April 2009  - Nieuws en Inspiratie - Met de billen bloot

Wil je van of juist op de verzendlijst, stuur dan een mail naar leonie@veranderjewereld.nl
Ken je anderen voor wie deze brief interessant is? Doorsturen mag!

Inhoud

 • In de pers
  Interview in Mama's Magazine
  Mijn liefdesverhaal in boek 'LOS' - Renate Diks
 • Boekentips
  Liegen om te leven - Daniel Goleman
  Doe wat je wilt - Bert van Dijk en Annelies Hustings
 • AGENDA
  Boekpresentatie LOS - 6 april 2009
 • Lezingen en workshops
  Lezing de Ontgijzeling - 15 April 2009
  Lezing passievol samenwerken - 20 april 2009
  Workshop De Ontgijzeling - 15 mei 2009
  Tweedaagse training Communicatie binnen relaties - juni 2009
 • ACC
  Open dag Academie voor Counselling en Coaching - 27 juni 2009

Weblog van Leonie


Met de billen bloot

 

Binnenkort is het zo ver, dan ga ik met de billen bloot. Eerder deed ik dat in allerlei interviews in de media, als ervaringsdeskundige en relatiecoach op het gebied van polyamorie en biseksualiteit. Maar deze keer is het anders.

 

Nu is het verhaal door mijzelf geschreven. Mijn liefdesverhaal van naïeve, romantische tiener die opgroeide in een klein dorpje, tot nu: een zelfstandige biseksuele en polyamoreuze vrouw die acht jaar een gelukkige open relatie heeft. Deze keer heb ik zelf gekozen wat er in het verhaal kwam. Ik vond het belangrijk om mijn eigen ontwikkelingsproces op het gebied van de liefde te beschrijven, zodat anderen er ook iets aan kunnen hebben. Ik hoop dat mensen die moeilijk hun verlangens naar meer liefde of andere relaties kenbaar maken, zich gesteund voelen om het gesprek aan te gaan met hun (naaste) omgeving. Om het taboe op open relaties te doorbreken. Om een voorbeeldfunctie te zijn voor anderen.

 

In mijn leven hebben al veel mensen als rolmodel gediend. Vaak was dit, als ik op een keerpunt in mijn leven stond. Meestal op het gebied van mijn loopbaan. Zo was er de pas afgestudeerde laborante, die bedankte voor een vaste baan in het ziekenhuis om een compleet andere studie te gaan volgen. Omdat die haar leuker leek. Terwijl ik twijfelde of ik na zes jaar Röntgenlaborant, toch niet verder zou studeren. Haar stap trok mij over de streep. Later stapte ik over naar het bedrijfsleven, het voorbeeld van een oud-collega volgend. Als het hem lukt, moet het mij ook lukken, dacht ik. En het lukte.

 

Ook op het persoonlijke en emotionele vlak had ik zo mijn voorbeelden. Zo was ik lid van de mailinglijst van het Landelijk Netwerk Biseksualiteit. Destijds gebruikte iedereen nog schuilnamen op de lijst. Behalve Luc Houtkamp. Onder iedere mail zette hij niet alleen zijn eigen voornaam, maar ook zijn achternaam. Zijn openheid maakte op mij een enorme indruk. Ik ervoer wat de kracht van openheid en kwetsbaarheid kan zijn en wat het voor anderen kan betekenen. Het was pas vele jaren later dat ik voelde: wat hij durft, durf ik ook. Ik laat de wereld zien wie ik ben en waar ik voor sta. Zonder gene.

Mezelf te laten zien aan de buitenwereld, begon in 2005, met een interview in esta over mijn open relatie. Daarmee was ik een steun voor Ageeth Veenemans, die destijds nog onder een schuilnaam schreef op het polyamoryforum. Omdat ik mij in esta bekend had gemaakt, durfde zij mij als eerste haar echte naam te geven. Inmiddels is Ageeth zelf een groot voorbeeld als ambassadrice van polyamorie. Met haar boek ‘Ik hou van twee mannen’. Met dit boek is zij al vele mensen tot steun geweest.  

 

De Zweedse schrijver Stephan Wik en zijn vrouw Mieke, beschreven in hun boek ‘Taoïstische Tantra’ openhartig hoe zij door tantra in hun liefdesrelatie toe te laten, weer naar elkaar toegroeiden en hun seksuele leven en relatie verrijkten. Vorig jaar heeft het universum ons samengebracht. Nu schrijf ik samen met Stephan een boek met ervaringsverhalen van mensen die hun relatie willen openen, maar die daarbij op problemen stuiten. Waarbij we mensen tips en informatie geven hoe je daarmee om kunt gaan. Maar daarvoor moet je nog even geduld hebben.

