Januari 2007 - Nieuws en Inspiratie - Het voordeel van nee zeggen

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen die deze brief wellicht willen ontvangen? Doorsturen mag!

Inhoud

 

Het voordeel van nee zeggen

Vandaag zou ik eigenlijk een lezing geven over nee zeggen, in Arnhem. Ik had er zin in en had mijn mooiste jurk aangetrokken. Tot ik me realiseerde dat het buiten wel heel hard stormde. Hmm. Vorige week was ik in de storm van Rotterdam naar Den Bosch gereden en dat had me veel energie gekost. Mijn ex-TPG-busje is nogal windgevoelig. Met mijn handen krampachtig om het stuur geklemd had ik me geweerd tegen de zware windstoten. Vrachtwagens durfde ik amper in te halen. Ik was dan ook ontzettend opgelucht toen ik eindelijk weer veilig thuis was. Had zelfs in in een soort van schietgebedje een bedankje richting hemel gemompeld.

 

Maar dan nu vanavond. Een rondje journaal leverde weeralarm op. Het zou nog erger worden dan vorige week. Beelden van een eenzame journalist op het strand (wie doet nou zoiets?) die bijna niet uit zijn woorden kon komen vanwege het windgeweld. Sprak over omgevallen kraanwagens en afgesloten wegen. Dat het ergste nog moest komen. Dat het nog wel even ging duren. En de waarschuwing: ga niet de weg op als het niet echt nodig is. Sja. Wanneer is iets niet echt nodig? Daar zeg je me zo wat.

 

Als je een lezing geeft, dan weet je dat er mensen op je rekenen. Mensen die hopen mogelijkerwijs wat van jou te leren. Leren om nee te zeggen. En dat ga ik ze onthouden als ik nee zeg, en toegeef aan mijn aarzeling om in de auto te stappen. Ik voel een enorme weerstand in mijn buik. Gedachten schieten door mijn hoofd: ‘Maar al die mensen dan. Die kun je toch niet zomaar teleurstellen? Dat kun je niet maken!’ Waarop ik mezelf tegenspreek: Wie zegt dat die mensen wel de deur uit willen? Straks lig je in je omgevallen auto langs de kant van de weg. Ik stel mezelf de vraag: ‘Wat wil je nu echt?’ Dat laatste geeft de doorslag: ik vind het risico echt te groot. Ik doe het niet. Ook al betekent dit dat ik mensen moet teleurstellen. Nee zeggen is keuzes durven maken. Ik kies nu voor mijn eigen veiligheid.

 

Maar dan de nare kant van mijn keuze. Ik moet afbellen. Daar zie ik tegenop. Je weet nooit hoe mensen reageren. Ik ben bijna verrast dat de mevrouw van de bibliotheek alle begrip heeft voor deze uitzonderlijke situatie. Ze vindt het fijn dat ik zo vroeg bel, zodat ze de mensen nog kan afbellen. En de vriend die vanmiddag voor me zou koken is blij dat hij een extra middag heeft om de rotzooi in zijn huis op te ruimen. We maken meteen een nieuwe afspraak. En ik voel me erg opgelucht!

 

Veel facetten van mijn lezing passeren bij deze gebeurtenis de revue. Het innerlijke conflict dat je hebt met jezelf. Mensen niet willen teleurstellen, iets willen betekenen voor een ander. Ik merk weer hoe moeilijk het kan zijn om nee te zeggen. Maar ook: wat het me oplevert. Want nu ligt er zomaar een hele dag vrij voor me cadeau. Wat een feest! Wat zal ik allemaal gaan doen? Een extra wasje draaien en me op mijn gemak voorbereiden op de training van morgen. Er is zelfs tijd voor een extra nieuwsbrief!

 

Kiezen voor NEE is ruimte maken voor JA. En dat voelt ergens best goed. Ik trek mijn jurk uit en schiet in mijn warme joggingbroek. Laat die storm buiten maar razen. De rest van mijn dag ga ik genieten van de voordelen van mijn nee zeggen..

 

Hoe vaak zeg jij ja tegen dingen die je eigenlijk niet wilt? Durf jij nee te zeggen?

 

De lezing in de bibliotheek in Arnhem wordt waarschijnlijk op een andere datum opnieuw gepland. Wie het echt wil leren, kan ook terecht op de workshop van dinsdag 8 mei 2007. Meld je hier aan.

 

Succesvol seminar met Arjan Erkel - 9 januari 2007

9 Januari 2007 was de try-out van het seminar met Arjan Erkel. De belangstelling was overweldigend.

We hebben de groep vergroot en zelfs daarna nog veel mensen moeten teleurstellen. Het was een gemeleerd gezelschap van collega coaches & trainers en mensen met verschillende achtergronden. Kortom zoals iemand schreef: 'it was a difficult group, too many experts!' Voor ons ideaal om uit te proberen!

In een 3 uur durend avond-programma vertelde Arjan over zijn ontvoering ontvoering in Dagestan en de manier waarop hij zich in deze nare situatie staande hield. Arjan heeft laten zien dat je in een vreselijke situatie aanspraak kunt maken op je eigen innerlijke kracht en dat het niet hoeft te betekenen dat je bij de pakken moet neerzitten. Hij is er sterker uitgekomen.

