Juli 2008 - Passievol samenwerken

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 • In de pers
  Op TV: in VPRO's Cafe de Liefde - 23 juli 2008
  Artikel polyamorie in Winq Magazine
 • Boekentips
  - Passie; het boek dat niet werkt   - Richard Engelfriet en Celine Rutten
  - Prettig samenwerken met de Betweter, de Sluipschutte, de Jaknikker en alle andere dwarsliggers - Dr. Rick Brinkman - Dr. Rick Kirschner

  - Relatiespel - Peter Gerrickens
 • Website tips
  Een online cursus over samenwerken
  Werken vanuit passie? P-day!
 • AGENDA
  Start opleiding Counselling en Coaching - 4 september 2008

 

Passievol samenwerken

 

 

 Van de week kreeg ik een heel leuk sms-je: ‘Lieve schat, moest net aan je denken en toen werd ik toch zo blij!’

Het sms-je was niet van mijn liefje, al had dat wel gekund. Nee, deze was van een collega met wie ik sinds kort samenwerk. Passievol samenwerk wel te verstaan. En dat is een cadeautje.

 

Werkzaam in de gezondheidszorg en in het bedrijfsleven kreeg ik mijn collega’s cadeau, uitgezocht door bazen en HR managers. Soms klikte het goed, andere keren minder. En altijd was er wel een energievretende collega aan wie ik me vreselijk irriteerde. Meestal omdat hij of zij zo compleet anders was dan ik, een andere visie had op zaken en dus anders werkte. Gelukkig leerde ik in de loop der tijd om met mijn allergieën om te gaan, zeker toen ik meer inzicht kreeg in de wetten van de communicatie en in mijn eigen aandeel van zaken.

 

En toen werd ik ondernemer. Collega’s werden niet meer voor me uitgezocht. Ik kon zelf kiezen met wie ik wilde werken. Die vrijheid was aanlokkelijk en gaf mij een goed gevoel. Maar in de praktijk was het veel moeilijker dan ik dacht. Ik was zo gewend aan het mij aanpassen aan anderen, mij flexibel opstellen om toch samen door een deur te kunnen, dat dit min of meer een basishouding was geworden.

 

Toen collega’s mij benaderden om samen te werken, keek ik dan ook vooral naar wat het zou kunnen opleveren. En waarom de samenwerking goed voor mij zou zijn. En naar wat ik kon doen om de samenwerking goed te laten verlopen. Ik dacht onvoldoende na over mijn voorwaarden en wat ik belangrijk vond, laat staan dat ik dat uitte. Ik luisterde ook niet naar mijn intuïtie die soms hele andere signalen aangaf. Uiteindelijk werden de samenwerkingsverbanden niet wat ik ervan gehoopt had. Ondanks mijn vrijheid!

 

Tot ik zelf een coach zocht die mij begeleidde bij mijn ondernemerschap. Ik was stikjaloers op de samenwerking die zij had met haar collega. Vriendinnen, inspiratie, zusjes, aanvulling, maatjes, liefde, zorg, delen, en passie: alle aspecten waren aanwezig. Benijdenswaardig, zo wilde ik het ook! Wat was er mis met mij?

 

Ik ontdekte dat ik niet of nauwelijks naar mijn intuïtie luisterde, mijn buikgevoel. In mijn beslissingen had ik altijd mijn ratio de overhand laten spelen. Ik besloot om het voortaan anders te doen. Eerst luisteren of het buikgevoel positief is, en daarna kijken of de rest ook klopt.

 

Sindsdien kies ik op die manier. Zo ontmoette ik mijn collega Loes Koot. De klik was enorm. De behoefte tot samenwerken was wederzijds. Het is ontzettend leuk om te zien hoe een passievolle samenwerking verloopt. Dingen gaan vanzelf, we investeren en inspireren elkaar, we vullen elkaar aan en onze creativiteit kent geen grenzen (tijd helaas wel). Onze eerste succesvolle trainingen hebben we inmiddels gegeven. En nieuwe zakelijke klussen zijn 'binnen’, puur door enthousiasme en groeiende positieve energie als we samen zijn. En dan krijg je dus onverwachts van die leuke sms-jes…

 

En jij, heb jij collega’s met wie je passievol kunt samenwerken?

 

TIPS

 

SAMENWERKEN TIPS

 1. Ontdek je gezamelijke passie en visie
  Werken vanuit passie kost geen energie maar creëert energie. Als je dit kunt delen met je collega, krijg je driedubbele energie. En dan wordt werken pas echt leuk :-)
 2. Bepaal je teamdoelstellingen
  Neem de tijd om met je team te bespreken wat je wilt bereiken. Welke rollen en taken zijn er? Wie is waar goed in? Maar ook: wat is belangrijk voor jullie als team, zowel in persoonlijke omgang als in het te behalen resultaat? Bepaal je doelstellingen samen.
 3. Sta open voor nieuwe ideeën
  Gooi niet meteen nieuwe ideeen van tafel als niet realistisch of onmogelijk. Denk out-of-the-box. Als creativiteit en passie de ruimte krijgen, ontstaan uiteindelijk de beste producten.
 4. Wees empatisch
  Leef je in in de ander. Wat heeft hij of zij nodig? Hoe beleeft de ander zaken? Door je daadwerkelijk in te leven, ontstaat er verbinding. Essentieel voor een goede samenwerking. Als je de behoefte van de ander kent, kun je er ook op inspelen.
  Wel zo gemakkelijk.
 5. Uit je verwachtingen
  Maak duidelijk wat je wensen zijn en wat je verwacht van elkaar. Wie doet wat en wanneer? Schep helderheid in wederzijdse verwachtingen en uit je naar elkaar. Denk niet te snel dat de ander het wel begrijpt of aanvoelt.
 6. Vermijd roddelen, uit je rechtstreeks
  Heb je last van het gedrag van anderen, uit je dan rechtstreeks naar degene waar het over gaat. Beschrijf wat je ziet, wat het met je doet en spreek vanuit jezelf. Gebruik de feedbackregels.
 7. Sta open voor feedback
  Ga niet meteen in de verdediging als je feedback krijgt. Feedback is een cadeautje en jij bepaalt uiteindelijk wat je er mee doet. Neem de tijd om na te denken over de feedback die je krijgt. Vaak zit er een kern van waarheid in (au!)
 8. Durf naar jezelf te kijken.
  We zijn allemaal mensen en niemand is perfect (oké, ik kom aardig in de buurt ;-)
  Wees bereid om naar je eigen aandeel te kijken in de samenwerking. Wat heb jij gedaan wat je anders zou kunnen doen?

