Januari 2008 - Nieuws en Inspiratie - Loslaten

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 

Loslaten

 

 

De start van 2008 was dit jaar heel apart, op het strand van een tropisch Thais eiland, waar velen grote verlichte lampionnen de lucht in lieten. Met de bedoeling je wens voor het nieuwe jaar het universum in te sturen. Een bijzondere en vredelievende sfeer.

 

De eerste weken van het jaar in Thailand doorbrengen, betekende voor mij als ondernemer ook het loslaten van mijn bedrijfsactiviteiten voor een langere periode. En dat in een tijd waarin mensen nieuwe voornemens maken en veelal op deuren van coaches kloppen. En de mijne was gesloten, oef! Zouden ze me nog wel weten te vinden als ik terug kwam? Een vreemd soort onzekerheid overviel me.

 

Nu geef ik zelf workshops ter preventie van vakantiestress, en als coach vond ik dat ik toch op zijn minst zelf het goede voorbeeld moest geven. Dus goed voorbereid op vakantie, en er de tijd voor nemen. Zodat je ontspannen kunt vertrekken. En eenmaal daar de boel thuis lekker loslaten. Volop genieten van ergens anders zijn, andere dingen doen, weg van de dagelijkse sleur. Leven in het hier en nu.

 

Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik merkte dat mijn gedachten soms toch naar mijn bedrijf gingen. Wat staat me te wachten bij thuiskomst? Zijn er dringende mails waar ik toch niet op moet antwoorden, ondanks een automatische ‘out-of-office’ antwoord? Ik kon de verleiding niet weerstaan, en dook af en toe een internetcafé in. Het gaf me rust. Af en toe een half uurtje mail lezen en belangrijke mails even snel beantwoorden. Met volle aandacht. En dan loslaten en weer genieten van bezigheden als snorkelen en tempels bezoeken. En van mijn lief.

 

Tot ik een mail kreeg met het bericht dat een van mijn cliënten geheel onverwachts was overleden. Ik was enorm geraakt, geschrokken en ook verdrietig. Van cliënten neem je afscheid als een traject is afgesloten, of als zij zelf aangeven dat het genoeg is geweest. Dat was nu niet het geval. En ik kon niet eens naar de afscheidsdienst. Die dag liet ik de vakantie helemaal los, en gaf ik me over aan mijn emoties en gevoelens. Ik stond stil bij datgene wat mijn aandacht vroeg: het veel te vroeg overlijden van een jong mens met wie ik intensief had gewerkt. Later nam ik op mijn manier afscheid in een prachtige Boeddhistische tempel. En ook dat gaf rust.

 

Loslaten. Het is niet altijd gemakkelijk. Maar het helpt als je de dingen doet met aandacht en intensiteit. Pas als je ergens helemaal bent met je volle aandacht en bewustzijn, is het mogelijk om andere dingen los te laten.

 

En jij, hoe ga jij om met loslaten? Lukt het jou om met alle aandacht in het hier en nu te zijn?

 

TIPS

 

TIPS OM LOS TE LATEN

 1. Aanvaard
  Wees bereid om de werkelijkheid onder ogen te zien en te aanvaarden. Leg je neer bij wat je toch niet kunt veranderen. Verzet kost alleen maar energie.
 2. Kies
  Als je ergens een keuze voor maakt, blijf er dan ook bij. Ga er helemaal voor.
  Twijfelen of de keuze wel goed was helpt je niet verder. Aan iedere beslissing zit een keerzijde. Dat hoort er nu eenmaal bij.
 3. Blijf positief
  Richt je aandacht op de positieve dingen. Probeer te bedenken wat goed is aan een situatie. Negativiteit vreet energie en brengt je niets.
 4. Geef ruimte aan emoties
  Maak ruimte voor emoties die aandacht vragen. Stop ze niet weg, maar doorleef ze. Heb je de tijd en ruimte op dat moment niet, kies er dan een later moment voor en richt je op hetgeen nu je aandacht vraagt.
 5. Accepteer
  Accepteer dat niet altijd alles loopt zoals in de ideale wereld, die bestaat namelijk niet. Dingen gaan nu eenmaal niet altijd zoals jij het zou willen. Als je dit kunt accepteren, gaat loslaten een stuk gemakkelijker.
 6. Geef aandacht
  Zorg ervoor dat wat je doet, met al je volle aandacht doet. Leef in het hier en nu.
 7. Geef verwachtingen op
  Laat de gedachte los: 'zo moet het zijn'. Geef je verwachtingen op, deze scheppen vaak teleurstellingen. Durf je open te stellen voor wat op je pad komt.
 8. Observeer jezelf
  Leer naar jezelf te kijken vanuit een observerende houding, en laat je oordeel over jezelf los. Kijk met liefde en respect naar jezelf. Je verdient het.