 

Met LOS, een boek met vele verhalen over de Liefde in al zijn diversiteit, maak ik alvast een kleine start met mijn liefdesverhaal als voorbeeldfunctie. In LOS zijn er ook andere Nederlanders die over hun liefdeservaringen schrijven, waaronder Frank Boeijen, Pam van Vliet, Willem-Jan van de Wetering, Joost Zwagerman, Blof en Pater Helwig.

 

Door mijn persoonlijk verhaal met de lezers van LOS (Lezers Ontmoeten Schrijvers) te delen ga ik met de billen bloot. Maar dat vind ik niet erg. Mijn angst heb ik overwonnen. Nu jij nog ;-)

 

En jij, ga jij wel eens met de billen bloot? Durf jij jezelf te laten zien?

 

reageer op deze column op mijn weblog

 

Wil je het boek LOS bestellen?

Dat kan door overmaken van € 20,- op rekening 4239904 tnv Verander je Wereld onder vermelding van LOS en je naam. Binnen een week na betaling heb je het boek in huis.

 

TIPS

 

TIPS OM JEZELF BLOOT TE GEVEN

 1. Onderzoek je waarden en normen
  Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat zijn jouw waarden en normen? En welke heb je meegekregen van je opvoeding? Ontdek wat werkelijk bij jou past en wat je hebt overgenomen. Omdat je het zo geleerd hebt. Ontdek wie jij werkelijk bent.
 2. Neem de tijd voor jouw proces
  De reis naar jezelf is tijdrovend. Gun jezelf de tijd om te ontdekken wie je bent en waar je voor staat. Praat erover met anderen buiten je normale omgeving. Lees boeken of artikelen en laat je inspireren.
 3. Zoek mensen die je bewondert
  Mensen die jij bewondert hebben meestal iets wat al in jou verborgen zit. Kijk naar deze mensen. Wat doen zij dat jij niet doet? Wat zou je van hen kunnen leren? Welke stap zou jij kunnen zetten?
 4. Geef jezelf toestemming
  Mag jij van jezelf zijn wie je bent? Of keur je het stiekem nog af? Geef jezelf toestemming om te zijn wie je bent. Je bent het waard.
 5. Negeer je interne criticus
  Je interne criticus, het waarschuwende stemmetje, is ontstaan uit het verleden vanuit opvoeding of gemaakte fouten. Neem het in overweging maar niet meer dan dat. De criticus neemt geen genoegen met nee en blijft kritisch. Maar je hoeft niet naar hem te luisteren. Je mag ook zelf beslissen.
 6. Laat je twijfel los
  Zo lang jij twijfelt over wie je bent en wat je mag zijn, voelen anderen dat ook. En reageren zij juist daar op. Als jij de twijfel laat voor wat hij is, en je gaat staan voor wie je bent, ben je duidelijk. Voor jezelf, maar ook voor anderen. En dat is een stuk gemakkelijker.
 7. Zoek lotgenoten
  Vind je het moeilijk om jezelf te laten zien? Zoek lotgenoten of iemand die je helemaal vertrouwt. Het is heerlijk als er iemand voor je is bij wie je jezelf kunt zijn. Als je je gesteund voelt door anderen, wordt het een stuk gemakkelijker.
 8. Laat je niet leiden door je angst
  Mensen voelen veel meer angst dan nodig is. Dat is fijn om te weten. De mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest. Laat je niet leiden door je angst, maar zet je lef in en zet toch de stap. De enige weg naar verandering is actie.
 9. Haal adem en doe het
  Weet je wie je bent en waar je voor staat? Laat jezelf zien. Simply do it. Spreek vanuit jezelf en vanuit jouw ervaring en gevoelens. Het mag er allemaal zijn.
 10. Wees trots op jezelf
  Wat er ook gebeurt, welke reactie je ook krijgt: wees trots op jezelf. Je bent de berg opgegaan en hebt je angst overwonnen. En dat is op zich al een felicitatie waard. Trouw zijn aan jezelf is de moeilijkste maar werkt ook bevrijdend en creëert ruimte. En dat gun ik iedereen.

naar bovender

In de pers

 

Interview in Mama's Magazine - April 2009

Deze maand staat in Mama's Magazine een artikel over polyamorie, waar twee ervaringsdeskundigen vertellen over hun liefde voor meerdere mensen. Is polyamorie te verenigen met het gezinsleven? Bestaan er werkelijk voorbeelden van gelukkige polygezinnen?

En hoe doe je dat dan?

Als relatiecoach lever ik een bijdrage aan het artikel. Nu verkrijgbaar in de winkel.