naar bovendere workshop.

In de pers

 

Op TV in VPRO's Cafe de Liefde - 23 juli 2008

Vanaf woensdag 2 juli 2008 zendt de VPRO zes weken lang een nieuw programma uit over de Liefde. Eindredacteur Bram van Splunteren gaat op zoek naar verhalen over de liefde. In zes afleveringen wordt de Liefde op verschillende manieren belicht. Voor een van de afleveringen werd ook ik geinterviewd. Het is altijd weer spannend wat er overblijft van zoveel uren interview...

Ben jij ook nieuwsgierig? Kijk dan woensdag 23 juli om 22.45 uur op Nederland 2.

 

Wil je meer weten over het programma en de thema's? Of wil je meedoen aan de zeer interessante discussies op het forum?  Ga dan naar de website van Café de Liefde.

naar bovend

 

In Winq Magazine als relatiecoach - juni 2008

Heb je het artikel over polyamorie onder de titel 'vreemdgaan met permissie' in homotijdschrift Winq Magazine gemist? Hier kun je het artikel alsnog lezen (PDF 2.7 MB)

Journalist Paul Geerts interviewde Johan, die naast zijn relatie met Stephan ook een seksuele relatie heeft met Ben. De biseksuele Rolf, een getrouwde man met 3 kinderen, vertelt over zijn aanvullende relatie met een vriend. Allen met instemming van hun partners. Als biseksuele, polyamoreuze vrouw en relatiecoach geef ik mijn visie, mede vanuit de ervaringen met het begeleiden van polyamorie in mijn praktijk.

Lees het artikel

naar boven

Boekentips

 

Passie - het boek dat niet werkt - Richard Engelfriet en Céline Rutten

 

Journalist Celine Rutten interviewde tien mensen die werken vanuit hun passie, waaronder mij. Inspirator en schrijver Richard Engelfriet geeft zijn commentaar op de verschillende ervaringsverhalen. Het is een ontzettend leuk boek, met prikkelende adviezen en tips (ooit van de Wet van Olvarit gehoord?) die je altijd wel aan het denken zetten.

Passie kun je niet leren. Passie ontdek je. Door je te laten inspireren. Door muziek, natuur, of ervaringen van andere passievolle mensen. En die lees je in dit geweldige boek!

Hier kun je het boek bestellen.

 

 

Prettig samenwerken - Dr. Rick Brinkman - Dr. Rick Kirshner
met de Betweter, de Sluipschutter, de Jaknikker en alle andere dwarsliggers

 

In dit boek vind je een toptien van de meest irritante typen mensen en de bijbehorende strategieën om met deze dwarsliggers om te gaan. Maar ook: wat te doen als je omgeving je zo'n dwarsligger vindt? De auteurs laten op humoristische wijze zien hoe je niet alleen anderen kunt veranderen maar ook jezelf.

Want uiteindelijk geldt voor iedereen: hoe minder lastig je zelf bent, des te minder lastige mensen je zult tegenkomen.

 

Het boek kun je hier bestellen

 

 

Het Relatiespel - Peter Gerrickens

 

Het relatiespel is een prachtig methode om je relatie met je collega's in kaart te brengen. Ik speelde het met mijn schrijversmaatje Stephan Wik aan de start van onze samenwerking. De uitkomsten waren verrassend. Het bevestigde onze ideeën over samenwerken en op een creatieve manier leerden we elkaars persoonlijke en zakelijke behoeften kennen. Daar profiteren we nu nog van!

 

Hier lees je meer over het spel en kun je het bestellen.

 

naar boven

Website tips

 

Een online cursus over samenwerken

Wil je alles weten over de geheimen van samenwerken? Kijk dan eens op deze website van Leren.nl. Wie weet ontdek jij nog nieuwe dingen!

 

Werken vanuit Passie? P-day!

Op deze website vind je alles over werken met passie. Er is zelfs een nationale passiedag, de zogenaamde P-day, wist je dat al? Wat doe jij met passie vandaag? Met passietips om in actie te komen. Hier lees je er alles over.

 

naar boven

AGENDA

 

Academie voor Counselling en Coaching

 

Heb je belangstelling om te leren counsellen en coachen? Een nieuwe opleiding Counselling en Coaching niveau 1 start weer op 4 september, op de donderdagen. Collega trainer Hans Hoolmans doet de training Mensgericht Coachen, op de zaterdagen. De opleiding Counselling en Coaching loopt alweer aardig vol met op dit moment 14 studenten. Er zijn nog 4 plaatsen vrij, dus wees er snel bij!

 

Hier kun je er meer over de opleidingen lezen. Meer info vind je op de site van de Academie.

 

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
kun je je aanmelden voor de opleidingen.

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690