logo

welkom   |   actueel   |   diensten   |   informatie   |   contact   |  wie is   |   gastenboek   |   inspiratie

Nieuws- en Inspiratiebrief
Iedere maand stuurt Leonie een actuele Nieuws- en Inspiratie brief naar geinteresseerden via e-mail. Wil jedeze automatisch ontvangen, klik dan hier

2005 - 2006 - 2007

 

Workshops 2006

Kiezen

 • 4 nov 2006 - Nijmegen

De kunst van het NEE zeggen

 • 23 feb 2006 - Amsterdam
 • 4 maart 2006 - Berlicum

Communicatie binnen relaties

 • 14 januari 2006 - Nijmegen
 • 18 maart 2006 - Berlicum

 

Lezingen 2005 - 2006

De kunst van het NEE zeggen

 • 12 sept 05- Bibliotheek De Rompert -
  Den Bosch
 • 15 dec 05 - Stadsbibliotheek Tilburg
 • 10 april 06 - Stadsbibliotheek DBosch
 • 18 april06 - Bibliotheek Eindhoven

Ja en, geen gemaar!

 • 27 mei 06 - Den Haag, Furiosi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Archief

televisie | tijdschriften krant | radio | activiteiten | samenwerking |

terug naar actueel

 

In de Pers!

Op TV

 

In VPRO's Cafe de Liefde - juli 2008

Heb je het leukste en meest veelzijdige TV-programma over de liefde gemist tijdens je vakantie? Op de website van Cafe de Liefde kun je alsnog alle uitzendingen zien.

In aflevering 4 over vreemdgaan of trouw blijven en polyamorie kom ook ik in beeld. Kijk en hoor over de ervaringen van Freda en Jaap. Of het indrukwekkende relaas van ex-non Helena... Hier kun je de uitzending zien.

Na 23 minuten komt het onderwerp polyamorie aan bod.

Meer weten of meedoen aan de interessante discussies op het forum?  Kijk dan op de website van Café de Liefde.

 

Open relaties en Polyamorie - 27 okt 2007

Op zaterdag 27 oktober 2007 leverde ik een bijdrage aan het programma Olifantendoders van Omroep Brabant. Cabaretier Leon van der Zanden en regisseur Merlijn Passier gaan op zoek naar vooroordelen. Ze stellen de vragen die anderen niet snel durven te stellen. Ze rammelen aan vooroordelen en maken taboes bespreekbaar, zoals nu het taboe op open relaties en polyamorie.

Ik kom aan het woord als coach en ervaringsdeskundige, vertel over mijn praktijk en geef mijn visie op open relaties en polyamorie. Ook andere ervaringsdeskundigen worden geinterviewd, zoals drie mensen uit Roosendaal die gedrieën een liefdesrelatie hebben en met elkaar samenwonen. Tot slot bezoeken Leon en Merlijn een swingersclub.

Hier kun je de hele uitzending zien.

 

In de TV-uitzending van Max en Catherine van 12 september 2006, leverde Leonie een bijdrage in een themagesprek over monogamie versus polyamorie en hoe je daarmee omgaat in relaties. Naast hoofdgast schrijver Kluun deed ook Ageeth Veenemans mee. Zij schrijft een boek over polyamorie. Meer informatie over Ageeth en haar missie vind je op haar website www.polyamorie.nl
Heb je de uitzending gemist, dan vind je hier meer info met een link naar de uitzending. De discussie start vanaf 27.30 minuten en duurt 10 minuten.

 

Aanvullende relaties - RTL 4 - 21 aug 2006

Op maandag 21 aug 2006 was Leonie als persoon heel even te zien in een TV-uitzending over aanvullende relaties van 4 in het land, op RTL4. Een link naar de tv-uitzending vind je hier.

 

Interview in boek over Passie - 2008

Journalist Celine Rutten interviewde tien mensen die werken vanuit hun passie, waaronder mij. Inspirator en schrijver Richard Engelfriet geeft zijn commentaar op de verschillende ervaringsverhalen. Het is een ontzettend leuk boek, met prikkelende adviezen en tips (ooit van de Wet van Olvarit gehoord?) die je altijd wel aan het denken zetten.

Passie kun je niet leren. Passie ontdek je. Door je te laten inspireren. Door muziek, natuur, of ervaringen van andere mensen. En die lees je in dit geweldige boek!

Hier kun je het boek bestellen.

naar boven

 

In tijdschriften

 

Artikel polyamorie in Winq Magazine - juni 2008

Onder de titel 'vreemdgaan met permissie' verscheen dit artikel in homotijdschrift Winq Magazine.