 

 

LOS - Een boek met liefdesverhalen - 6 April 2009

Op maandag 6 april verschijnt LOS (Lezers Ontmoeten Schrijvers), een boek met verschillende verhalen over de liefde. Bekende en onbekende schrijvers vertellen over hun liefdeservaringen, waaronder Pam van Vliet, Joost Zwagerman, Pater Helwig, Emile Ratelband, Willem Jan van de Wetering en ik. Het was leuk om mijn persoonlijke liefdesverhaal nu eens zelf op te schrijven en terug te kijken naar mijn liefdesleven.

Interesse in het boek?

Je kunt het boek bestellen door € 20,- over te maken op rekening 4239904 tvn Verander je Wereld onder vermelding van LOS en je naam. Na ontvangst van betaling heb je het boek binnen een week in huis.

 

naar bovend

Boekentips

 

Liegen om te leven - Daniel Goleman

'In Liegen om te leven' onderzoekt psycholoog Daniel Goleman de vele manieren waarop wij onszelf voor de gek kunnen houden. Zonder dat we het in de gaten hebben stellen we dingen mooier voor dan ze zijn en onaangename zaken of pijnlijke inzichten vergeten we maar liever.

Daniel Goleman besteedt in dit boek aandacht aan de strategieën die we gebruiken om de werkelijkheid niet onder ogen te hoeven zien, maar ook aan manieren om zelfbedrog te herkennen en tegen te gaan. Altijd handig in het proces om jezelf te leren kennen en jezelf te laten zien.

Hier kun je het boek bestellen.

 

Doe wat je wilt - Bert van Dijk en Annelies Hustings

Het is niet altijd eenvoudig om vrij en onbelemmerd te zijn wie je bent. Soms durf je op cruciale momenten niet te doen wat je wilt of te zeggen wat je vindt, omdat je bang bent voor reacties uit je omgeving. Naderhand komen dan vragen als: 'is dit eigenlijk wel wat ik wil?' of 'past wat ik doe wel bij mij?'.


In zeven stappen laat dit boek zien hoe je jezelf beter kunt leren kennen, vertrouwen kunt krijgen in jezelf en hoe je vanuit dit zelfvertrouwen in vrijheid kunt omgaan met anderen mensen.

Hier  kun je het boek bestellen.

 

naar bovendere workshop.

 

AGENDA

 

Boekpresentatie LOS - 6 april 2009

 

Op maandagavond 6 april is de boekpresentatie van LOS, een boek van schrijverij Mooi Mens met verhalen over de liefde in al zijn facetten, geschreven door bekende en nieuwe schrijvers van Nederland.

Mijn liefdesverhaal :hearts: staat er ook in.

Zangeres Judith Jobse zingt haar mooiste liedjes over de Liefde en Emile Ratelband zal het eerste boek in ontvangst nemen.
De boekpresentatie vindt plaats in de bibliotheek op het Europaplein in Elst, van 18:30-20:30u.

Meer weten over LOS en mijn verhaal? Interesse in het boek? klik dan hier

ere workshop.

naar bovendere workshop.

 

Lezing De Ontgijzeling - 15 April 2009

 

Op woensdagavond 15 april hou ik in de bibliotheek te Etten-Leur een lezing over De Ontgijzeling. Het Ontgijzelingsmodel is model dat je als levenshouding kunt hanteren en is gemaakt aan de hand van het ontvoeringsverhaal van Arjan Erkel. In het ontgijzelingsmodel komen zeven thema's aan bod die de lessen van zijn gevangenschap vertegenwoordigen. In de interactieve lezing komen alle thema's van het model aan bod.

Meer weten? Kom dan naar Etten-Leur op 15 april 2009. Aanvang 20:00u. € 6,- voor niet leden.

 

 

Lezing Passievol Samenwerken - 20 april 2009

Voor Centrum Jonge Bedrijven Drechtsteden in Dordrecht geef ik op 20 april een lezing over passievol samenwerken. Ik vertel wat je moet doen om een samenwerkingsverband te laten (mis)lukken. Ik vertelt uit eigen ervaring, zowel als medewerker bij een grote multinational, als ZZP’er over de lessen die ik leerde op het gebied van samenwerken. En ik laat zien hoe je door passievol te samenwerken, je meer kunt halen uit je bedrijf, meer plezier beleeft in je werk en meer kunt betekenen voor je klanten.

Ben je ook ZZP'er en wil je leren van je collega ondernemers en ben je aangesloten bij een netwerkorganisatie? Je kunt me altijd inhuren voor een lezing :-)

 

naar boven

Workshop De Ontgijzeling - Vrijdag 15 mei 2009

 

 • Kamp jij met tegenslagen in je leven?
 • Zit jij vast in een patroon waaruit je nauwelijks kunt ontsnappen?
 • Heb jij het gevoel dat je geen keus hebt in jouw situatie?

