logo

welkom   |   actueel   |   diensten   |   informatie   |   contact   |  wie is   |   gastenboek   |   inspiratie

Ontvang je deze nieuwsbrief en ben je niet ge´nteresseerd, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl en je wordt van de lijst gehaald. Heb je nieuws of info die je wilt laten opnemen in deze nieuwsbrief, stuur dan ook een e-mail naar hetzelfde adres. Ook als je anderen kent die wellicht deze brief willen ontvangen: feel free en stuur deze gerust door!

Actueel - Nieuwsbrief

Oktober 2006
Inspiratie van Verander je Wereld

De kracht van aandacht

Laatst viel mijn blik op de kop van een artikel in de krant: ‘81 jarige vrouw haalt bul Engels’. Ik was verrast: zomaar een stukje positief nieuws in de krant! Nieuwsgierig was ik ook, want wat bezielt iemand van die leeftijd om nog te gaan studeren?

Ik las over Edith Veerman – van Leeuwen die al vanaf haar geboorte een tumor had in haar ruggenmerg en als gevolg hiervan leed aan ondraaglijke pijnen. Tijdens een tv-uitzending over pijnbestrijding werd afleiding aanbevolen voor mensen die pijn leden. Zij besefte dat de pijn haar leven begon te vergallen en wilde niet dat al haar aandacht uitging naar haar ziekte. Dus besloot ze een studie Engels te gaan doen. Zeven jaar deed zij over haar doctoraalstudie aan de Leidse universiteit. Twee tot drie avonden per week zat zij in de schoolbankjes tussen medestudenten die haar kleinkinderen hadden kunnen zijn. De studie was dus vooral bedoeld als pijnstiller. En het werkte.

Dit zette mij aan het denken. ‘Alles wat aandacht krijgt dat groeit’, is een van mijn levensmotto’s. Deze vrouw is hiervan een perfect voorbeeld. Maar zij draagt meer uit dan dat. Door aandacht te schenken aan iets positiefs, blijft er minder aandacht over voor negatieve gevoelens zoals pijn. Hierdoor wordt de pijnbeleving blijkbaar minder. Toen zij zich aanmeldde voor de studie werd haar voorgesteld om vanaf de zijlijn mee te luisteren. Dat was voor haar niet genoeg. Zij besefte dat er in haar afleiding geen uitwijkmogelijkheden mochten zijn. Zij wilde niet meeluisteren, maar meedoen!

Mevrouw Veerman stelde zichzelf een doel: het halen van de bul Engels. Zij leefde hiernaar toe en liet zich niet uit het veld slaan door haar ziekte.  Zij accepteerde haar lichamelijke gebreken als gevolg van haar leeftijd: slechthorendheid, en langzamer werkende hersens waardoor haar studieperiode langer was dan normaal. Zij ontdekte dat doorzettingsvermogen veel belangrijker was dan dat. Immers: van de 30 mensen met wie zij startte, studeerden slechts 10 mensen af. Om niet in een zwart gat te vallen, begint zij nu met drie nieuwe opleidingen: Grieks, Latijn en theologie.

Hoe leef jij? Stel jij doelen of onderga je het leven als er tegenslag op je pad komt? Laat jij je weerhouden door je belemmeringen of accepteer je ze? Gaat jouw aandacht naar het negatieve in je leven of focus jij op wat je wilt bereiken? En hoe staat het met jouw uitwijkmogelijkheden?

Waar gaat jouw aandacht naar toe?

Bron: Brabants Dagblad, Reformatorisch Dagblad, radio interview RTV west, http://frontpage.fok.nl/nieuws/68721

Het blijbedrijf
Nee, geen gewoon bedrijf waar je werkt en in ruil voor je arbeid loon krijgt, maar een bedrijf waar je blij van wordt. Het blijbedrijf nodigt iedereen uit om ook medewerker te worden. De medewerkers komen lokaal als Blijbrigade in actie om zomaar voor verrassingen te zorgen op straat. Als je werkt voor het blijbedrijf maak je door je activiteiten andere mensen vrolijk, zaai je positiviteit en in ruil daarvoor word je zelf ook blij. Wil je meer weten, klik dan op www.blijbedrijf.nl

Bron: www.zinfo.nl

Boekaanrader
Dit keer geen zelfhulpboek maar de prachtige roman ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini, ISBN 90-234-1899-9. Een indrukwekkend en meeslepend verhaal over vriendschap, liefde, onmacht, eer, leugens en een achtervolgend verleden uit Afghanistan. Het boek neemt je mee naar een andere wereld. Om thuis op de bank met je kop warme chocolademelk te beseffen dat wij het zo slecht nog niet hebben in Nederland.

In de pers
De afgelopen maand kwam de pers regelmatig op mijn pad:

09 sept: een artikel over werkdruk, kiezen en nee zeggen in Elsevier waarin ik als ervaringsdeskundige en coach mijn visie geef over dit onderwerp. Een link naar het artikel vind je hier.

10 sept: een interview in de Bossche Omroep over mijn bedrijfsactiviteiten en over netwerken. Een link naar het artikel vind je hier.

12 sept: in de tv-uitzending bij Max en Catherine, in een themagesprek met schrijver Kluun over vreemdgaan versus polyamorie. Wie het gemist heeft en interesse heeft: een link naar de uitzending vind je hier. Jammer dat er zo weinig tijd was om de boodschap der polyamoren beter over de buis te krijgen… maar een begin is er!

Vernieuwde website
De afgelopen periode heb ik hard gewerkt aan het uitbreiden van mijn website met een informatie gedeelte voor bedrijven. Op deze manier geef ik bedrijven meer zicht op wat ik te bieden heb op het gebied van coaching, training en persoonlijke groei voor hun medewerkers. Nieuwsgierig? Nog een paar weekjes geduld en dan gaat de site de lucht in. Mijn webdesigner Inge van www.inges.nl is hard aan het werk voor mij. Het ontwerp is iets strakker, met een iets andere navigatie maar nog steeds Verander je Wereld. 

AGENDA

  • Zaterdag 4 november: korte middagworkshop over het thema ‘kiezen’ op het GOBI herfstfeest in Nijmegen.
  • Dinsdag 14 november: workshop ‘de ideale levenshouding’ in Berlicum (Den Bosch)

© Verander je Wereld. Wil je de column uit deze nieuwsbrief overnemen? Dat kan. Graag met bronvermelding, en laat het me even weten!
Aangesloten bij NOBCO. KVK-nummer: 17177690

terug naar Actueel