Journalist Paul Geerts interviewde Johan, die naast zijn relatie met Stephan ook een seksuele relatie heeft met Ben. De biseksuele Rolf, een getrouwde man met 3 kinderen, vertelt over zijn aanvullende relatie met een vriend. Allen met instemming van hun partners. Als relatiecoach geef ik mijn visie.

Lees het artikel (PDF 2.7 MB)

 

Artikel polyamorie in Volkskrant Magazine - april 2008

Op zaterdag 5 april verscheen in het Volkskrant Magazine een uitgebreid artikel over polyamorie. Er zijn een aantal mensen geinterviewd die polyamoreus leven, en ook mensen die er moeite mee hebben. Ook ik ben geinterviewd als relatiecoach en ervaringsdeskundige. Het resultaat is een mooi artikel met voorbeelden van andere relatievormen.

 

Artikel polyamorie in AM Magazine - nov 2007

Van AM Magazine heb ik toestemming het het artikel over polyamorie te publiceren op mijn site. Ik ben er erg blij mee. Het is een prachtig artikel, waarin ik als coach aan het woord kom. Een aantal sterke polyamoreuze vrouwen completeren het verhaal. Lees het hele artikel (PDF, 2MB)

 

Artikel polyamorie in Psychologie Magazine (juli-aug 2007

In het zomernummer van Psychologie Magazine stond een artikel over polyamorie waarbij ik als relatiecoach mijn visie geef op dit onderwerp.

Met een heel mooi interview met ervaringsdeskundigen. Ik ben heel blij met zo'n positief artikel over dit onderwerp! Hier kun je het artikel lezen.

 

Artikel Biseksualiteit Viva - (nr 42)

In Viva 42 (2007) stond een artikel over biseksualiteit. Biseksualiteit lijkt de laatste tijd namelijk steeds meer een hype te zijn: steeds meer vrouwen komen er voor uit dat ze bi zijn. Maar is dat ook echt zo? Journaliste Sanne Groot Koerkamp beschrijft haar ervaringen in de VIVA. Ik geef als bi en coach mijn visie.

Het LNBi heeft samen met het COC de test 'hoe bi ben jij' gehouden. Bijna 50.000 mensen vulden de test in. De resultaten vind je hier.

 

GezondNU - Trots juli 2007

In GezondNU stond een heel mooi artikel over het thema trots. Ik ben er heel erg trots op dat ze mij gevonden hebben en gevraagd hebben om een bijdrage te leveren aan het artikel. :-)

De nieuws- en inspiratiebrief van de maand juli stond in het teken van trots. Hier kun je hem lezen.

In het Nederlands Tijdschrift Voor Coaching (maart 2007) leverde ik een bijdrage met een artikel over angst versus moed. Dit naar aanleiding van de gedichten over dit thema op mijn inspiratiepagina.

In het weekblad Elsevier (9 sept 2006) staat een artikel over werdruk en nee zeggen met als titel: keuzes, keuzes! Hierin geeft Leonie als ervaringsdeskundige en coach mede haar visie over dit onderwerp. Met tips om nee te leren zeggen. Een link naar het artikel vindt u hier.

Artikel polyamorie in OPZIJ - juli/aug 2006
In het maandblad Opzij verscheen een artikel over de bijzondere relatievorm polyamorie: de levensfilosofie die erkent dat je van meerdere mensen tegelijk kunt houden. Samen met een aantal andere specialisten gaf Leonie haar visie op dit onderwerp en vertelt zij hoe haar persoonlijke ervaringen ertoe hebben geleid om mensen te coachen op o.a. bijzondere relatievormen. Een link naar het artikel (1.9 MB) vind je hier.


Interview esta juni 2005

Leonie verscheen in het tijdschrift esta nr. 13 (20-06-2005) met een persoonlijk interview  waarin zij vertelt over haar relatie en waarom zij zich als coach richt op mensen met bijzondere relatievormen.
Een link naar het artikel vind je hier

In de krant

 

Hij houdt echt van mij, wegwezen - AD (23 februari 2009)

In het Algemeen Dagblad verscheen een artikel over het thema bindingsangst waar ik mijn medewerking aan verleend heb. Nieuwsgierig? Hier kun je het artikel lezen en evt. reageren. Met tips hoe bindingsangst te lijf te gaan.

Voorkom stress na de vakantie - Metro (27 aug 2007)

Ik ben geinterviewd door de Metro over het voorkomen van stress na de vakantie. Maandag 27 augustus stond het artikel in de krant. Met tips hoe stress na de vakantie te voorkomen. Hier kun je het artikel lezen.