 

naar boven

Boekentips

 

De kracht van het nu - Eckhart Tolle

Een boek dat je kan helpen leren te loslaten. Volgens Eckjart Tolle ben je pas in staat je authentieke kracht vast te houden door je over te geven aan het nu. Leer je verstand los te laten en leg je energie en aandacht in het nu. Hier vind je je vreugde en ben je in staat jezelf te omarmen.

Een spirituele gids, die je helpt af te rekenen met je ego.

Het boek kun je hier bestellen

 

 

naar boven

Website tips

 

www.lsltn.nl - alles over loslaten

Op deze site vind je allerlei informatie rondom loslaten. Met leuke digitale kaartjes die je kunt versturen.Neem ook eens eem kijkje op de divan en leer van het loslaten van andere mensen. Laat de boel even los en surf naar www.lsltn.nl

 

www.bookcrossing.nl - stuur je gelezen boeken de wereld in

Vind je het moeilijk om je gelezen prachtboeken weg te doen, maar puilt je boekenkast uit? Geef ze een nieuw leven, en stuur ze de wijde wereld in. Met bookcrossing kun je volgen wie je boek leest, en wat er mee gebeurt. www.bookcrossing.nl

 

naar boven

 

AGENDA

 

Academie voor Counselling en Coaching - start januari 2008

 

Ik ben als trainer verbonden aan de Academie voor Counselling en Coaching in Eindhoven. De praktijkdagen in 2008 vinden plaats op 10 zaterdagen.

Op 26 januari 2008 start ik met de opleiding 'Counselling en Coaching'. Deze groep zit inmiddels vol. Een nieuwe groep start weer in september, op de donderdagen.

Op 1 maart 2008 start de opleiding 'Mensgericht Coachen'. Hier zijn nog enkele plaatsen vrij.

Hier kun je er meer over de opleiding lezen.

Meer info vind je de site van de Academie.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
kun je je inschrijven.

 

Informatieavond Mensgericht Coachen - woensdag 6 Februari

Wie per 1 maart 2008 wil starten met de opleiding Mensgericht Coachen, en wie eerst met mij als trainer kennis wil maken, is welkom op de informatieavond bij mij thuis. Deze is alleen bedoeld voor studenten die op 1 maart willen starten in Eindhoven met Mensgericht Coachen. Er is een beperkt aantal plaatsen. Interesse? Meld je nu aan.

 

naar boven

 

Training 'De kracht van Ontgijzelen' - 29 februari 2008

Kan een wereldberoemd gijzelingsverhaal jou helpen in je persoonlijke groei of bij keuzes op zakelijk gebied? Ja, dat kan! Iedereen kampt soms met tegenslagen in zijn leven, en kent situaties die weerstand, angst of onzekerheid oproepen. Soms zit je ongemerkt vast in een patroon waaruit je nauwelijks meer kunt of durft te ontsnappen.

Aan de hand van het Ontgijzelingsmodel© word je als deelnemer uitgedaagd om je vrijheid van denken en handelen te vergroten. Je leert bewuster omgaan met keuzes en tegenslagen, macht en echte of zelfopgelegde grenzen. We vertalen de levenslessen van Arjan’s ontvoering naar de praktijksituatie van de deelnemers. We onderzoeken mogelijkheden, verkennen keuzes, vaardigheden en grenzen. Zodat jij kunt bereiken wat je écht wilt.

Datum:            Vrijdag 29 februari 2008.

Tijd:                 van10:00 – 17:00u

Locatie:           ZIN klooster, Boxtelseweg 58, 6261 NE Vught (’s-Hertogenbosch)

Trainers:              Arjan Erkel en Leonie Linssen

Investering:         € 249,- excl. BTW, inclusief lunch, drankjes en Arjan's boek 'Ontvoerd'.

Aanmelden:    Mail naar Leonie@veranderjewereld.nl of bel 073-6420725

Meer informatie vind je hier. Of download hier de informatiefolder (PDF)

 

naar boven

 

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan.

Graag met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690