘ik voel me in de steek gelaten’

  4. Geef de ander gelegenheid te reageren. Word je waarneming herkend en is boodschap overgekomen?

  5. Beschrijf wat je graag zou willen. ‘Ik zou het fijn vinden als je het zou laten weten als je geen tijd hebt’

  6. Gebruik de sandwichtechniek. Begin en eindig met het noemen van de positieve gedrag. In het middenstuk zitten de verbeterpunten.

 

In de workshop 'Communicatie binnen Relaties' oefenen deelnemers met het geven en ontvangen van feedback met behulp van een symbolisch presentje. Interesse? Laat het me weten. Bij voldoende deelnemers wordt er weer een datum geprikt.

Wil je iets kwijt over hoe jij Verander je Wereld ervaart, wat ook interessant is voor anderen? Laat dan een bericht achter in mijn gastenboek. Je kunt er ook lezen hoe anderen Verander je Wereld ervaren.

Relatie boekentip: 'Ik heb je liefde nodig, is dat waar?' - Byron Katie

 

Op zoek naar liefde, goedkeuring en waardering in je relatie? Herken je iets van de volgende verlangens: 'Ik wil dat je van me houdt, ik wil dat je me aanvoelt, ik wil dat je me nooit in de steek laat, ik wil dat je geeft wat ik nodig heb.' Er zijn nog veel meer overtuigingen die niet altijd waargemaakt worden. Lees het boek van Byron Katie en reken af met al je zorgvuldig opgebouwde romatische ideaalbeelden over de liefde. Je onderzoekt wat wel en wat niet werkt in je verlangen naar de ideale relatie, met al je overtuigingen.

Het helpt je gelukkiger te zijn in de liefde, spreekt je aan op je eigen verantwoordelijkheid en zorgt dat je je prettiger te voelt in al je verschillende soorten relaties. Heerlijk toch?

 

 

Verander je Wereld hulpacties

 

Spectaculaire afsluiting Mama Cash campagne!

Op 8 maart, internationale vrouwendag, viert MamaCash de sluiting van de campagne, samen met Woman Inc. Onder meer door de uitreiking van de 'She changes the world-award'. Het wordt een spektakelvolle avond met inhoud, cultuur, fun, en speeddating. Meer info over agenda en lokatie vind je hier

Dit is de laatste kans om je bijdrage te storten op Leonie's persoonlijke MamaCash campagne. Laat ook even een boodschap achter op mijn persoonlijke campagne  pagina. Zo geef je het goede voorbeeld voor anderen!

Mama Cash verandert de wereld in 88 dagen en strijdt voor een betere positie van vrouwen in de wereld, door kleinschalige vrouwenprojecten. Mijn streven is dat 88 mensen uit mijn netwerk, net als ik 18 euro doneren. Doneren kan nog net!

 

Help Arjan en Leonie aan hun eerste opdracht

 

Arjan Erkel en ik kijken uit naar onze eerste opdracht. Een aantal mensen heeft ons laten weten te willen helpen, maar dit heeft nog niet geleid tot een concreet aanbod. Ben jij degene die ons gaat helpen? Dan hebben we een leuke verrassing voor je in petto!

Iedereen weet dat reorganisaties gepaard gaan met weerstand bij medewerkers, wat ten koste gaat van de productiviteit. Wij verzorgen kick-off trainingen, waarbij we de levenslessen van de gevangenschap van Arjan vertalen naar de situatie van de medewerkers in het bedrijf. We dagen medewerkers uit hun weerstand te overwinnen en zich te richten op hun mogelijkheden en creativiteit. Een soepele start maakt hét het verschil in het succes van een reorganisatie. Wij helpen hierbij.

Actie

Ken jij mensen in bedrijven die voor een reorganisatie staan en kun je ons in contact brengen met de juiste personen? Wil jij ons helpen en een contact tot stand brengen? Aarzel niet en neem laat het ons weten. Voor ieder contact dat leidt tot een concrete opdracht, hebben wij een leuke verrassing! :-)

 

Polyamorie in de media

 

Boek 'Ik hou van twee mannen' - Ageeth Veenemans succes!