 

GPD kranten - Artikel over de gevolgen van vreemdgaan (april 2007)

In diverse regionale kranten verscheen het artikel 'in het verkeerde bed'. Ik werd geïnterviewd als relatiecoach met de vraag hoe om te gaan met de gevolgen van vreemdgaan. Mijn visie hierop is nauw verbonden met de manier waarop ik naar relaties kijk en met de levensfilosofie polyamorie. Hierover vind je in het artikel overigens niets terug. Naast mij geven psycholoog Henk Noort en de gezondheidspsycholoog Ad Vingerhoets hun wetenschappelijke (mannelijke) visie op het onderwerp. Heel anders dan hoe ik er naar kijk... Lees het artikel (PDF 439 kB)

BN/DeStem - Polyamorie (feb 2007)

In de krant BN/DeStem verscheen op 12 februari een uitgebreid artikel over polyamorie en mijn rol als relatiecoach hierin. Een link naar het artikel vind je hier.

In januari 2007 stond een artikel in het Stadsblad van 's-Hertogenbosch over het try-out seminar met Arjan Erkel: Lessen uit leven. Arjan vertelt over zijn ontvoering in Dagestan en Leonie haakt aan bij zijn verhaal en vertaalt de lessen naar het dagelijkse bestaan. Een link vind je hier.

10 September 2006 verscheen Leonie met een interview in de Bossche Omroep waarin zij haar bedrijfsactiviteiten presenteerde. Zij ging in op de vraag wat zakelijk netwerken voor jou als ondernemer kan betekenen. Een link naar het artikel vindt u hier.

Leonie verscheen op zondag 16 juli 2006 in de Bossche Omroep in een artikel over het voorkomen van vakantiestress en welke houding de beste is voor een succesvolle ontspannen vakantie. Een link naar het artikel vind je hier.

Zondag 20 november 2005 verscheen er een uitgebreid interview over mijn bedrijf en samenwerking met collega coach Jeffery Hothleuf over de workshop 'De kunst van het NEE zeggen' in de Bossche Omroep. Een link naar het artikel vind je hier.

Maandag 10 Oktober 2005: Een interview in het Algemeen Dagblad met als titel: 'Hoe zeg je nee tegen je chef' - Coach begeleidt werknemers hun werkhouding te veranderen. klik hier

Op de radio

Omroep Brabant - 19 sept 2007

Martin Volder van Omroep Brabant interviewde me vooraf aan de lezing over het thema 'De kunst van het NEE zeggen', in de bibliotheek van Etten-Leur. Hij ontfutselde me in korte tijd heel wat informatie en een aantal tips. Het  interview kun je hier horen.

 

Body Mind and Welness - 7 sept 2006

Op donderdag 7 sept 2006 vanaf 10:00u 's-ochtends was Leonie te horen in de radio-uitzending "Body Mind And Wellness" van radio Maasland. Hierin sprak zij over haar bedrijfsactiviteiten en over het thema polyamorie. Hier vind je de link naar de weblog van de radiomakers met meer info over het programma en de uitzending.

 

Activiteiten

Finale van de JOS Starters trofee - 26 november

Het was ontzettend leuk om mee te doen aan de wedstrijd voor de beste startende ondernemer van Den Bosch, de JOS Starterstrofee. De Jonge Ondernemers Societeit in 's-Hertogenbosch organiseerde deze wedstrijd. De overwinaar ben ik niet geworden, maar het meedoen aan deze wedstrijd heeft me veel gebracht. In deze nieuwsbrief kun je lezen wat. Ik beloof je alvast: het is heel veel!

 

Workshop Polyamorie - GoBi 3 nov. 2007

Op zaterdag 3 november gaf ik op het GoBi herfstfeest een workshop over het thema polyamorie. Biseksuelen kunnen immers gevoelens ontwikkelen voor zowel vrouwen als mannen. Polyamorie kan een oplossing zijn om volledig uiting te geven aan je bi-gevoelens. Maar daar komt heel wat bij kijken!

De workshop gaf veel inspiratie en herkenning aan de aanwezigen, waaronder een aantal polyamoreuzen. Velen hadden het idee in hun eentje te worstelen met dingen die anderen dus ook tegenkomen in hun (poly) relaties. Een opluchting dus!

