logo

welkom   |   actueel   |   diensten   |   informatie   |   contact   |  wie is   |   gastenboek   |   inspiratie

 Inge van Vuuren

Leonie schrijft regelmatig artikelen om mensen te inspireren. Deze zijn tevens een vast onderdeel zijn van de maandelijkse nieuws- en inspiratiebrief .
Wilt u deze ook ontvangen? Stuur dan een mail naar Leonie@veranderjewereld.nl met als titel: aanmelden nieuwsbrief.

Wilt u artikelen gebruiken voor publicatie elders, dan kan dit alleen in overleg met en met toestemming van de schrijfster.

Veel leesplezier!

 

 

Artikel

De keuze tussen verstand en gevoel

De laatste weken kom ik steeds mensen tegen die last hebben van dit dilemma: kies ik voor mijn verstand of voor mijn gevoel? Ben ik verstandig of volg ik mijn hart? Kies ik voor zekerheid en gemak en neem ik de onvrede op de koop toe, of kies ik voor een onzekere maar spannende toekomst die beter bij me past? Zal ik die vreselijk leuke man die in mijn leven is gekomen nu bellen en zeggen dat ik hem nu wil, of wacht ik rustig bij de telefoon tot hij belt?

Het blijven lastige dingen, verstand en gevoel. Als ze met elkaar in overeenstemming zijn is er niets aan de hand. Je trouwt met je geliefde omdat je dat helemaal ziet zitten en aarzelt dan ook niet om dat aan iedereen kenbaar te maken. Je geniet enorm van de trouwdag. Mooi is dat. Of je weet dat je net 900 calorieën hebt weg gesport en dan mag die cracker met kaas wel van jezelf. Of dat ene patatje met majo. Dan volg je gewoon je gevoel en je waanzinnige snacktrek en doe je waar je op dat moment zin in hebt: happen!

Toch blijft het lastig. Want hoe doe je dat nou met die dilemma’s?

Gisteren nog heb ik bewust gekozen voor mijn verstand. Ik had een enorme baaldag. Een krant had me om een interview gevraagd en een uitgebreid artikel beloofd. Maar toen ik de krant opensloeg stond er niks geen artikel in. Niet eens een klein nieuwsberichtje. Nou ja zeg! ‘Komkommertijd’, aldus de journaliste die ik erop aansprak. ‘Te weinig advertentie-inkomsten, daardoor minder pagina’s, en dus moesten we schrappen. We proberen het nu voor komende zondag maar ik beloof niks.’ Daar zat ik dan met mijn opgekropte teleurstelling. De hele dag liep ik als een zombie door het huis. Mezelf streng toespreken hielp ook al niet. Mopperdemopper. Ik gaf me over aan een algeheel gevoel van neerslachtigheid.

Tot ik me weer zette aan het schrijven van mijn nieuwsbrief. Ik kreeg direct weer nieuwe energie, voelde mijn somberheid wegtrekken en kreeg een enorme drang om me direct over te geven aan mijn creatiedrift. Maar ik wist ook, dat als ik niets zou doen met die negatieve emoties, deze zich zouden opstapelen in mijn lijf. Je kunt negatieve energie wel vervangen door iets nieuws maar het blijft er wel zitten. Het moet eruit! Dus ik sprak mezelf streng toe en dwong mezelf te gaan sporten. Hup, naar buiten toe, op de fiets, de frisse lucht in! Trappen tot je erbij neervalt. Genieten van groene weiden en velden. En vliegjes in je gezicht.

Onderweg verheugde ik me op mijn beloning: niet schrijven om iets weg te drukken, maar om te  creëren, iets uit te dragen. In alle rust en tevredenheid, verlost van mijn negatieve energie. Heerlijk! Eerst moet dat negatieve gevoel eruit, had mijn verstand gezegd, en ik was blij dat ik er naar geluisterd had.

Bij keuzes die dilemma’s opleveren stel ik mezelf altijd drie vragen:

  1. Geeft het een goed gevoel op dit moment?
  2. Wat zijn de gevolgen van mijn keuze op langere termijn?
  3. Levert mijn besluit straks nieuwe problemen op?

De antwoorden op deze vragen scheppen vaak helderheid in je dilemma. Soms geeft je besluit niet direct een goed gevoel,  omdat mensen in je omgeving je keuze misschien niet accepteren. Maar kijk je naar de andere twee vragen, dan besef je dat op langere termijn jij beter af bent. En dat mogelijk nieuwe problemen wel op te lossen zijn. En dan durf je misschien toch te kiezen voor je hart.

Het uitstellen van rotklusjes bijvoorbeeld voelt op dat moment misschien wel goed, maar je weet dat je er straks toch echt niet meer onderuit kunt. En dat de klusjes zich zullen opstapelen. Kiezen voor je verstand dus: schouders eronder en eraan beginnen.

Of ja, lekker die chocola. Heerlijk op het moment dat je smaakpapillen de chocola registreren. Maar morgen voel je je weer schuldig en dik worden zie je ook niet zitten. Toch maar weerstaan dan?

En wat te doen met die leuke man? Toch maar bellen? Tja. Dat blijft moeilijk, want dit soort dingen zijn soms moeilijk te voorspellen. Soms moet je een sprong in het duister wagen. Ja zeggen tegen iets onzekers kan ook leuke dingen opleveren. Onverwachte cadeautjes zijn dat dan.

En weet je het echt niet? Tos erom of ga er gewoon voor. Je merkt vanzelf of je keuze goed was of niet. Want blijven twijfelen kost energie die nergens naar toe gaat, behalve naar je twijfel. En was je keuze niet goed, dan heb je er altijd nog van geleerd hoe je het de volgende keer anders kunt doen. Kortom: er kan eigenlijk niets misgaan!

En hoe kies jij? Hoe ga jij om met dilemma's in je leven?

© Verander je Wereld.Niets uit deze nieuwsbrief mag overgenomen worden zonder toestemming van de auteur en met bronvermelding.

terug naar Inspiratie