 

De lancering van het boek Ik hou van twee mannen - Polyamorie, liefhebben zonder grenzen' van Ageeth Veenemans was een groot succes. Het was fantastisch om met zoveel polyamoreus geinteresseerden in een zaal te zijn. De sfeer was geweldig en velen spraken openlijk over hun verschillende relatievormen.

Ageeth werkt keihard aan de verspreiding van informatie over polyamorie. Via allerlei mediakanalen komt polyamorie in de publiciteit. Ik geniet ervan, want polyamorie is een levensfilosofie waar ik me helemaal happy bij voel. Als coach daag ik mensen uit te leven vanuit authenticiteit, iets wat je zeker nodig bij polyamorie. Info en tips over polyamorie in de praktijk vind je hier.

 

Interesse in het boek? Je kunt het bestellen op de website van Ageeth. Klik hier.

 

BN/DeStem - Artikel Polyamorie en relatiecoaching

In verschillende GPD kranten verscheen op 12 februari een uitgebreid artikel over polyamorie en mijn rol als relatiecoach hierin. Een link naar het artikel in de krant BN/DeStem vind je hier.

 

In de pers.

 

Artkel over onderwijs en het bedrijfsleven in De Zaak - Innovatievoucher

 

Op 21 maart verschijnt in het tijdschrift De Zaak met een artikel over onderwijs en het bedrijfsleven waarin ik een bijdrage lever. Ik vertel over mijn samenwerkingsverband met Angels4Office als als voorbeeld van goed gebruik van het innovatievoucher. Angels4Office zorgt voor meer efficiency, werkplezier en effectiviteit op de persoonlijke werkplek. Lees meer over Angels4Office

Met de Subsidieregeling Innovatievouchers kun je als MKB-ondernemer in contact komen met kennisinstellingen, die je helpen bij het verbeteren van je product, productieproces of dienst.

Ook in 2007 kun je weer een voucher aanvragen. Hier vind je er alles over.

 

Artikel Nederlands Tijdschrift voor Coaching - Angst versus moed

 

In het maartnummer van het Nederlands Tijdschrift Voor Coaching lever ik een bijdrage met een klein artikel over angst versus moed. Dit naar aanleiding van de gedichten over dit thema op mijn inspiratiepagina. In het artikel beschrijf ik wat de gedichten voor mij en mijn werk als coach betekenen.

 

 

Opleiding Mensgericht Coachen start 17 maart

Heb je belangstelling om te leren coachen? Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de opleiding die start op 17 maart. Hier kun je je aanmelden.

Open dag 11 maart

Het Holistische Centrum houdt op zondag 11 maart een open dag. Op deze dag kun je tevens kennismaken met de Academie voor Mensgericht Coachen en de trainer.

Heb je nog vragen dan kan Leonie deze persoonlijk beantwoorden. Ook kun je alvast een blik werpen in diverse studieboeken en de Syllabus van de Academie.

 

Er is geen speciaal programma, je kunt tussen 11:00 en 16:30u vrijblijvend binnenlopen.

Lokatie:
Holistisch Centrum Eindhoven - Routebeschrijving
Bisschop Bekkerslaan 10B
5628 RA  Eindhoven
ndhoven

Meer weten over Mensgericht Coachen in Eindhoven? Klik dan hier.

 

Agenda

15 maart - Lezing de Kunst van het NEE zeggen - Bibliotheek Arnhem

Donderdag 15 maart vindt er weer een lezing plaats over 'De kunst van het NEE zeggen' in de bibiliotheek in Arnhem. De lezing maakt deel uit van het programma rondom de RVU televisieserie WerkZat.

Degenen die al een kaartje hadden voor 18 januari kunnen deze alsnog gebruiken voor 15 maart. Maar natuurlijk zijn andere belangstellenden ook van harte welkom! De lezing vindt plaats in lokatie Kronenburg (Arnhem-Zuid) en start om 20:00u. Kosten € 4 voor leden, € 5 voor niet-leden.

 

8 Mei - Workshop De kunst van het NEE zeggen - Berlicum ('s-Hertogenbosch)

08 mei 2007: Workshop De kunst van het NEE zeggen - 's-Hertogenbosch (Berlicum)
Interesse? Meer informatie over de workshop en aanmelden vind je hier

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen? Klik dan hier.

 

© Verander je Wereld. Wil je de column uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690