 

Succesvolle lezing - Wees je eigen leider - 1 nov 2007

Gaia Netwerk is een netwerk voor vrouwelijke ondernemers in Noord Brabant. Op 1 november verzorgde ik een lezing met als thema 'Wees je eigen leider'. Ik presenteerde het ontgijzelingsmodel dat ik samen met Arjan Erkel heb ontwikkeld. Lees hier een reactie van een deelnemer:

Jouw presentatie bij Gaia Netwerk vond ik heel uitnodigend voor het publiek om actief deel te nemen. Ik vond het heel verrassend hoe gemakkelijk je inspeelde op de vele reacties van de groep en vooral hoe je de persoonlijke ervaringen van mensen in jouw verhaal een plaats wist te geven. Het gijzelingsverhaal van Arjan Erkel werkt voor mij als een krachtig voorbeeld: hoe moeilijk een situatie ook is, er is altijd een mogelijkheid om een eigen keuze te maken.

Interesse in een lezing of workshop? Laat het me weten!

 

Workshop Polyamorie en Relatiecoaching

29 oktober 2007     

Op maandag 29 oktober vond de try-out workshop over polyamorie voor hulpverleners plaats. Ivonne Meeuwsen van www.opeigenkracht.nu assisteerde als co-trainer. Het was een enerverende, leerzame en boeiende dag.

 

Tot mijn verbazing waren vrijwel alle hulpverleners of hulpverleners in opleiding zelf polyamoreus. Daardoor kreeg de workshop een andere dimensie dan ik verwachtte. De verschillen tussen de deelnemers waren groot, zowel in hun persoonlijk proces als in hulpverleningservaring. Sommigen beleefden hun persoonlijke coming out als poly. Andere ervaren polyamoreuze hulpverleners deelden hun ervaringen. Het aantal onderwerpen bleek veel voor een dag en er was behoefte aan meer en anders. Het werken met het relatiespel was de topper van de dag.

Het was geweldig om de hele dag met zoveel gelijkgestemde hulpverleners te werken. Na de workshop hebben we met een grote groep gedineerd en op een andere manier ervaringen gedeeld. Heel bijzonder! Het voelde alsof we aan het begin staan van een nieuw tijdperk van hulpverlenen waarin openheid over polyamorie centraal staat.

Al met al kijk ik tevreden terug op deze workshop. Ik ben er trots op dat het op deze manier gelukt is om zoveel expertise en ervaringsdeskundigen bij elkaar te brengen. Alle leermomenten nemen we mee om in het voorjaar met een nieuwe training te komen. Dat deze meer dagen zal duren, en meer focus zal hebben is nu al duidelijk!

Heb je interesse in een volgende training? Laat het me weten.

Download hier de informatiefolder van de workshop van 29 oktober 2007.

 

Workshop Wees je eigen leider - Arjan Erkel

De introductieworkshop 'wees je eigen leider' op het Congres voor Counselling en Coaching van 30 juni 2007, was zeer succesvol. Gelukkig, want we waren erg benieuwd naar de reacties. Arjan en ik hebben een ontgijzelingsmodel ontwikkeld, wat we bij de workshop hebben geintroduceerd. Dit model gebruiken we bij de dagtraining 'de kracht van ontgijzelen'. Wil jij weten op welke manier jij jezelf gijzelt, en wil jij jezelf ontgijzelen? Kom dan naar de training op 29 februari 2008 in Vught.

 

De reacties op de workshop waren zonder meer positief. Enkele kreten: 'zeer inspirerend, boeiend, leerzaam, helder, gestructureerde inhoud, speels, enthousiaste presentatie.' en ''met veel voorbeelden werd de theorie zeer begrijpend / evident, dus heel goed'

Polyamorie op VSPA Conference Sex & Love 6-7 juni 2007

Op 6 en 7 juni gaf ik een workshop over polyamorie voor psychologiestudenten en andere geïnteresseerden. Er was veel belangstelling en er ontstond een levendige discussie. Dat was ook de opzet: mensen aanzetten tot nadenken over hun eigen waarden en normen op het gebied van de liefde. Als stelling had ik genomen: 'hulpverleners gaan teveel uit van hun eigen (mono)waarden en normen bij de begeleiding van relatieproblemen bij polyamorie'

Een van de deelnemers schreef er het volgende over:

"Je deed het fantastisch in je workshop! En wat mij opviel was dat er heel veel belangstelling was van de kant van de studenten (de ruimte was propvol). Ik heb achteraf nog met verschillende studenten gesproken. Al met al ik was blij om daar bij te zijn, want ik heb daardoor een scherper beeld gekregen van het een en ander. Ik heb naast de workshop, de lezingen in de hoofdzaal bijgewoond.