Leonie vertaalde zijn levenslessen naar het dagelijkse bestaan. Hoe ga jij om met dilemma's of vervelende situaties? Op welke manier heb jij invloed op wat er gebeurt in jouw leven? Aan de hand van een presentatie, interactie met de zaal en met oefeningen die betrekking hadden op de theorie, werd het een boeiende en leerzame avond.

    ...een volle zaal hing aan Arjan's lippen

Hieronder een greep uit de reacties van het publiek:

'Bedankt! Ik heb weer nuttige inzichten gekregen over het feit dat de focus niet gericht moet zijn op de onmogelijkheden, maar op de mogelijkheden die er altijd zijn!'

'Ik werk veel met mensen die werkeloos zijn geworden, wat natuurlijk negatief wordt ervaren. Ik vind het een uitdaging om mensen te laten inzien wat ze zelf aan de situatie kunnen doen. Dat blijkt vaak zo'n eye-opener te zijn. En dat geeft mensen energie, kracht en positiviteit. Ik denk dat dat voor veel mensen ook nodig is. Dus ga vooral door!'

'Ik voelde me vrij om ook iets te vertellen. Jullie straalden allbei gelijkwaardigheid en menselijkheid uit. We mogen hier zijn wie we zijn. Succes met het ontwikkelen van jullie project!'

'Ik had continu de vergelijking naar mijn eigen ontslagsituatie en hoe ik daarmee om ben gegaan. Ik moest ook denken aan een ex-collega die ook ontslagen is. Ik vind het jammer dat ik haar niet heb meegenomen. Zij zit nog in de slachtofferrol. Dit seminar had voor haar een eerste aanzet kunnen zijn om daar uit te komen.'

'Wat jullie samen brengen kan behoorlijk wat teweegbrengen, in positieve zin. De mens krijgt de tijd om het neer te zetten. Als team samen klikt het, voelt goed.'

'Ik ben blij dat ik geweest ben. Het zou zelfs op TV kunnen. Ik denk dat iedereen, zowel jongeren als volwassenen hier veel aan kunnen hebben.'

We zijn iedereen ontzettend dankbaar voor alle feedback en tips die we hebben gekregen om ons product verder uit te bouwen. Mensen enorm bedankt! We gaan er mee aan de slag!

Heb je interesse voor een seminar of training in de toekomst, laat het ons weten!

Wij komen ook naar bedrijven en instellingen. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

                            

 

Open dag zaterdag 20 januari Eindhoven - Mensgericht Coachen

Het loopt lekker met de belangstelling voor de open dag a.s. zaterdag 20 januari in Eindhoven. Voor zowel de ochtend als de middag hebben zich mensen aangemeld. Heb je ook belangstelling voor de opleiding Mensgericht Coachen die in maart van start gaat, dan ben je van harte welkom.

Zo binnenlopen kan (maar dan graag op tijd)

Van te voren aanmelden is beter :-)

Er is een ochtend en middag programma. We starten met de beroemde coachingsvideo van John Cleese. Daarna is er gelegenheid tot stellen van vragen. Je kunt een kijkje nemen in de opleidingsboeken en je toekomstige medestudenten ontmoeten.

 

Tijd:10:00 tot 13:00 uur (Groep 1)
       14:00 tot 17:00 uur (Groep 2)

(Op tijd aanwezig zijn, i.v.m. de videovertoning.)

Locatie:
Holistisch Centrum Eindhoven - Routebeschrijving
Bisschop Bekkerslaan 10B
5628 RA  Eindhoven

Aanmelden:
Liefst vooraf aanmelden, i.v.m. de plaatsreservering, maar zo binnenlopen kan ook.

Ik meld me aan.

Meer weten over Mensgericht Coachen in Eindhoven? Klik dan hier.

Uitgebreide informatie over de Academie voor Counselling en Coaching, vind je hier.

 

Tips

 

Sprout's Goodblog

 

Sprout Goodblog is een nieuwe weblog over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nederland heeft blijkbaar veel MVO-ers: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemers. In het laatste Sprout nummer (een blad voor ondernemers) stonden tientallen interviews die ik met veel interesse heb gelezen. Ik juich ook dit nieuwe initiatief van harte toe. Nieuwsgierig wat ze te vertellen hebben? Neem dan hier een kijkje en blog mee!

 

 

Steun Leonie's Mama Cash campagne!

Je kunt nog steeds meedoen met Leonie's persoonlijke Mama Cash campagne! Mama Cash verandert de wereld in 88 dagen en strijdt voor een betere positie van vrouwen in de wereld, door kleinschalige vrouwenprojecten. Mijn streven is dat 88 mensen uit mijn netwerk, net als ik 18 euro doneren. Laat Mama Cash nu niet denken dat er geen medelievendheid in mijn netwerk bestaat! Klik nu op mijn persoonlijke campagne!

 

 

Agenda

18 Januari 2007: Lezing ‘De kunst van het NEE zeggen’ – Bibliotheek Arnhem - gaat niet door

27 Januari 2007: Workshop ‘Communicatie binnen relaties’ – ’s-Hertogenbosch (Berlicum)

08 mei 2007: Workshop De kunst van het NEE zeggen - 's-Hertogenbosch (Berlicum)

Interesse? Meer informatie over de workshops en aanmelden vind je hier