Aan de hand van het Ontgijzelingsmodel© dat Leonie met Arjan Erkel ontwikkelde, dagen we je uit om je vrijheid van denken en handelen te vergroten. In de workshop maak je tevens kennis met het ontvoeringsverhaal dat Arjan persoonlijk vertelt. We vertalen de levenslessen van Arjan's ontvoering naar de praktijksituatie van de deelnemers. Zodat ook jij kunt bereiken wat je echt wilt.

Hier kun je meer lezen over de workshop. Hier kun je reacties lezen van mensen die de training hebben gevolgd. Je kunt je aanmelden door een email te sturen naar info@deontgijzeling.nl

Wil je een kort filmpje zien waarin Arjan vertelt over De Ontgijzeling? Klik hier

 

naar boven

 

Tweedaagse training Communicatie binnen Relaties -

12 en 26 juni 2009

Op veler verzoek is de workshop 'Communicatie binnen relaties' uitgebreid tot twee dagen. Deze vindt plaats in 's-Hertogenbosch op vrijdag 12 en 26 juni 2009. In de tussenliggende periode kun je het geleerde in praktijk brengen.

 • Je partner begrijpt je vaak niet en jij snapt maar niet waarom
 • Jullie belanden steeds weer in hetzelfde negatieve patroon en het lukt niet om er samen uit te komen
 • Je weet dat je soms ineffectief gedrag vertoont, maar ja...
 • Je hebt het gevoel dat er meer te halen valt uit je relatie, maar hoe?

Herkenbaar? Wil je ook beter communiceren met je partner en meer uit je relatie halen?

Lees hier  meer over de workshop en aanmelden.

NB: Er is een vroegboekkorting voor wie zich aanmeldt voor 1 mei 2009!

 

naar boven

Open dag Academie voor Counselling en Coaching - 27 juni

 

Wil je je loopbaan een nieuwe impuls geven? Wil je mensen beter kunnen begeleiden en heb je interesse in persoonlijke groei? Dan is de opleiding Counselling en Coaching iets voor jou! De praktijkdagen van deze parttime opleiding vinden plaats op 10 donderdagen in Eindhoven en starten op 10 september.

Open dag 27 juni 2009

Samen met collega trainer Marjon van Bokhoven organiseer ik weer een open dag voor de opleiding.

Hier lees je er alles over.

Feedback van studenten ACC

Ondertussen heb ik een reeks van referenties gekregen van studenten die de praktijkopleiding reeds hebben afgesloten. Nieuwsgierig wat studenten over mij schrijven? Hier kun je hun referenties lezen.

Nieuwsgierig geworden naar de opleiding? Hier kun je er meer over lezen.

Meer info vind je op de site van de Academie.

Er is een speciale korting voor wie zich voor alle vier de niveaus tegelijk inschrijft en betaalt.
Hier
vind je meer info en kun je je aanmelden.

 

nvestering is inclusief lunch, drankjes, en het boek 'Ontvoerd' van Arjan Erke

naar bovendere workshop.

Weblog van Leonie

 

Van Mono naar Poly - mijn liefdesverhaal in een boek

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zo ver. Dan zie ik het boek LOS, waarin mijn persoonlijk liefdesverhaal geschreven staat. Een verhaal door mijzelf geschreven. Een spannend moment! lees meer

 

Vrouwelijke werkwaarden en ZZP / Coaches

Gisteravond was ik bij een presentatie van Marieke Breuer, die als afstudeeropdracht aan de Universiteit in Maasstricht onderzoek deed naar het groeiende werkveld van vrouwelijke re-integratie coaches lees meer

 

Procesveranderingen

Vandaag weer een vruchtbare dag gehad in de samenwerking met Stephan, met wie ik een zelfhulpboek schrijf over de liefde. We waren halfweg ons boek en realiseerden ons dat we veel te veel lees meer

 

Leuke verrassingen!
Van de week zat ik te mijmeren over leuke gebeurtenissen en verrassingen die het leven soms aangenaam en bijzonder maken. Zo was ik een paar weken geleden met mijn liefje en de camper op pad. Het was zondag, de zon scheen, het was koud, maar lees meer

 

naar boven

Wil je de nieuwsbrief automatisch iedere maand ontvangen, klik dan hier

 

© Verander je Wereld. Wil je de column of tips uit deze nieuwsbrief of van mijn weblog overnemen? Dat kan. Graag wel met bronvermelding, en laat het me weten!
Register coach bij NOBCO. Register Counsellor bij ABvC.
Ingeschreven bij KVK-nummer: 17177690