Mijn algemene indruk was deze: veel mensen (sexuologen en psychologen) denken nog steeds te veel vanuit de norm monogamie. Maar daarom is het goed om het gesprek aan te gaan en te zeggen dat er mensen zijn die gelukkig zijn met een relatievorm als polyamorie. Leerzame dag!"

Altijd leuk om te horen hoe anderen over jouw performance denken. En zeker bij zo'n precair onderwerp als polyamorie. Jammer genoeg was een uur te kort om alle beloofde thema's voldoende aan bod te laten komen.

UVA journalist Eric van den Berg schreef ook uitvoerig over polyamorie in zijn verslag van het congres. De helft van het verslag ging over de discussie over polyamorie! Hier kun je zijn visie lezen.

 

Lezing NEE zeggen - Arnhem 15 maart  2007

Donderdag 15 maart 2007 vond de lezing plaats in de bibiliotheek in Arnhem. De lezing maakte deel uit van het programma rondom de RVU televisieserie WerkZat. Het was een gezellige en inspirerende avond met veel interactie met het publiek. Sommigen kregen duidelijk inzicht in hoe ze in de toekomst beter voor zichzelf kunnen zorgen. Zoals een mevrouw zei: 'Pas nu weet ik dat ik de verantwoordelijkheid bij die ander had moeten laten. Ik heb die klus gewoon voor haar opgeknapt, terwijl zij naar huis ging en het haar probleem was!'

 

Leonie's persoonlijke MamaCash Campagne!

 

Mama Cash verandert de wereld in 88 dagen en strijdt voor een betere positie van vrouwen in de wereld, door kleinschalige vrouwenprojecten. Met Verander je Wereld ondersteun ik deze campagne van harte! Mijn streven is dat 88 mensen uit mijn netwerk, net als ik 18 euro doneren op giro 528 tnv Stichting MamaCash, ovv campagne 88 dagen.

Klik nu op mijn persoonlijke campagne!

 

Furiosi - 27 mei 2006
Leonie leverde als coach en trainer een bijdrage aan de inspirerende, zinderende, positieve en creatieve bijeenkomst van het Furiosi genootschap. Het thema van de avond was 'ja-maar'. Een weblogverslag van een deelnemer vind je hier. Foto's van deze bijzondere avond kun je binnenkort zien op de website van Furiosi. Positiviteit, een drang naar vernieuwing, creativiteit, inspireren van de ander, zichzelf en de samenleving zijn thema's die passen bij een furiosi. Voel je je ook aangesproken? Hou de Furiosi website in de gaten voor de volgende bijeenkomst. Iedereen is welkom. Neem hier een kijkje.

Workshop NEE - Vereniging Directiesecretaressen
Samen met Marjan de Ruyter van Performens Intermediar gaf ik donderdagavond 23 februari 2006 een korte workshop over ‘De kunst van het NEE zeggen’ voor de Vereniging van Directiesecretaressen. Een leuke klus waar ik geen nee tegen kon zeggen!  80 Directiesecretaressen waren aanwezig om NEE te leren zeggen. Een inspirerende avond!

 

Samenwerking & Profilering

 

Haar Eigen Zaak

Leonie heeft zich aangesloten bij www.haareigenzaak.nl, een landelijk netwerk voor vrouwelijke ondernemers, die zich ten doel stelt het succes van vrouwelijke ondernemers te vergroten. Daarnaast schrijft Leonie maandelijks columns voor www.mamas.nl, een ontmoetingsplaats voor moeders die balans zoeken tussen werk, gezin, huishouden en tijd voor zichzelf.
De eerste column kun je hier lezen. Er is een forum waarin je je reactie kunt geven op het thema: De keuze tussen verstand en gevoel (en wie herkent dit nu niet?)

Leonie verzorgt workshops over het voorkomen van vakantiestress en werkt samen met Tex Travel Services die spirituele reizen organiseert naar o.a. Suriname. Relaxt op vakantie naar exotische oorden? Neem gerust een kijkje op hun site!.

Simplify Life!
Ben je op zoek naar praktische tips over hoe meer balans te krijgen in je leven? Rust in huis en in je hoofd. Minder rommel, minder getob en ergernis, geen zeurende kinderen, geen schuldgevoel, meer tijd voor dingen die er echt toe doen? Kijk dan eens op de site van Simplify Life. Deze staat vol met tips, informatie en producten die je helpen om je leven te vereenvoudigen. Allemaal toepasbaar in je dagelijkse leven.

Simplify Life en Verander je Wereld herkennen elkaars gedachtengoed en hebben de handen ineen geslagen. In de agenda van Simplify Life vind je dan ook workshops van Verander je Wereld.

terug naar Actueel